Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • termometr kuchenny
  • tortownicę o średnicy 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Przygotowujemy twaróg

Mleko przelewamy do dużego garnka i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie uzyskamy zsiadłe mleko. Garnek ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy mleko aż do uzyskania temperatury 50°C. Gdy powstaną w nim grudki, zestawiamy z ognia i studzimy. Zimna masę przekładamy na sitko i pozostawiamy do odsączenia.

Krok 2: Łączymy składniki spodu 

Herbatniki kruszymy, pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu – łączymy oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 3: Pieczmy sernik

Żółtka oddzielamy od białek. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję. Dodajemy zmieloną w młynku herbatę, sok z 3 limonek i skórkę otartą z 2 limonek. Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na schłodzony spód. Sernik pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, z funkcja grzania góra-dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej. Sernik wyjmujemy po upływie 2 godzin.

Sernik posypujemy zmieloną w młynku herbatą. Ozdabiamy plastrami limonki i cytryny oraz pokruszonymi pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram