Sernik chałwowy

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o średnicy 27 cm
  • trzepaczkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)

Krok 1: Pieczemy spód sernika

Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy mielone migdały, żółtko oraz pokrojone masło. Składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy drobno pokruszoną chałwę oraz czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy. Kruszonkę wysypujemy na dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 12-15 minut, a następnie studzimy.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową 

Żelatynę namaczamy w 60 ml zimnej wody. Do metalowej miski umieszczonej na garnku z gotującą się wodą wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy żółtka, nasionka z lasek wanilii oraz cukier. Całość ubijamy trzepaczką do momentu uzyskania puszystej masy. Gdy będzie ona miała wysoką temperaturę, nie przerywając ubijania, dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Miskę z masą zdejmujemy z garnka. Dodajemy twaróg, mieszamy i odstawiamy. Ubijamy pozostałą śmietankę. Gdy masa zacznie tężeć, łączymy ją z ubitą śmietanką i na moment odstawiamy. Kiedy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy. Całość wylewamy na upieczony, ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.

Wierzch sernika możemy ozdobić startą czekoladą, pokruszoną chałwą oraz świeżymi malinami

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    1477 dni temu
    Fantastyczny

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1707 dni temu
    Czy można czymś zastąpić żelatynę albo pominąć ją?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1707 dni temu
    Niestety, żelatyny nie można pominąć w tym przepisie. Możesz zastąpić ją roślinnym zamiennikiem, tzw. agar agar, ale będzie to wymagało trochę innego podejścia do przygotowywania masy serowej. Agar nie rozpuszcza się bowiem w zimnej wodzie-wodę należy zagotować, rozprowadzić w niej agar i gotować przez ok. 5 minut. Taką miksturę trzeba następnie wystudzić (niecałkowicie, agar tężeje już w 35 stopniach Celsjusza), a następnie dodać do masy serowej po dodaniu twarogu, wymieszać i odstawić do delikatnego stężenia. Dalej możesz postępować już według przepisu, czyli dodać ubitą śmietankę i chałwę.
  • Gość Gość
    1562 dni temu
    Niestety nie, bo sernik nie stężeje i będzie się delikatnie rozlewał
  • Gość Gość
    1874 dni temu
    Bedzie ok jesli zrobie ten sernik z 1 dniowym wyprzedzeniem? Czy lepszy swiezutki? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1874 dni temu
    1 dzień wyprzedzenia będzie okej :)
  • Gosia Gosia
    2617 dni temu
    Zrobiłam raz - ciasto wyszło ładnie, smakowało wszystkim, dla fanów chałki idealne ciasto.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!