![Sernik na zimno z mango i nasionami chia Sernik na zimno z mango i nasionami chia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/ee5f3c0e79d3-f48b6fdb443c-sernik-na-zimno-mango-i-chia-kuchnia-lidla-paula-bonowicz-golec.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy ok. 16-18 cm
- blender
- papier do pieczenia
Przygotuj wcześniej:
Wodę podgrzej, aby w momencie użycia była ciepła, ale nie gorąca.
WSKAZÓWKA! W tym przepisie koniecznie użyj bardzo dojrzałego mango. Równie dobrze sprawdzi się też mango w plastrach z puszki marki Vitasia.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ
Do miski wsypujemy galaretkę cytrynową i zalewamy ją ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby przestygła.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MANGO
Mango obieramy, pozbawiamy pestki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy do niego przestudzoną galaretkę i całość mieszamy.
KROK 3: SCHŁADZAMY SPÓD CIASTA
Połowę masy mango przelewamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki, by stężała. Drugą połowę zostawiamy w temperaturze pokojowej.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY BIAŁĄ MASĘ
Do rondelka wlewamy mleko i mleczko kokosowe. Następnie dodajemy cukier i nasiona chia. Całość podgrzewamy, aż zacznie się gotować. Dodajemy żelatynę, zmniejszamy ogień i cały czas mieszając, podgrzewam jeszcze 2-3 minuty. Gotową masę odstawiamy, aby przestygła.
KROK 5: SKŁADAMY I CHŁODZIMY SERNIK
Wystudzoną białą masę przelewamy na spód mango i chłodzimy w lodówce przez ok. 15-20 minut, aby lekko stężała. Następnie na wierzch sernika wylewamy pozostałą masę mango i całość chłodzimy przez minimum 3 godziny.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik z owoców lasu
Paweł Małecki oprócz klasycznych przepisów zna także ten na wegański sernik – na orzechowym spodzie, z masą z tofu i domową konfiturą z owoców leśnych.
![Wegański sernik z owoców lasu](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c1854fb7407c-5f6afb3b532e-1250x700_KW_19_Weganski-sernik_RGB_OK.webp)
Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.
![Sernik limonkowo-miętowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b88496972290-2d47a5476047-1250x700_KW_18_MALECKI_-sernik_limonkowo-mietowy_91618_rgb_ok.webp)
Sernik na zimno z mango
Ser twarogowy i owoce to połączenie idealne! Przygotuj sernik na zimno z mango według przepisu Pawła i ciesz się smakiem wyjątkowego ciasta na spodzie z ciasteczek i orzechów.
![Sernik na zimno z mango](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/3ba1fb9b2469-da0e013415e7-Pawel-Malecki---sernik-na-zimno-z-mango_1250x700.webp)
Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.
![Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/512df57501c4-f3d2cd3a489b-kw51-2022-pawel-malecki-sernik-na-zimno-na-spodzie-z-korzennych-ciastek_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chlebowe „muffiny” wytrawne
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
- Sernik czekoladowy
- Racuchy z jabłkami
- Smoothie z wodą kokosową
- Sernik na zimno z malinami
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Jogurtowy sernik na zimno
- Sernik na zimno z mango
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Omlet ze szparagami i z fasolką edamame
- Jogurtowiec na cieście francuskim
- Sernik matcha na zimno
- Jogurt
- Krem ziemniaczany
- Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
- Antipasti
- Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert
- Stek wołowy z sałatką z kaszy bulgur
- Śródziemnomorski burger z paprykowym relishem
- Parowane młode ziemniaczki z gzikiem i salsą
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Koncentrat bulionu wołowego
- Tosty z awokado i jajkiem
- Grillowane ziemniaki i pierś kurczaka – pomysł na lunchbox
- Pampuchy z masłem makowym i sosem waniliowym
- Sum w śmietanie
- Wielkanocna brioszka
Komentarze (0)