zobacz film Puszysty sernik na cieście marchewkowym

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny
  • rózgę kuchenną
  • formę o średnicy 23 cm
  • papier do pieczenia
  • tarkę o drobnych oczkach
  • worek cukierniczy z prostą końcówką
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Mąkę łączymy w miseczce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszamy i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy olej i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Boki wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto i rozprowadzamy je po dnie.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ

Twaróg przekładamy do miski i mieszamy za pomocą rózgi. Cukier łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Mieszamy i dodajemy do masy serowej. Pojedynczo dodajemy jajka i za każdym razem mieszamy masę. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.

Krok 3: PIECZEMY SERNIK

Masę serową przekładamy stopniowo na surowy spód. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy ciasto przez kolejne 30-35 minut.

Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy krem. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Krem odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.

Krok 5: DEKORUJEMY SERNIK

Wystudzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc ozdobne rożki na całej powierzchni sernika.

Całość dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    661 dni temu
    Jeżeli dobrze zrozumiałam przepis z filmiku, to na stronie jest błąd, ponieważ dodajemy 700g twarogu do masy serowej, a 300g do kremu dekoracyjnego. ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    659 dni temu
    Faktycznie, składniki na liście składników zamieniły się miejscami, ale już wróciły tam, gdzie powinny być. Bardzo dziękujemy za uwagę! :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!