zobacz film Kaczka orientalna w tortilli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Pieczona papryka

Papryki smarujemy oliwa z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.

Kaczka

Kaczkę dzielimy na porcje: uda, podudzia oraz piersi (skrzydełka i korpus nie zostaną wykorzystane). Udka i podudzia umieszczamy w garnku z olejem słonecznikowym, który podgrzewamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin. Z piersi zdejmujemy skórę, mięso oczyszczamy i pozbawiamy białych błonek. Oczyszczone piersi kroimy w cienkie paski.

Marynata

Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek i bazylię drobno siekamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i mieszamy. Pokrojone w paski piersi kaczki obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

Uda kaczki

Z ugotowanych w oleju udek wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Podzielone mięso przekładamy do czystej miski, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, kiszony ogórek pokrojony w paski, kapustę dokładnie odsączoną z soku i posiekaną, oliwe, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z limonk oraz miodem. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej bazylii tajskiej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Sos

Upieczoną i obraną paprykę kroimy w drobną kostkę, bazylię i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Tortille

Tortille podgrzewamy na suchej patelni, a następnie nakładamy niewielką ilość sosu, farsz z mięsem z udek kaczki, dodajemy kilka listków sałaty i zawijamy w rulon.

Zamarynowane mięso piersi kaczki smażymy na patelni z odrobina oliwy z oliwek, podsmażone kawałki piersi nakładamy na kolejną podgrzaną tortillę posmarowaną sosem z dodatkiem listków sałaty. Na talerz nakładamy obie tortille. Podajemy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Paweł Paweł
    1353 dni temu
    W jakiej temperaturze konfitować udka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1353 dni temu
    Pawle, temperatura oleju podczas konfitowania powinna być dość wysoka (zgodnie ze wskazówką Karola-olej musi gotować się wolno i delikatnie, jak rosół), ale nie powinna przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją i utrzymywać na poziomie 80-85 stopni Celsjusza. Najważniejsze to nie zagotować oleju-jego temperaturę będzie później trudno zbić, a udka muszą konfitować się w nim ok. 3 godzin, nie spalając się zbytnio z zewnątrz. Jeśli dysponujesz termometrem kuchennym, zadanie na pewno będzie nieco łatwiejsze. Powodzenia! :)
  • Beata K. Beata K.
    3119 dni temu
    Witam, szukam przepis na dobrą, prawdziwą tortillę i nie mogę znaleźć.... chodzi mi o przepis a w Waszych przepisach pojawia się gotowa z paczki tortillę. Bardzo lubię Was i Wasze przepisy. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1487 dni temu
    W dodatku ten przepis jest w daniach bezglutenowych. I tak tutaj nikt nie odpisuje :/
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1487 dni temu
    Ten przepis nie jest podpięty pod dania bezglutenowe.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3523 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie znajdziesz bazylii tajskiej dodaj listki świeżej bazylii bez względu na odmianę – potrawa będzie równie smaczna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3523 dni temu
    bazylia tajska? jest taka w lidlu? to jest świeża czy suszona?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3525 dni temu
    Krzysztofie, gość ma rację, czas 40 minut dotyczy przygotowania samej tortilli, zakładając, że kaczkę ugotowaliśmy wcześniej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3525 dni temu
    Gotujemy 3 godziny - Tylko! udka, zaś czas przygotowania podany jest dla potrawy, tzn. tortilli! Udka możesz sobie ugotować wcześniej...

    odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    3525 dni temu
    Czas przygotowania 40 minut, a w tekście: "Gotujemy na wolnym ogniu w oleju około 3 godzin."

    odpowiedz

  • Alimak Alimak
    3526 dni temu
    Brzmi i wygląda bardzo smakowicie

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!