Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 26 cm
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy biszkopt
Białka ubijamy z cukrami. Następnie dodajemy żółtka. Wszystkie suche składniki razem z pistacjami, łączymy i stopniowo dodajemy do jajek. Na koniec dodajemy skórkę otartą z limonki i 2 łyżeczki soku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 14-16 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z pieca i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie wyrównujemy wierzch biszkoptu i wyciągamy go z formy. Formę myjemy i ponownie umieszczamy w niej biszkopt.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Twaróg sernikowy, wyciągamy z lodówki około 2 godziny przed przygotowywaniem sernika. Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę, cukier, cukier wanilinowy, sok z limonek i otartą skórkę zagotowujemy. Do gorącego syropu, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie do syropu dodajemy kilka łyżek twarogu sernikowego, mieszamy i łączymy z pozostałym twarogiem. Dodajemy ubitą śmietankę i posiekane listki mięty. Masę serową przelewamy na wcześniej przygotowany biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.
Krok 3: Przygotowujemy galaretkę
Żelatynę namaczamy w wodzie. Wodę zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką otartą z limonek. Do gotującego się syropu, dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Całość odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier i odstawiamy galaretkę do momentu, aż zacznie żelować. Wtedy dodajemy drobno posiekane listki mięty i tak przygotowaną galaretkę wylewamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aż do całkowitego zestalenia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Piernik świąteczny
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Ciasto na pierogi
- Śledź w oleju
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Ryba po japońsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Uszka z grzybami
- Pierniki
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik pistacjowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Makówki śląskie
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (12)
300 dni temu
Niestety do galaretki nie miałam ani mięty ani likieru, więc użyłam herbaty miętowej i ciasto wyszło całkiem dobre ale biszkopt zdecydowanie za mało słodki.
Odpowiedz
556 dni temu
W liście składników są błędy np. dwie łyżki cukru powinny być w biszkopcie a 150 g cukru w masie serowej.
Odpowiedz
552 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi -- składniki wróciły już na swoje miejsce :)
2682 dni temu
a gdzie kupić likier miętowy? czy on jest z alkoholem? czy można kupić go w lidlu?
Odpowiedz
2682 dni temu
Drogi Gościu, likier miętowy pojawia się w Lidlu, polecamy więc śledzić naszą ofertę! :) Oczywiście zawiera alkohol. Jeśli nie uda Ci się zdobyć produktu, możesz pominąć go w przepisie-nie wpłynie to na konsystencję galaretki, a listki świeżej mięty przemycą do ciasta świeży, miętowy smak.
2705 dni temu
Zrobiłam. Przepyszny! Orzeźwiający, idealny do kawy w takie ciepłe dni :) Łatwy do przygotowania. Jest jeden minus... szybko znika z patery ;)
Odpowiedz
2722 dni temu
Wygląda wspaniale! Panie Pawle, czy żelatynę można jakoś zastąpić?
Odpowiedz
2721 dni temu
Żelatynę zawsze można zastąpić agarem. Najlepiej trzymać się wskazówek producenta :)
2738 dni temu
A liker miętowy można w jakiś sposób zastąpić świeżą miętą?
Odpowiedz
2738 dni temu
Niestety nie. Likier miętowy można pominąć :)
2724 dni temu
Albo kroplami miętowymi?
2724 dni temu
Niestety nie da to takiego smacznego efektu, jak z użyciem likieru miętowego :)
zobacz wszystkie