Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- termometr kuchenny
- tortownicę o średnicy 22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C
Krok 1: Przygotowujemy twaróg
Mleko przelewamy do dużego garnka i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie uzyskamy zsiadłe mleko. Garnek ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy mleko aż do uzyskania temperatury 50°C. Gdy powstaną w nim grudki, zestawiamy z ognia i studzimy. Zimna masę przekładamy na sitko i pozostawiamy do odsączenia.
Krok 2: Łączymy składniki spodu
Herbatniki kruszymy, pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu – łączymy oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3: Pieczmy sernik
Żółtka oddzielamy od białek. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję. Dodajemy zmieloną w młynku herbatę, sok z 3 limonek i skórkę otartą z 2 limonek. Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na schłodzony spód. Sernik pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, z funkcja grzania góra-dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej. Sernik wyjmujemy po upływie 2 godzin.
Sernik posypujemy zmieloną w młynku herbatą. Ozdabiamy plastrami limonki i cytryny oraz pokruszonymi pistacjami.
Zobacz podobne
przepisy
Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
Sernik z marakują
Sernik z nutą egzotycznej marakui na orzechowym spodzie? Daria Ładocha ma na niego niezawodny przepis!
Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Włoski deser „Fragola”
- Konfitura borówkowa z limonką
- Sorbet z zielonej herbaty i limonki
- Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
- Sernik na kruchym cieście z bezą
- Zapiekanka z makaronem i kabanosami
- Limes z mango i limonki
- Mrożona herbata z melonem i miętą
- Sernik limonkowo-miętowy
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto salceson z jabłkami
- Mochi z zieloną herbatą z matcha
- Muffiny z nasionami konopi
- Placki bananowe z jogurtem i brzoskwiniami
- Sernik matcha na zimno
Komentarze (9)
1260 dni temu
Wygląda smakowicie upichce to!
odpowiedz
1260 dni temu
xdd nom też mam na imię krzysiek!
1280 dni temu
W przepisie są dwa twarogi - jeden gotowy, drugi zrobiony samodzielnie z mleka. Jeśli chcę zastąpić robiony samodzielnie twaróg, gotowym twarogiem, ile go potrzebuję?
odpowiedz
1279 dni temu
W przepisie wykorzystujemy jeden twaróg. Na liście składników podaliśmy z ilu litrów mleka uzyskuje się 600 g pełnotłustego twarogu, który trafia następnie do masy serowej w 3 kroku przygotowywania sernika. Domowy twaróg przygotowywany na bazie mleka możesz oczywiście zastąpić w całości gotowym twarogiem. Potrzebujesz 600 g tego składnika :)
1442 dni temu
Chce gotowy twarog zamiast robic wlasny. Ile go potrzebuje?
odpowiedz
1442 dni temu
Do przygotowania masy serowej potrzebujesz 600 g twarogu, bez względu na to, czy przygotujesz go samodzielnie, czy wykorzystasz gotowy produkt.
1445 dni temu
Czy można po prostu kupić twaróg pełnotłusty? :)
odpowiedz
1442 dni temu
Czy mógłbyś doprecyzować pytanie? :) Można kupić twaróg pełnotłusty i można wykorzystać go w tym przepisie do przygotowania masy serowej.
1795 dni temu
kurcze ale ze prawie 5 godzin szkoda mi życia :) a wygląda superr
odpowiedz