Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- formę o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- worek cukierniczy z prostą końcówką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Mąkę łączymy w miseczce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszamy i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy olej i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Boki wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto i rozprowadzamy je po dnie.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg przekładamy do miski i mieszamy za pomocą rózgi. Cukier łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Mieszamy i dodajemy do masy serowej. Pojedynczo dodajemy jajka i za każdym razem mieszamy masę. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
Krok 3: PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy stopniowo na surowy spód. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy ciasto przez kolejne 30-35 minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy krem. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Krem odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.
Krok 5: DEKORUJEMY SERNIK
Wystudzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc ozdobne rożki na całej powierzchni sernika.
Całość dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?
Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!
Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Ciastka czekoladowe z żurawiną i orzechami włoskimi
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Ciasto na pizzę
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Tarta „Malinowa chmurka”
- Placuszki z kukurydzy
- Lizaki czekoladowo-truskawkowe
- Blondie z nerkowcami i białą czekoladą
- Wegańskie ciasto Leśny Mech
- Naleśniki orkiszowe z miodem
- Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
- Sernikoblondie z owocami
- Serniczki na owsianym spodzie
- Sernik na zimno w słoiku
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Jadalny prezent: chlebek owsiany w słoiku
- Seler naciowy z serkiem pesto i kabanosami
- Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- Wegańska pizza z grilla z karczochami i szpinakiem
- Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
- Tort jogurtowo-owocowy
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Wegańskie gofry
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Enchilady z dynią i fasolą w sosie pomidorowym
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
661 dni temu
Jeżeli dobrze zrozumiałam przepis z filmiku, to na stronie jest błąd, ponieważ dodajemy 700g twarogu do masy serowej, a 300g do kremu dekoracyjnego. ;)
odpowiedz
659 dni temu
Faktycznie, składniki na liście składników zamieniły się miejscami, ale już wróciły tam, gdzie powinny być. Bardzo dziękujemy za uwagę! :)