Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 16-18 cm
- blender
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie koniecznie użyj bardzo dojrzałego mango. Równie dobrze sprawdzi się też mango w plastrach z puszki marki Vitasia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do miski wsypujemy galaretkę cytrynową i zalewamy ją ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby przestygła.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MANGO
Mango obieramy, pozbawiamy pestki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niego przestudzoną galaretkę i całość mieszamy.
KROK 3: SCHŁADZAMY SPÓD CIASTA
Połowę masy mango przelewamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, by stężała. Drugą połowę zostawiamy w temperaturze pokojowej.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ MASĘ
Do rondelka wlewamy mleko i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy cukier i nasiona chia. Całość podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Dodajemy żelatynę, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. Gotową masę odstawiamy, aby przestygła.
KROK 5: SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK
Wystudzoną białą masę przelewamy na spód mango i chłodzimy w lodówce przez ok. 15-20 minut, aby lekko stężała. Następnie na wierzch sernika wylewamy pozostałą masę mango i całość chłodzimy przez minimum 3 godziny.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kutia
- Łazanki
- Domek z piernika
- Sałatka gyros
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Uszka z grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Ryba po japońsku
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Pistacjowy sernik baskijski
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Pierniki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Spaghetti carbonara
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
341 dni temu
mango w plastrach (...) obieramy, pozbawiamy pestki i blendujemy na gładką masę :-)
Odpowiedz
254 dni temu
700 ml wody na dwie galaretki to nieporozumienie, nie stężeją. Czułam, że zmarnuje składniki i się nie myliłam…