zobacz film Kaczka orientalna w tortilli

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Pieczona papryka

Papryki smarujemy oliwa z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg). Po upieczeniu papryki przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do przestygnięcia, następnie zdejmujemy z nich skórę i usuwamy gniazda nasienne.

Kaczka

Kaczkę dzielimy na porcje: uda, podudzia oraz piersi (skrzydełka i korpus nie zostaną wykorzystane). Udka i podudzia umieszczamy w garnku z olejem słonecznikowym, który podgrzewamy. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin. Z piersi zdejmujemy skórę, mięso oczyszczamy i pozbawiamy białych błonek. Oczyszczone piersi kroimy w cienkie paski.

Marynata

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i mieszamy. Pokrojone w paski piersi kaczki obtaczamy w marynacie i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

Uda kaczki

Z ugotowanych w oleju udek wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę, mięso dzielimy na mniejsze kawałki. Podzielone mięso przekładamy do czystej miski, dodajemy czerwoną cebulę, kiszony ogórek, kapustę, oliwe, doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą, sokiem z limonk oraz miodem. Dodajemy 1 łyżkę bazylii tajskiej. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Sos

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

Tortille

Tortille podgrzewamy na suchej patelni, a następnie nakładamy niewielką ilość sosu, farsz z mięsem z udek kaczki, dodajemy kilka listków sałaty i zawijamy w rulon.

Zamarynowane mięso piersi kaczki smażymy na patelni z odrobina oliwy z oliwek, podsmażone kawałki piersi nakładamy na kolejną podgrzaną tortillę posmarowaną sosem z dodatkiem listków sałaty. Na talerz nakładamy obie tortille. Podajemy sosem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Beata K. Beata K.
    700 dni temu
    Witam, szukam przepis na dobrą, prawdziwą tortillę i nie mogę znaleźć.... chodzi mi o przepis a w Waszych przepisach pojawia się gotowa z paczki tortillę. Bardzo lubię Was i Wasze przepisy. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1104 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie znajdziesz bazylii tajskiej dodaj listki świeżej bazylii bez względu na odmianę – potrawa będzie równie smaczna.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1104 dni temu
    bazylia tajska? jest taka w lidlu? to jest świeża czy suszona?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1106 dni temu
    Krzysztofie, gość ma rację, czas 40 minut dotyczy przygotowania samej tortilli, zakładając, że kaczkę ugotowaliśmy wcześniej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1106 dni temu
    Gotujemy 3 godziny - Tylko! udka, zaś czas przygotowania podany jest dla potrawy, tzn. tortilli! Udka możesz sobie ugotować wcześniej...

    odpowiedz

  • Krzysztof Krzysztof
    1107 dni temu
    Czas przygotowania 40 minut, a w tekście: "Gotujemy na wolnym ogniu w oleju około 3 godzin."

    odpowiedz

  • Alimak Alimak
    1107 dni temu
    Brzmi i wygląda bardzo smakowicie

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram