Sernik na zimno z mango i nasionami chia
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy ok. 16-18 cm
  • blender
  • papier do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.

WSKAZÓWKA! W tym przepisie koniecznie użyj bardzo dojrzałego mango. Równie dobrze sprawdzi się też mango w plastrach z puszki marki Vitasia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ

Do miski wsypujemy galaretkę cytrynową i zalewamy ją ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby przestygła.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MANGO

Mango obieramy, pozbawiamy pestki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niego przestudzoną galaretkę i całość mieszamy.

KROK 3: SCHŁADZAMY SPÓD CIASTA

Połowę masy mango przelewamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, by stężała. Drugą połowę zostawiamy w temperaturze pokojowej.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ MASĘ

Do rondelka wlewamy mleko i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy cukier i nasiona chia. Całość podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Dodajemy żelatynę, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. Gotową masę odstawiamy, aby przestygła.

KROK 5: SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK

Wystudzoną białą masę przelewamy na spód mango i chłodzimy w lodówce przez ok. 15-20 minut, aby lekko stężała. Następnie na wierzch sernika wylewamy pozostałą masę mango i całość chłodzimy przez minimum 3 godziny.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!