
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę o średnicy 36 x 24 cm
Biszkopt
Białka ubijamy na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 36 x 24 cm. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu i przestudzeniu wyrównujemy wierzch biszkoptu. Biszkopt umieszczamy z powrotem w formie.
Poncz
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Składniki zagotowujemy, na końcu dodajemy białe wino i sok z cytryny. Poncz studzimy. Za pomocą pędzla równomiernie nasączamy biszkopt.
Konfitura truskawkowa
W garnku podgrzewamy konfiturę truskawkową, dodajemy mrożone lub świeże truskawki i gotujemy, aż truskawki nieco się rozgotują, a całość zgęstnieje. Studzimy. Truskawkową masę rozprowadzamy na nasączonym biszkopcie, pozostawiając ¼ ilości do dekoracji ciasta. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do lodówki.
Masa chałwowa
Ubijamy żółtka. Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i chwilę gotujemy. Pod koniec ubijania do żółtek wolnym strumieniem wlewamy syrop cukrowy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i łączymy z ubitą śmietanką, dodajemy część chałwy – tę roztartą na drobne kawałki - i żółtka. Starannie wszystko ze sobą łączymy. Na koniec dodajemy chałwę pokruszoną na większe kawałki i jeszcze raz, krótko i delikatnie, mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt posmarowany konfiturą.
Ciasto wkładamy do lodówki mniej więcej na 1 1/2 godziny. Z pozostałej konfitury, świeżych lub mrożonych truskawek i kilku listków mięty tworzymy dekorację na wierzchu ciasta.
Zobacz podobne
przepisy
Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!

Komentarze (6)
1388 dni temu
Zrobiłam i żałuję. To ciasto mogłoby być pyszne, gdyby pominąć te wszystkie syropy cukrowe i ograniczyć cukier w biszkopcie. Niestety ściśle trzymałam się przepisu i nikt z domowników nie jest w stanie zjeść tego ciasta, bo wszystkich mdli.
odpowiedz
1838 dni temu
Zrobiłam, wyszło wszystko ok. Jest baaaardzo słodkie, uprzedzam! :) Smak ok, ale nie powalił mnie na kolana.
odpowiedz
2137 dni temu
Sieht sehr gut aus! Super für Sommer. Danke.
odpowiedz
2151 dni temu
makowiec, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście cukru powinno być 145 g :)
odpowiedz
2153 dni temu
Czy do biszkoptu nie powinno być 145 g cukru?
odpowiedz
2159 dni temu
Nie wiem, czy to jest tradycyjne greckie ciasto. Jednak oglądając film i patrząc na listę składników stwierdzam, że musi być baaardzo słodkie :-/
odpowiedz
zobacz wszystkie