
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pieczona papryka
Papryki smarujemy oliwa z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.
Kaczka
Kaczkę dzielimy na porcje: uda, podudzia oraz piersi (skrzydełka i korpus nie zostaną wykorzystane). Udka i podudzia umieszczamy w garnku z olejem słonecznikowym, który podgrzewamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin. Z piersi zdejmujemy skórę, mięso oczyszczamy i pozbawiamy białych błonek. Oczyszczone piersi kroimy w cienkie paski.
Marynata
Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i mieszamy. Pokrojone w paski piersi kaczki obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
Uda kaczki
Z ugotowanych w oleju udek wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Podzielone mięso przekładamy do czystej miski, dodajemy czerwoną cebulę, kiszony ogórek, kapustę, oliwe, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z limonk oraz miodem. Dodajemy 1 łyżkę bazylii tajskiej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Sos
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Tortille
Tortille podgrzewamy na suchej patelni, a następnie nakładamy niewielką ilość sosu, farsz z mięsem z udek kaczki, dodajemy kilka listków sałaty i zawijamy w rulon.
Zamarynowane mięso piersi kaczki smażymy na patelni z odrobina oliwy z oliwek, podsmażone kawałki piersi nakładamy na kolejną podgrzaną tortillę posmarowaną sosem z dodatkiem listków sałaty. Na talerz nakładamy obie tortille. Podajemy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!

Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!

Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!

Komentarze (11)
80 dni temu
W jakiej temperaturze konfitować udka?
odpowiedz
80 dni temu
Pawle, temperatura oleju podczas konfitowania powinna być dość wysoka (zgodnie ze wskazówką Karola-olej musi gotować się wolno i delikatnie, jak rosół), ale nie powinna przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją i utrzymywać na poziomie 80-85 stopni Celsjusza. Najważniejsze to nie zagotować oleju-jego temperaturę będzie później trudno zbić, a udka muszą konfitować się w nim ok. 3 godzin, nie spalając się zbytnio z zewnątrz. Jeśli dysponujesz termometrem kuchennym, zadanie na pewno będzie nieco łatwiejsze. Powodzenia! :)
1846 dni temu
Witam, szukam przepis na dobrą, prawdziwą tortillę i nie mogę znaleźć.... chodzi mi o przepis a w Waszych przepisach pojawia się gotowa z paczki tortillę. Bardzo lubię Was i Wasze przepisy. Pozdrawiam
odpowiedz
214 dni temu
W dodatku ten przepis jest w daniach bezglutenowych. I tak tutaj nikt nie odpisuje :/
214 dni temu
Ten przepis nie jest podpięty pod dania bezglutenowe.
2250 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie znajdziesz bazylii tajskiej dodaj listki świeżej bazylii bez względu na odmianę – potrawa będzie równie smaczna.
odpowiedz
2250 dni temu
bazylia tajska? jest taka w lidlu? to jest świeża czy suszona?
odpowiedz
2252 dni temu
Krzysztofie, gość ma rację, czas 40 minut dotyczy przygotowania samej tortilli, zakładając, że kaczkę ugotowaliśmy wcześniej.
odpowiedz
2253 dni temu
Gotujemy 3 godziny - Tylko! udka, zaś czas przygotowania podany jest dla potrawy, tzn. tortilli! Udka możesz sobie ugotować wcześniej...
odpowiedz
2253 dni temu
Czas przygotowania 40 minut, a w tekście: "Gotujemy na wolnym ogniu w oleju około 3 godzin."
odpowiedz
2253 dni temu
Brzmi i wygląda bardzo smakowicie
odpowiedz
zobacz wszystkie