Sernik limonkowo-miętowy

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 26 cm
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy biszkopt

Białka ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy żółtka. Wszystkie suche składniki razem z pistacjami, łączymy i stopniowo dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z limonki i 2 łyżeczki soku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 14-16 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wyrównujemy wierzch biszkoptu i wyciągamy go z formy. Formę myjemy i ponownie umieszczamy w niej biszkopt.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Twaróg sernikowy, wyciągamy z lodówki około 2 godziny przed przygotowywaniem sernika. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę, cukier, cukier wanilinowy, sok z limonek i otartą skórkę zagotowujemy. Do gorącego syropu, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie do syropu dodajemy kilka łyżek twarogu sernikowego, mieszamy i łączymy z pozostałym twarogiem. Dodajemy ubitą śmietankę i posiekane listki mięty. Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.

Krok 3: Przygotowujemy galaretkę

Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką otartą z limonek. Do gotującego się syropu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Całość odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier i odstawiamy galaretkę do momentu, aż zacznie żelować. Wtedy dodajemy drobno posiekane listki mięty i tak przygotowaną galaretkę wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego zestalenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Daria Ładocha

Sernik limonkowy

Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Sernik limonkowy

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 4:50 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Sernik na zimno z malinami

Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.

Sernik na zimno z malinami
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 10 ten przepis nie jest wegetariański

Paweł Małecki

Sernik chałwowy

Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!

Sernik chałwowy

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 16 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Sernik dyniowy na korzennym spodzie

Pyszny sernik na korzennym spodzie - rozkosz dla podniebienia w jesienne dni!

Sernik dyniowy na korzennym spodzie

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:00 liczba porcji: 16 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (12)

Avatar
  • jane jane
    174 dni temu
    Niestety do galaretki nie miałam ani mięty ani likieru, więc użyłam herbaty miętowej i ciasto wyszło całkiem dobre ale biszkopt zdecydowanie za mało słodki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    430 dni temu
    W liście składników są błędy np. dwie łyżki cukru powinny być w biszkopcie a 150 g cukru w masie serowej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    426 dni temu
    Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi -- składniki wróciły już na swoje miejsce :)
  • Gość Gość
    2556 dni temu
    a gdzie kupić likier miętowy? czy on jest z alkoholem? czy można kupić go w lidlu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2556 dni temu
    Drogi Gościu, likier miętowy pojawia się w Lidlu, polecamy więc śledzić naszą ofertę! :) Oczywiście zawiera alkohol. Jeśli nie uda Ci się zdobyć produktu, możesz pominąć go w przepisie-nie wpłynie to na konsystencję galaretki, a listki świeżej mięty przemycą do ciasta świeży, miętowy smak.
  • ra-barbar ra-barbar
    2579 dni temu
    Zrobiłam. Przepyszny! Orzeźwiający, idealny do kawy w takie ciepłe dni :) Łatwy do przygotowania. Jest jeden minus... szybko znika z patery ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2596 dni temu
    Wygląda wspaniale! Panie Pawle, czy żelatynę można jakoś zastąpić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2595 dni temu
    Żelatynę zawsze można zastąpić agarem. Najlepiej trzymać się wskazówek producenta :)
  • Rafał Dyś Rafał Dyś
    2612 dni temu
    A liker miętowy można w jakiś sposób zastąpić świeżą miętą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2612 dni temu
    Niestety nie. Likier miętowy można pominąć :)
  • Gość Gość
    2598 dni temu
    Albo kroplami miętowymi?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2598 dni temu
    Niestety nie da to takiego smacznego efektu, jak z użyciem likieru miętowego :)

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!