
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny
- rózgę kuchenną
- formę o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
- tarkę o drobnych oczkach
- worek cukierniczy z prostą końcówką
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SPÓD
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Mąkę łączymy w miseczce z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszamy i dodajemy do ubitych jajek. Dodajemy olej i ponownie mieszamy za pomocą rózgi. Dodajemy marchew startą na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy.
Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Boki wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy ciasto i rozprowadzamy je po dnie.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Twaróg przekładamy do miski i mieszamy za pomocą rózgi. Cukier łączymy w miseczce z mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. Mieszamy i dodajemy do masy serowej. Pojedynczo dodajemy jajka i za każdym razem mieszamy masę. Dodajemy skórkę otartą z pomarańczy.
Krok 3: PIECZEMY SERNIK
Masę serową przekładamy stopniowo na surowy spód. Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140°C i pieczemy ciasto przez kolejne 30-35 minut.
Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM
Twaróg łączymy w misce z cukrem pudrem. Mieszamy. Dodajemy ubitą śmietankę i ponownie mieszamy krem. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Krem odstawiamy do lodówki, by smaki się połączyły.
Krok 5: DEKORUJEMY SERNIK
Wystudzony sernik wyjmujemy z formy i przekładamy na talerz. Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką i szprycujemy na wierzch ciasta, tworząc ozdobne rożki na całej powierzchni sernika.
Całość dekorujemy posiekanymi orzechami włoskimi i laskowymi.
Zobacz podobne
przepisy
Ciasto marchewkowe
Wyjątkowy deser dla wielbicieli słodkości – wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami pokryte warstwą serowego kremu.

Wegański tort marchewkowy
Spróbuj wegańskiej wersji tortu marchewkowego z kremem na bazie tofu i masła orzechowego!

Pomarańczowy sernik z crème brûlée
Spróbuj puszystego sernika ze skórką pomarańczową i chrupiącą masą crème brûlée!

Sernik ombre na zimno
Podejdź do deseru na chłodno i przygotuj pyszny sernik ombre z przepisu Pawła! Jest bardzo kremowy i pełen leśnych skarbów. Skusisz się?

Tam, gdzie tradycja spotyka się z innowacjami, powstają najciekawsze przepisy na ciasta Kuchni Lidla. Jeden z nich to ten, dzięki któremu w swoim domu przyrządzisz puszysty sernik na cieście marchewkowym. Wyśmienite połączenie doskonale wszystkim znanej masy sernikowej oraz korzennych akcentów. Cudowne zwieńczenie ciasta stanowi dekoracja z twarogowego kremu z dodatkiem rozdrobnionych orzechów.
Czy już zainteresowaliśmy Cię naszym przepisem na puszysty sernik? Jeśli tak, spieszymy z kolejną dobrą wiadomością – to przepis, który wykonasz w godzinę i 45 minut! Przepis na puszysty sernik zaliczamy do przepisów łatwych, a więc dostosowany również do umiejętności nieco mniej doświadczonych szefów i szefowych kuchni. Zanim przejdziemy do realizacji przepisu na nasz puszysty sernik, upewnij się, że masz wszystkie niezbędne w tym przypadku sprzęty kuchenne, takie jak robot wielofunkcyjny, rózgę czy tarkę – pełną listę znajdziesz zaraz nad przepisem. Przejdźmy do opisu powstawania tego smakowitego wypieku.
Puszysty sernik – przepis Kuchni Lidla
Od czego musisz zacząć? Jak widzisz w naszym przepisie na puszysty sernik, wszystko zaczyna się od ciasta. Z połączenia jajka z cukrem musisz stworzyć masę o puszystej konsystencji. Najłatwiej osiągniesz to z wykorzystaniem robota kuchennego. Jeśli nie dysponujesz tym urządzeniem – wybierz ręczną trzepaczkę. Masa gotowa? Teraz sięgnij po miseczkę i wsyp do niej następujące składniki – mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Po wymieszaniu dodaj z taką starannością przygotowany miks do wcześniej przygotowanej mieszanki jajek i cukru. Wymieszaj – z wykorzystaniem rózgi – raz jeszcze po dodaniu oleju. Jeśli nie masz rózgi – skorzystaj z widelca lub łyżki. Nadeszła pora na niecodzienny składnik, który zajmuje kluczowe miejsce w naszym przepisie na puszysty sernik – marchew. Tę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Zapodziałaś lub zapodziałeś gdzieś to użyteczne akcesorium? W takim razie po prostu poszatkuj marchew z wykorzystaniem noża, widelca i obieraczki do warzyw. W pierwszej kolejności przytrzymaj marchew widelcem i obierz ją na cienkie plastry. Teraz połóż je na desce do krojenia i potnij na jak najdrobniejsze kawałki. Gotowe – technika być może pracochłonna, ale zapewniająca naprawdę satysfakcjonujące rezultaty!
Jak pewnie się domyślasz – po dodaniu marchwi jeszcze raz bardzo dokładnie wymieszaj całość. Co dalej w naszym przepisie na sernik bardzo puszysty? Sięgnij po foremkę – musisz bardzo dobrze przygotować ją do upieczenia spodu do naszego puszystego sernika. Dokładnie wysmaruj ją cienką warstwą tłuszczu (w naszym przepisie jest to masło) i oprósz mąką pszenną. Zabrakło masła? Godnie zastąpi je masło kokosowe lub popularna margaryna. Umieść na bokach foremki papier do pieczenia. Teraz jest gotowa na ciasto do spodu do puszystego sernika!
Jak zrobić puszysty sernik?
Nasz sernik puszysty i wilgotny zachwyca swoją przepyszną masą. W jaki sposób ona powstaje? Kluczowym składnikiem oczywiście jest twaróg. Zanim połączysz go z cukrem białym, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną, bardzo dokładnie go wymieszaj. Co teraz? Jajka. Miej na uwadze, że zgodnie z zaleceniami zawartymi w naszym przepisie musisz dodawać je pojedynczo, po każdym energicznie mieszając twaróg z pozostałymi dodatkami. Teraz pora na niespodziankę – startą skórkę pomarańczy! To ona wzbogaca nasz puszysty sernik o przyjemne cytrusowe akcenty i bardzo subtelną goryczkę.
Jaki jest następny punkt w naszym przepisie na dobry puszysty sernik? Naturalnie obróbka termiczna, zwana też pieczeniem. Masę rozprowadź równomiernie po całej powierzchni spodu. Następnie włóż całość na pół godziny do piekarnika. W jakiej temperaturze powinien piec się puszysty sernik z naszego przepisu? To ważna kwestia! Otóż temperatura powinna wynosić 180°C. Po upływie 30 minut zmniejsz temperaturę do 140°C. Niech ciasto wygrzewa się przez dalsze pół godziny (możesz nawet dać mu dodatkowe 5 minut). Po tym czasie pozwól sernikowi puszystemu na spokojnie ochłonąć przy otwartym piekarniku.
Skoro zapoznałaś się lub zapoznałeś z naszym przepisem na puszysty sernik, wiesz już, że nadeszła pora na wyczarowanie wyjątkowego kremu. Ponownie kluczowe znaczenie w tej kwestii ma twaróg, który wchodzi w rozkosznie słodkie interakcje z cukrem pudrem i ubitą śmietanką. Nie musimy chyba dodawać, że wszystko to musisz bardzo dokładnie wymieszać? Zanim włożysz krem do puszystego sernika do lodówki, pamiętaj o ostatnim składniku przepisu – soku z cytryny, który zadba o to, żeby mimo wszystko nie było za słodko!
Przed posmarowaniem ciasta pozostało Ci zrobić już tylko jedno – zadbać o dekoracje. Zgodnie z naszą wskazówką krem umieść w worku cukierniczym ze specjalną końcówką przeznaczoną do wygodnego dozowania słodkości. A następnie stwórz z jego udziałem apetyczne rożki na całym wypieku. Puszysty sernik posyp rozdrobnionymi orzechami… i smacznego!
Poznaj pyszne alternatywy dla puszystego sernika!
Czy wiesz, czym zająć się po zapoznaniu się z przepisem na dobry sernik puszysty Kuchni Lidla? Oczywiście innymi ciekawymi przepisami na doskonałe serniki z naszej strony! Jeśli preferujesz puszysty sernik na zimno, wypróbuj przepis na sernik ombre na zimno ze spodem na bazie ciastek owsianych i masła orzechowego. Jeśli uwielbiasz połączenie pysznego ciasta z miksem soczystych owoców – to coś idealnego dla Ciebie. Podobnie jak sernik na zimno z malinami! Gdybyś natomiast tęskniła lub tęsknił za tradycyjnymi smakami, możesz przypaść Ci do gustu oryginalny sernik krakowski z rodzynkami, kruchym spodem i niezastąpioną kratką na wierzchu! Serniki – także z bezą, czekoladą czy bananami – znajdziesz wśród naszych propozycji o wiele więcej!
Wypróbuj przepis na sernik puszysty Kuchni Lidla z oryginalnym spodem z ciasta marchewkowego. A potem poznaj przepisy na inne pyszne serniki!
Zobacz przepisy
na święta
- Pascha czekoladowa
- Ciasto marchewkowe
- Jarski żurek łemkowski
- Wielkanocna babka z pomelo
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
742 dni temu
Jeżeli dobrze zrozumiałam przepis z filmiku, to na stronie jest błąd, ponieważ dodajemy 700g twarogu do masy serowej, a 300g do kremu dekoracyjnego. ;)
odpowiedz
740 dni temu
Faktycznie, składniki na liście składników zamieniły się miejscami, ale już wróciły tam, gdzie powinny być. Bardzo dziękujemy za uwagę! :)