Tortilla de patatas z warzywami

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • mandolinę do warzyw lub szatkownicę
  • patelnię z pokrywką
  • trzepaczkę do jajek

Krok 1: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI

Obrane ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki podsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek. Zmniejszamy ogień i smażymy je ok. 10-15 minut, aż będą miękkie i rozpadające się.

Krok 2: PODSMAŻAMY WARZYWA

Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, a szparagi na mniejsze kawałki. Czosnek drobno siekamy. Pomidor sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę.

Wszystkie warzywa podsmażamy na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i czekamy, aż z warzyw odparuje nadmiar wody.

Krok 3: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI I SMAŻYMY TORTILLĘ

Jajka ubijamy w misce trzepaczką. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek, podsmażone ziemniaki, warzywa i drobno pokruszoną fetę.

Całość delikatnie mieszamy i wlewamy na patelnię, na której smażyły się warzywa, tak aby dobrze rozprowadzić masę po dnie. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu.

Gdy tortilla będzie złocista od spodu, zsuwamy ją na talerz, nakrywamy patelnią i przerzucamy spodem do góry. Smażymy na złoty kolor.

Krok 4: PODAJEMY TORTILLĘ

Na gorący placek wykładamy poszarpaną mozzarellę. Tortillę dekorujemy listkami bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • A A
    301 dni temu
    Czym zastąpić szparagi?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    301 dni temu
    Możesz je pominąć lub zastąpić drobno pokrojonymi różyczkami brokułu.
  • Gość Gość
    1968 dni temu
    Pychota :D Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1571 dni temu
    Jak najbardziej się zgadzam... Przy tym jest dużo lżejsza w odbiorze od bardziej tradycyjnych wersji... Ostatnio robiliśmy 3 różne wersje i ta była najlepsza. Mimo pominiętych szparagów (zamiast tego poszedł groszek mrożony)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!