Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tortownicę o średnicy 26 cm
- papier do pieczenia
- rozdrabniacz
- robot kuchenny
- sitko o drobnych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Śmietankę trzymaj w lodówce, aby w momencie użycia była bardzo dobrze schłodzona.
Sposób przygotowania:
SPÓD Z CIASTEK KORZENNYCH
KROK 1: ROZDRABNIAMY CIASTKA KORZENNE
Ciastka korzenne umieszczamy w woreczku strunowym lub zostawiamy w opakowaniu i rozkruszamy przy pomocy wałka. Następnie przesypujemy je do miski i rozdrabniamy dokładniej między palcami.
KROK 2: WYRABIAMY SPÓD CIASTECZKOWY
Do pokruszonych ciastek dodajemy dwie czubate łyżki masła orzechowego i dwie łyżki oleju. Wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie, aż do powstania dość zbitej masy ciasteczkowej.
WSKAZÓWKA! Jeśli w słoiku masła orzechowego, którego używamy, zebrał się olej z orzeszków możemy go wykorzystać zamiast oleju rzepakowego.
Masę ciasteczkową przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie ugniatamy, aby ją wyrównać. Tak przygotowany spód wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
MASA SEROWA
KROK 1: ROZDRABNIAMY CIASTECZKA KORZENNE
Ciasteczka korzenne umieszczamy w rozdrabniaczu, rozdrabniamy na pył i mieszamy z czubatą łyżeczką cynamonu.
KROK 2: MIESZAMY MASĘ SEROWĄ
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w misie miksera, dodajemy do niej homogenizowany serek waniliowy i rozdrobnione ciasteczka korzenne wymieszane z cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Jeśli chcemy, aby masa serowa miała bardziej zbitą konsystencję, możemy dodać do niej więcej rozdrobnionych ciasteczek korzennych.
SERNIK
KROK 1: PRZEKŁADAMY MASĘ SEROWĄ DO TORTOWNICY
Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek korzennych. Tak przygotowany sernik chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
KROK 2: SIEKAMY CIASTKA KORZENNE
Ciasteczka korzenne kroimy tak, aby powstała z nich swego rodzaju kruszonka.
KROK 3: DEKORUJEMY SERNIK
Schłodzony sernik posypujemy posiekanymi ciastkami korzennymi i delikatnie dociskamy, aby przykleiły się do masy serowej.
KROK 4: PODAJEMY SERNIK
Zdejmujemy rant tortownicy i delikatnie przenosimy sernik na talerz. Ozdabiamy go kilkoma ciasteczkami i oprószamy przesianym przez sitko o drobnych oczkach cukrem pudrem. Na koniec ozdabiamy kilkoma listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik na zimno z porzeczkami i galaretką z cydru
Paweł Małecki wie, jak powinien wyglądać i smakować idealny sernik na zimno! Przygotuj go razem z nim i zachwyć się smakiem galaretki z cydru.
Sernik na zimno z malinami
Poznaj przepis na kremowy sernik na zimno! Z dodatkiem ciastek Neo i malin smakuje wyśmienicie.
Sernik na zimno z masłem orzechowym i kajmakiem
Prosty sernik w amerykańskim stylu stanie się gwiazdą każdej imprezy! Wykorzystaj masło orzechowe i przepis Pawła, by oczarować gości doskonałym ciastem bez pieczenia!
Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pieczona ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Sernik piernikowy
- Domek z piernika
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
361 dni temu
Czy ten sernik można zrobić z twarogu mielonego z wiaderka?
odpowiedz
361 dni temu
Tak, można użyć również sernika z wiaderka.