zobacz film Greckie ciasto „elida”
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • blachę o średnicy 36 x 24 cm

Biszkopt

Białka ubijamy na puszystą pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy cukier. Ubite białka delikatnie łączymy z żółtkami. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 36 x 24 cm. Pieczemy w temperaturze 190°C przez 35-40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Po upieczeniu i przestudzeniu wyrównujemy wierzch biszkoptu. Biszkopt umieszczamy z powrotem w formie.

Poncz

Do rondelka wlewamy wodę i dodajemy cukier. Składniki zagotowujemy, na końcu dodajemy białe wino i sok z cytryny. Poncz studzimy. Za pomocą pędzla równomiernie nasączamy biszkopt.

Konfitura truskawkowa

W garnku podgrzewamy konfiturę truskawkową, dodajemy mrożone lub świeże truskawki i gotujemy, aż truskawki nieco się rozgotują, a całość zgęstnieje. Studzimy. Truskawkową masę rozprowadzamy na nasączonym biszkopcie, pozostawiając ¼ ilości do dekoracji ciasta. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do lodówki.

Masa chałwowa

Ubijamy żółtka. Wodę, cukier i cukier wanilinowy zagotowujemy i chwilę gotujemy. Pod koniec ubijania do żółtek wolnym strumieniem wlewamy syrop cukrowy. Żelatynę moczymy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Śmietankę ubijamy. Następnie rozpuszczamy żelatynę w mikrofalówce i łączymy z ubitą śmietanką, dodajemy część chałwy – tę roztartą na drobne kawałki - i żółtka. Starannie wszystko ze sobą łączymy. Na koniec dodajemy chałwę pokruszoną na większe kawałki i jeszcze raz, krótko i delikatnie, mieszamy. Masę wykładamy na biszkopt posmarowany konfiturą.

Ciasto wkładamy do lodówki mniej więcej na 1 1/2 godziny. Z pozostałej konfitury, świeżych lub mrożonych truskawek i kilku listków mięty tworzymy dekorację na wierzchu ciasta.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Magda Magda
    240 dni temu
    Zrobiłam i żałuję. To ciasto mogłoby być pyszne, gdyby pominąć te wszystkie syropy cukrowe i ograniczyć cukier w biszkopcie. Niestety ściśle trzymałam się przepisu i nikt z domowników nie jest w stanie zjeść tego ciasta, bo wszystkich mdli.

    odpowiedz

  • Dorka Dorka
    691 dni temu
    Zrobiłam, wyszło wszystko ok. Jest baaaardzo słodkie, uprzedzam! :) Smak ok, ale nie powalił mnie na kolana.

    odpowiedz

  • rosniczka rosniczka
    990 dni temu
    Sieht sehr gut aus! Super für Sommer. Danke.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1004 dni temu
    makowiec, dziękujemy za zwrócenie uwagi. Rzeczywiście cukru powinno być 145 g :)

    odpowiedz

  • makowiec makowiec
    1005 dni temu
    Czy do biszkoptu nie powinno być 145 g cukru?

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    1011 dni temu
    Nie wiem, czy to jest tradycyjne greckie ciasto. Jednak oglądając film i patrząc na listę składników stwierdzam, że musi być baaardzo słodkie :-/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram