
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- termometr kuchenny
- tortownicę o średnicy 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Przygotowujemy twaróg
Mleko przelewamy do dużego garnka i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie uzyskamy zsiadłe mleko. Garnek ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy mleko aż do uzyskania temperatury 50°C. Gdy powstaną w nim grudki, zestawiamy z ognia i studzimy. Zimna masę przekładamy na sitko i pozostawiamy do odsączenia.
Krok 2: Łączymy składniki spodu
Herbatniki kruszymy, pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu – łączymy oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3: Pieczmy sernik
Żółtka oddzielamy od białek. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję. Dodajemy zmieloną w młynku herbatę, sok z 3 limonek i skórkę otartą z 2 limonek. Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na schłodzony spód. Sernik pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, z funkcja grzania góra-dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej. Sernik wyjmujemy po upływie 2 godzin.
Sernik posypujemy zmieloną w młynku herbatą. Ozdabiamy plastrami limonki i cytryny oraz pokruszonymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Jajka po benedyktyńsku
- Kiszka ziemniaczana
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Tort lodowy
- Gruszki w syropie
- Gnocchi własnej roboty
- Grochówka wojskowa
- Sałatka gyros
- Francuskie makaroniki
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Risotto z cukinią
- Jak przygotować sos holenderski?
- Sos aioli
- Krem ziemniaczany
- Botwinka – przepis na zupę z botwiny
- Sernik na zimno w słoiku
- Prawdziwe souvlaki po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (11)
405 dni temu
W masie serowej w składnikach jest wpisana 1 limonka, a w opisie dodajemy sok z 3 limonek, chyba jest pomyłka z ilością limonek do dekoracji. Sernik właśnie robię :).
odpowiedz
403 dni temu
Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi! Faktycznie limonki zamieniły się miejscami, jednak już wróciły tam, gdzie powinny być. Mamy nadzieję, że sernik smakował!
1747 dni temu
Wygląda smakowicie upichce to!
odpowiedz
1747 dni temu
xdd nom też mam na imię krzysiek!
1767 dni temu
W przepisie są dwa twarogi - jeden gotowy, drugi zrobiony samodzielnie z mleka. Jeśli chcę zastąpić robiony samodzielnie twaróg, gotowym twarogiem, ile go potrzebuję?
odpowiedz
1766 dni temu
W przepisie wykorzystujemy jeden twaróg. Na liście składników podaliśmy z ilu litrów mleka uzyskuje się 600 g pełnotłustego twarogu, który trafia następnie do masy serowej w 3 kroku przygotowywania sernika. Domowy twaróg przygotowywany na bazie mleka możesz oczywiście zastąpić w całości gotowym twarogiem. Potrzebujesz 600 g tego składnika :)
1929 dni temu
Chce gotowy twarog zamiast robic wlasny. Ile go potrzebuje?
odpowiedz
1929 dni temu
Do przygotowania masy serowej potrzebujesz 600 g twarogu, bez względu na to, czy przygotujesz go samodzielnie, czy wykorzystasz gotowy produkt.
1932 dni temu
Czy można po prostu kupić twaróg pełnotłusty? :)
odpowiedz
1929 dni temu
Czy mógłbyś doprecyzować pytanie? :) Można kupić twaróg pełnotłusty i można wykorzystać go w tym przepisie do przygotowania masy serowej.
2282 dni temu
kurcze ale ze prawie 5 godzin szkoda mi życia :) a wygląda superr
odpowiedz
zobacz wszystkie