Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o średnicy 27 cm
- trzepaczkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
Krok 1: Pieczemy spód sernika
Do miski przesiewamy mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Dodajemy mielone migdały, żółtko oraz pokrojone masło. Składniki zagniatamy do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy drobno pokruszoną chałwę oraz czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy. Kruszonkę wysypujemy na dno formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy 12-15 minut, a następnie studzimy.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Żelatynę namaczamy w 60 ml zimnej wody. Do metalowej miski umieszczonej na garnku z gotującą się wodą wlewamy 200 ml śmietanki, dodajemy żółtka, nasionka z lasek wanilii oraz cukier. Całość ubijamy trzepaczką do momentu uzyskania puszystej masy. Gdy będzie ona miała wysoką temperaturę, nie przerywając ubijania, dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Miskę z masą zdejmujemy z garnka. Dodajemy twaróg, mieszamy i odstawiamy. Ubijamy pozostałą śmietankę. Gdy masa zacznie tężeć, łączymy ją z ubitą śmietanką i na moment odstawiamy. Kiedy zgęstnieje, dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy. Całość wylewamy na upieczony, ostudzony spód. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Wierzch sernika możemy ozdobić startą czekoladą, pokruszoną chałwą oraz świeżymi malinami
Zobacz podobne
przepisy
Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!
Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!
Ciasto chałwowe Elida
Na taki wypiek skusi się nie tylko Grek! Puszysty biszkopt z masą chałwową i truskawkową konfiturą to sama słodycz!
Tort chałwowo-orzechowy
Przygotuj tort w greckim stylu! Orzechowy biszkopt, krem chałwowy i karmelizowane orzechy to idealne połączenie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sernik piernikowy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kapusta z grochem
- Sałatka gyros
- Wigilijny makowiec
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1477 dni temu
Fantastyczny
odpowiedz
1707 dni temu
Czy można czymś zastąpić żelatynę albo pominąć ją?
odpowiedz
1707 dni temu
Niestety, żelatyny nie można pominąć w tym przepisie. Możesz zastąpić ją roślinnym zamiennikiem, tzw. agar agar, ale będzie to wymagało trochę innego podejścia do przygotowywania masy serowej. Agar nie rozpuszcza się bowiem w zimnej wodzie-wodę należy zagotować, rozprowadzić w niej agar i gotować przez ok. 5 minut. Taką miksturę trzeba następnie wystudzić (niecałkowicie, agar tężeje już w 35 stopniach Celsjusza), a następnie dodać do masy serowej po dodaniu twarogu, wymieszać i odstawić do delikatnego stężenia. Dalej możesz postępować już według przepisu, czyli dodać ubitą śmietankę i chałwę.
1562 dni temu
Niestety nie, bo sernik nie stężeje i będzie się delikatnie rozlewał
1874 dni temu
Bedzie ok jesli zrobie ten sernik z 1 dniowym wyprzedzeniem? Czy lepszy swiezutki? :)
odpowiedz
1874 dni temu
1 dzień wyprzedzenia będzie okej :)
2617 dni temu
Zrobiłam raz - ciasto wyszło ładnie, smakowało wszystkim, dla fanów chałki idealne ciasto.
odpowiedz