Sernik limonkowy

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • termometr kuchenny
  • tortownicę o średnicy 22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C

Krok 1: Przygotowujemy twaróg

Mleko przelewamy do dużego garnka i zostawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie uzyskamy zsiadłe mleko. Garnek ustawiamy na małym ogniu i podgrzewamy mleko aż do uzyskania temperatury 50°C. Gdy powstaną w nim grudki, zestawiamy z ognia i studzimy. Zimna masę przekładamy na sitko i pozostawiamy do odsączenia.

Krok 2: Łączymy składniki spodu 

Herbatniki kruszymy, pistacje obieramy i rozdrabniamy w moździerzu – łączymy oba składniki z masłem o temperaturze pokojowej i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Równomiernie rozkładamy na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Krok 3: Pieczmy sernik

Żółtka oddzielamy od białek. Za pomocą miksera ucieramy żółtka z miodem tak długo, aż masa będzie miała jednolity kolor i konsystencję. Dodajemy zmieloną w młynku herbatę, sok z 3 limonek i skórkę otartą z 2 limonek. Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując na wolnych obrotach do momentu, gdy masa będzie jednolita. Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Następnie przekładamy masę na schłodzony spód. Sernik pieczemy 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C, z funkcja grzania góra-dół. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary wodnej. Sernik wyjmujemy po upływie 2 godzin.

Sernik posypujemy zmieloną w młynku herbatą. Ozdabiamy plastrami limonki i cytryny oraz pokruszonymi pistacjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Krzychu854 Krzychu854
    1292 dni temu
    Wygląda smakowicie upichce to!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1292 dni temu
    xdd nom też mam na imię krzysiek!
  • Gość Gość
    1312 dni temu
    W przepisie są dwa twarogi - jeden gotowy, drugi zrobiony samodzielnie z mleka. Jeśli chcę zastąpić robiony samodzielnie twaróg, gotowym twarogiem, ile go potrzebuję?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1311 dni temu
    W przepisie wykorzystujemy jeden twaróg. Na liście składników podaliśmy z ilu litrów mleka uzyskuje się 600 g pełnotłustego twarogu, który trafia następnie do masy serowej w 3 kroku przygotowywania sernika. Domowy twaróg przygotowywany na bazie mleka możesz oczywiście zastąpić w całości gotowym twarogiem. Potrzebujesz 600 g tego składnika :)
  • Gość Gość
    1474 dni temu
    Chce gotowy twarog zamiast robic wlasny. Ile go potrzebuje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1474 dni temu
    Do przygotowania masy serowej potrzebujesz 600 g twarogu, bez względu na to, czy przygotujesz go samodzielnie, czy wykorzystasz gotowy produkt.
  • Gość Gość
    1476 dni temu
    Czy można po prostu kupić twaróg pełnotłusty? :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1474 dni temu
    Czy mógłbyś doprecyzować pytanie? :) Można kupić twaróg pełnotłusty i można wykorzystać go w tym przepisie do przygotowania masy serowej.
  • Gość Gość
    1827 dni temu
    kurcze ale ze prawie 5 godzin szkoda mi życia :) a wygląda superr

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!