zobacz film Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tortownicę o średnicy 26 cm
  • papier do pieczenia
  • rozdrabniacz
  • robot kuchenny
  • sitko o drobnych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Śmietankę trzymaj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.

Sposób przygotowania:

SPÓD Z CIASTEK KORZENNYCH

KROK 1: ROZDRABNIAMY CIASTKA KORZENNE

Ciastka korzenne umieszczamy w woreczku strunowym lub zostawiamy w opakowaniu i rozkruszamy przy pomocy wałka. Następnie przesypujemy je do miski i rozdrabniamy dokładniej między palcami.

KROK 2: WYRABIAMY SPÓD CIASTECZKOWY

Do pokruszonych ciastek dodajemy dwie czubate łyżki masła orzechowego i dwie łyżki oleju. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie, aż do powstania dość zbitej masy ciasteczkowej.

WSKAZÓWKA! Jeśli w słoiku masła orzechowego, którego używamy, zebrał się olej z orzeszków możemy go wykorzystać zamiast oleju rzepakowego.

Masę ciasteczkową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, aby ją wyrównać. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

MASA SEROWA

KROK 1: ROZDRABNIAMY CIASTECZKA KORZENNE

Ciasteczka korzenne umieszczamy w rozdrabniaczu, rozdrabniamy na pył i mieszamy z czubatą łyżeczką cynamonu.

KROK 2: MIESZAMY MASĘ SEROWĄ

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w misie miksera, dodajemy do niej homogenizowany serek waniliowy i rozdrobnione ciasteczka korzenne wymieszane z cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy, aby masa serowa miała bardziej zbitą konsystencję, możemy dodać do niej więcej rozdrobnionych ciasteczek korzennych.

SERNIK

KROK 1: PRZEKŁADAMY MASĘ SEROWĄ DO TORTOWNICY

Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek korzennych. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.

KROK 2: SIEKAMY CIASTKA KORZENNE

Ciasteczka korzenne kroimy tak, aby powstała z nich swego rodzaju kruszonka.

KROK 3: DEKORUJEMY SERNIK

Schłodzony sernik posypujemy posiekanymi ciastkami korzennymi i delikatnie dociskamy, aby przykleiły się do masy serowej.

KROK 4: PODAJEMY SERNIK

Zdejmujemy rant tortownicy i delikatnie przenosimy sernik na talerz. Ozdabiamy go kilkoma ciasteczkami i oprószamy przesianym przez sitko o drobnych oczkach cukrem pudrem. Na koniec ozdabiamy kilkoma listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Makowiec Makowiec
    371 dni temu
    Czy ten sernik można zrobić z twarogu mielonego z wiaderka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    370 dni temu
    Tak, można użyć również sernika z wiaderka.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!