Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Pieczona papryka
Papryki smarujemy oliwa z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.
Kaczka
Kaczkę dzielimy na porcje: uda, podudzia oraz piersi (skrzydełka i korpus nie zostaną wykorzystane). Udka i podudzia umieszczamy w garnku z olejem słonecznikowym, który podgrzewamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin. Z piersi zdejmujemy skórę, mięso oczyszczamy i pozbawiamy białych błonek. Oczyszczone piersi kroimy w cienkie paski.
Marynata
Imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek i bazylię drobno siekamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i mieszamy. Pokrojone w paski piersi kaczki obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
Uda kaczki
Z ugotowanych w oleju udek wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Podzielone mięso przekładamy do czystej miski, dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, kiszony ogórek pokrojony w paski, kapustę dokładnie odsączoną z soku i posiekaną, oliwe, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z limonk oraz miodem. Dodajemy 1 łyżkę posiekanej bazylii tajskiej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Sos
Upieczoną i obraną paprykę kroimy w drobną kostkę, bazylię i czosnek drobno siekamy. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.
Tortille
Tortille podgrzewamy na suchej patelni, a następnie nakładamy niewielką ilość sosu, farsz z mięsem z udek kaczki, dodajemy kilka listków sałaty i zawijamy w rulon.
Zamarynowane mięso piersi kaczki smażymy na patelni z odrobina oliwy z oliwek, podsmażone kawałki piersi nakładamy na kolejną podgrzaną tortillę posmarowaną sosem z dodatkiem listków sałaty. Na talerz nakładamy obie tortille. Podajemy sosem.
Zobacz podobne
przepisy
Kaczka po azjatycku z makaronem chow mein
Pieczone mięso, makaronowe nitki, warzywa i mieszanka przypraw o wyrazistym smaku – to przepis na obiad rodem z Azji!
Kaczka w sosie śliwkowym
Harmonijne połączenie wielu smaków, czyli kaczka po azjatycku! Jest ostro, słono, kwaśno i słodko. Po prostu pysznie!
Kaczka pieczona z oliwkami
Chcesz uczcić ważną uroczystość, albo po prostu zjeść coś pysznego? Upiecz kaczkę według tego ekspresowego przepisu!
Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Pstrąg grillowany w papilotach
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-pomarańczowej
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
- Zapiekane roladki z tortilli
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Gulasz wieprzowy z łopatki
- Królik duszony w sosie z pieczarkami
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
- Tortilla z hummusem, kurczakiem i sałatką
- Jogurtowiec z karambolą i migdałami
- Wegańskie leczo ze śliwką
- Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Naleśniki. Przepis na ciasto na naleśniki
- Babeczki czekoladowe z suszonymi żurawinami
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Kartoflanka z pieczonymi pulpetami z karpia
- Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
- Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
- Przysmak czekoladowy
- Domowe lody szparagowe
- 3 dania fit! Śniadanie, obiad, deser
- Focaccia – klasyczny przepis
- Przekąski na imprezę
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
1353 dni temu
W jakiej temperaturze konfitować udka?
odpowiedz
1353 dni temu
Pawle, temperatura oleju podczas konfitowania powinna być dość wysoka (zgodnie ze wskazówką Karola-olej musi gotować się wolno i delikatnie, jak rosół), ale nie powinna przekraczać 90 stopni. Najlepiej kontrolować ją i utrzymywać na poziomie 80-85 stopni Celsjusza. Najważniejsze to nie zagotować oleju-jego temperaturę będzie później trudno zbić, a udka muszą konfitować się w nim ok. 3 godzin, nie spalając się zbytnio z zewnątrz. Jeśli dysponujesz termometrem kuchennym, zadanie na pewno będzie nieco łatwiejsze. Powodzenia! :)
3119 dni temu
Witam, szukam przepis na dobrą, prawdziwą tortillę i nie mogę znaleźć.... chodzi mi o przepis a w Waszych przepisach pojawia się gotowa z paczki tortillę. Bardzo lubię Was i Wasze przepisy. Pozdrawiam
odpowiedz
1487 dni temu
W dodatku ten przepis jest w daniach bezglutenowych. I tak tutaj nikt nie odpisuje :/
1487 dni temu
Ten przepis nie jest podpięty pod dania bezglutenowe.
3523 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie znajdziesz bazylii tajskiej dodaj listki świeżej bazylii bez względu na odmianę – potrawa będzie równie smaczna.
odpowiedz
3523 dni temu
bazylia tajska? jest taka w lidlu? to jest świeża czy suszona?
odpowiedz
3525 dni temu
Krzysztofie, gość ma rację, czas 40 minut dotyczy przygotowania samej tortilli, zakładając, że kaczkę ugotowaliśmy wcześniej.
odpowiedz
3525 dni temu
Gotujemy 3 godziny - Tylko! udka, zaś czas przygotowania podany jest dla potrawy, tzn. tortilli! Udka możesz sobie ugotować wcześniej...
odpowiedz
3525 dni temu
Czas przygotowania 40 minut, a w tekście: "Gotujemy na wolnym ogniu w oleju około 3 godzin."
odpowiedz
3526 dni temu
Brzmi i wygląda bardzo smakowicie
odpowiedz
zobacz wszystkie