
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- robot kuchenny
- sitko o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- blachę o średnicy 36 x 24 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
- pędzelek silikonowy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: UBIJAMY JAJKA NA BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek do osobnych miseczek. Białka ubijamy na puszystą pianę w misie robota kuchennego. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami.
KROK 2: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI
Do jajek przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Dodajemy proszek do pieczenia, otartą skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.
KROK 3: PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto na biszkopt przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy w temperaturze 190°C przez ok. 35-40 minut, aż biszkopt nabierze złotego koloru.
Po upieczeniu i przestudzeniu biszkoptu wyrównujemy jego wierzch i umieszczamy z powrotem w formie.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY PONCZ
Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Składniki zagotowujemy. Na końcu dodajemy białe wino i sok z cytryny i odstawiamy do wystudzenia.
KROK 5: NASĄCZAMY BISZKOPT
Po przestudzeniu ponczu równomiernie nasączamy nim biszkopt za pomocą silikonowego pędzelka.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWĄ
Konfiturę truskawkową podgrzewamy w garnku. Dodajemy mrożone lub świeże truskawki i gotujemy do momentu, aż truskawki lekko się rozgotują, a całość zgęstnieje. Konfiturę odstawiamy do przestudzenia.
KROK 7: SMARUJEMY BISZKOPT KONFITURĄ TRUSKAWKOWĄ
Truskawkową konfiturę rozprowadzamy na nasączonym biszkopcie, pozostawiając ¼ ilości do dekoracji ciasta. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do lodówki.
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY SYROP CUKROWY
Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i chwilę gotujemy w rondelku do momentu lekkiego zgęstnienia konsystencji. Zdejmujemy z ognia.
KROK 9: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ CHAŁWOWĄ
Białka i żółtka oddzielamy do osobnych miseczek. Żółtka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy syrop cukrowy.
KROK 10: ŁĄCZYMY ŚMIETANKĘ Z ŻELATYNĄ
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i łączymy z ubitą śmietanką.
KROK 11: DODAJEMY CHAŁWĘ
Do śmietanki dodajemy 300 g chałwy roztartej na drobne kawałki oraz żółtka. Całość dokładnie łączymy.
Pozostałą część chałwy delikatnie dodajemy krusząc ją na większe kawałki. Krótko i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowaną masę chałwową wykładamy na biszkopt posmarowany konfiturą truskawkową.
KROK 12: DEKORUJEMY CIASTO
Ciasto wkładamy do lodówki mniej więcej na 1 1/2 godziny. Po wyjęciu z pozostałej konfitury, świeżych lub mrożonych truskawek i kilku listków mięty tworzymy dekorację na wierzchu ciasta.
Zobacz podobne
przepisy
Macedoński tort chałwowy
Sprawdź przepis Pawła na tort dla miłośników chałwy i greckich deserów, pełnych słodyczy i czekolady!

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!

Greckie ciasteczka orzechowe
Czas na deser rodem z Grecji! Chrupiące ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami są idealne do kawy lub herbaty.

Komentarze (7)
566 dni temu
nie ma żadnego takiego greckiego ciasta
odpowiedz
2289 dni temu
Zrobiłam i żałuję. To ciasto mogłoby być pyszne, gdyby pominąć te wszystkie syropy cukrowe i ograniczyć cukier w biszkopcie. Niestety ściśle trzymałam się przepisu i nikt z domowników nie jest w stanie zjeść tego ciasta, bo wszystkich mdli.
odpowiedz
2739 dni temu
Zrobiłam, wyszło wszystko ok. Jest baaaardzo słodkie, uprzedzam! :) Smak ok, ale nie powalił mnie na kolana.
odpowiedz
3038 dni temu
Sieht sehr gut aus! Super für Sommer. Danke.
odpowiedz
3052 dni temu
makowiec, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście cukru powinno być 145 g :)
odpowiedz
3054 dni temu
Czy do biszkoptu nie powinno być 145 g cukru?
odpowiedz
3060 dni temu
Nie wiem, czy to jest tradycyjne greckie ciasto. Jednak oglądając film i patrząc na listę składników stwierdzam, że musi być baaardzo słodkie :-/
odpowiedz
zobacz wszystkie