Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o średnicy 26 cm
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy biszkopt

Białka ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy żółtka. Wszystkie suche składniki razem z pistacjami, łączymy i stopniowo dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z limonki i 2 łyżeczki soku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 14-16 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wyrównujemy wierzch biszkoptu i wyciągamy go z formy. Formę myjemy i ponownie umieszczamy w niej biszkopt.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Twaróg sernikowy, wyciągamy z lodówki około 2 godziny przed przygotowywaniem sernika. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę, cukier, cukier wanilinowy, sok z limonek i otartą skórkę zagotowujemy. Do gorącego syropu, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie do syropu dodajemy kilka łyżek twarogu sernikowego, mieszamy i łączymy z pozostałym twarogiem. Dodajemy ubitą śmietankę i posiekane listki mięty. Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.

Krok 3: Przygotowujemy galaretkę

Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką otartą z limonek. Do gotującego się syropu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Całość odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier i odstawiamy galaretkę do momentu, aż zacznie żelować. Wtedy dodajemy drobno posiekane listki mięty i tak przygotowaną galaretkę wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego zestalenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    1 godzinę temu
    Wygląda wspaniale! Panie Pawle, czy żelatynę można jakoś zastąpić?

    odpowiedz

  • Rafał Dyś Rafał Dyś
    16 dni temu
    A liker miętowy można w jakiś sposób zastąpić świeżą miętą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    16 dni temu
    Niestety nie. Likier miętowy można pominąć :)
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Albo kroplami miętowymi?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2 dni temu
    Niestety nie da to takiego smacznego efektu, jak z użyciem likieru miętowego :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram