zobacz film Greckie ciasto „elida”

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny
  • sitko o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • blachę o średnicy 36 x 24 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
  • pędzelek silikonowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: UBIJAMY JAJKA NA BISZKOPT

Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek. Białka ubijamy na puszystą pianę w misie robota kuchennego. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami.

KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do jajek przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.

KROK 3: PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto na biszkopt przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 35-40 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.

Po upieczeniu i przestudzeniu biszkoptu wyrównujemy jego wierzch i umieszczamy z powrotem w formie.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Składniki zagotowujemy. Na końcu dodajemy białe wino i sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: NASĄCZAMY BISZKOPT

Po przestudzeniu ponczu równomiernie nasączamy nim biszkopt za pomocą silikonowego pędzelka.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWĄ

Konfiturę truskawkową podgrzewamy w garnku. Dodajemy mrożone  lub świeże truskawki i gotujemy do momentu, aż truskawki lekko się rozgotują, a całość zgęstnieje. Konfiturę odstawiamy do przestudzenia.

KROK 7: SMARUJEMY BISZKOPT KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ

Truskawkową konfiturę rozprowadzamy na nasączonym biszkopcie, pozostawiając ¼ ilości do dekoracji ciasta. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do lodówki.

KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY

Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i chwilę gotujemy w rondelku do momentu lekkiego zgęstnienia konsystencji. Zdejmujemy z ognia.

KROK 9: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CHAŁWOWĄ

Białka i żółtka oddzielamy do osobnych miseczek. Żółtka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop cukrowy.

KROK 10: ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z ŻELATYNĄ

Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i łączymy z ubitą śmietanką.

KROK 11: DODAJEMY CHAŁWĘ

Do śmietanki dodajemy 300 g chałwy roztartej na drobne kawałki oraz żółtka. Całość dokładnie łączymy.

Pozostałą część chałwy delikatnie dodajemy krusząc ją na większe kawałki. Krótko i delikatnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę chałwową wykładamy na biszkopt posmarowany konfiturą truskawkową.

KROK 12: DEKORUJEMY CIASTO

Ciasto wkładamy do lodówki mniej więcej na 1 1/2 godziny. Po wyjęciu z pozostałej konfitury, świeżych lub mrożonych truskawek i kilku listków mięty tworzymy dekorację na wierzchu ciasta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Magda Magda
    1581 dni temu
    Zrobiłam i żałuję. To ciasto mogłoby być pyszne, gdyby pominąć te wszystkie syropy cukrowe i ograniczyć cukier w biszkopcie. Niestety ściśle trzymałam się przepisu i nikt z domowników nie jest w stanie zjeść tego ciasta, bo wszystkich mdli.

    odpowiedz

  • Dorka Dorka
    2031 dni temu
    Zrobiłam, wyszło wszystko ok. Jest baaaardzo słodkie, uprzedzam! :) Smak ok, ale nie powalił mnie na kolana.

    odpowiedz

  • rosniczka rosniczka
    2330 dni temu
    Sieht sehr gut aus! Super für Sommer. Danke.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2344 dni temu
    makowiec, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście cukru powinno być 145 g :)

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    2346 dni temu
    Czy do biszkoptu nie powinno być 145 g cukru?

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    2352 dni temu
    Nie wiem, czy to jest tradycyjne greckie ciasto. Jednak oglądając film i patrząc na listę składników stwierdzam, że musi być baaardzo słodkie :-/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!