Krewetki w sosie pachnącym indiami z ryżem basmati
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ryż

Goździki i nasiona kolendry ucieramy w moździerzu, następnie dodajemy cynamon, kurkumę i curry. Ucieramy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy duża patelnię lub wok z 2 łyżkami oleju rzepakowego. Do gorącego oleju dodajemy masło i piórka cebuli. Smażymy na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ryż, utarte przyprawy i 1 łyżeczkę mielonego pieprzu. Całość mieszamy. Dodajemy rodzynki, ponownie mieszamy. Wyrównujemy składniki łyżką, przyklepujemy, dodajemy wodę tak, by pokryła ryż z przyprawami. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek, przyprawiamy solą.

Sos

Imbir oraz czosnek siekamy, przekładamy do moździerza. Dodajemy niewielką ilość soli, ucieramy, odstawiamy na bok. Patelnię z olejem rzepakowym rozgrzewamy, wrzucamy piórka cebuli, smażymy około 2 minut. Dodajemy utarty czosnek z imbirem, mieszamy, smażymy około 2 minut. W moździerzu ucieramy kminek, nasiona kolendry. Dodajemy kurkumę, pieprz kajeński – mieszamy. Przyprawy dodajemy do cebuli z imbirem, smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Mieszamy. Delikatnie redukujemy sos. Na końcu do sosu dodajemy krewetki, mieszamy i gotujemy około 1-1,5 minuty.

Orzechy nerkowca prażymy na patelni, a następnie delikatnie je siekamy. Połowę posiekanych orzechów dodajemy do ryżu.

Ryż przekładamy do miseczki, górę posypujemy pozostałą ilością posiekanych orzechów. Przed podaniem do sosu dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok z 1/2 limonki, mieszamy. Krewetki w sosie przekładamy do osobnej miseczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (18)

Avatar
  • Gość Gość
    1183 dni temu
    mmm mniamuśne to hehe mniam mniam, pysznie się oglądało może kiedyś ugotuję ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1183 dni temu
    Zachęcamy do wypróbowania przepisu! Koniecznie daj znać, jak smakowało :)
  • Emilek Emilek
    1355 dni temu
    Pyszne! Egzotyczny smak i aromat. Nie mam pojecia jak je sie w Indiach, ale w kazdym badz razie tak to sobie wyobrazam. Za namowa poprzednich wpisow dalem mniej przecieru - ok 2 lyzek i to stanowczo wystarcza - inaczej smakuje jak sos wloski, a tak moja wybredna dziewczyna wyczula w sosie mleko kokosowe. ;) Przewaznie wole robote pana Okrasy, ale tym razem pan Paskal bardzo zapunktowal. Dziekujemy!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1397 dni temu
    Karolcia8304, cieszymy się, że danie wyszło i smakowało :) Polecamy się na przyszłość ;)

    odpowiedz

  • Karolcia8304 Karolcia8304
    1397 dni temu
    Danie bardzo smaczne, zrobię je jeszcze nie raz, choć z małymi poprawkami. Do ryżu dodałam soli, bo mi jej brakowało. Zamiast krewetek dodam kurczaka. Bardzo ciekawa kompozycja smaków, naprawdę przepyszne. I szybko się robi. Polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1398 dni temu
    Moim zdaniem danie jest świetne. Doskonały ryż, bardzo aromatyczne krewetki. Następnym razem mam zamiar zamiast krewetek użyć kurczaka. Bardzo dziękuję za przepis.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1398 dni temu
    Ja dodałam sok z 1/2 limonki i wcale nie był kwaśny, w zestawieniu produktów jest błąd bo jest podane sok z 1 limonki, a już w samym opisie 1/2 limonki. Danie dobre myślę, że jeszcze kiedyś do niego wrócę :)

    odpowiedz

  • Monia Monia
    1399 dni temu
    Do sosu zamiast 250ml dodałam dwie łyżki przecieru pomidorowego oraz łyżkę brązowego cukru. Dzięki temu sos nie był tak kwaśny. Danie smaczne, chętnie zrobię go ponownie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1401 dni temu
    Wiktorze, kuchnia to świetne miejsce do eksperymentowania. Przepisy Pascala i Okrasy są często inspirowane smakami zaczerpniętymi z różnych kuchni świata, nikt jednak nie twierdzi, że są to oryginalne receptury stosowane np. w Indiach. Zaletą gotowania jest to, że możemy łączyć smaki, w tym wypadku - te europejskie z orientalnymi, wykorzystując składniki, które powszechnie dostępne są w naszych sklepach :)

    odpowiedz

  • Gość Wiktor Gość Wiktor
    1401 dni temu
    Często zawodowo bywam w Indiach, mam okazje jeść w zwyczajnych domach , a nie restauracjach gdzie potrawy sa przystosowywane pod gust Europejczyków, i powiem szczerze, ze ten przepis w niczym, absolutnie w niczym nie przypomina indyjskiej kuchni, składniki oczywiście tak, i to mnie skłoniło do jego wypróbowania, ale efekt był niesmaczny, zdecydowanie za kwaśne, a to nie jest cecha potraw indyjskich, juz bardziej tajskich. Kakofonia aromatów zamiast harmoni która powinna cechować takie danie. Zdecydowanie nie polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1401 dni temu
    Przepis przepyszny, genialne połączenie składników, a sos do krewetek wręcz obłędny:) Gorąco polecam wszystkim, którzy chcieliby się chociaż na chwilę przenieść do Indii :)

    odpowiedz

  • Gość Joanna Gość Joanna
    1402 dni temu
    Na wstępie zaznaczę, że dobrze gotuję i potrafię korzystać z przepisów , więc nie może być mowy, że coś zrobiłam źle, tym bardziej nie rozumiem jak dzięki temu przepisowi mogło powstać coś tak ochydnego, jak mój dzisiejszy obiad, ryż jak kto chce da sie zjeść bez obrzydzenia, ale sos do krewetek jest wściekłe kwaśny, przyprawy źle dobrane i ogólnie niezjadliwy, szkoda wsadzać do tego dania tyle zacnych i nietanich składników żeby potem móc z czystym sumieniem splukac to w toalecie. Idę robić rodzinie kanapki . A tak na marginesie krewetki z Lidla przed połączeniem ich z sosem były świetnej jakości, świeżutkie i delikatne, tym bardziej mi przykro.

    odpowiedz

  • Gośćkasia Gośćkasia
    1403 dni temu
    sos i ryż bardzo dobry, nie przepadam za krewetkami więc i tym razem mnie nie ujęły...dla tych którzy nie przepadają za krewetkami danie z kurczakiem może to być idealne

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1403 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście możesz zmniejszyć liczbę składników. W razie wątpliwości - próbuj przygotowywane danie i doprawiaj według własnej intuicji :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1404 dni temu
    Czy jeśli chcę przygotować porcję dla dwóch osób, to powinnam po prostu wszystko podzielić przez dwa, czy wtedy zaburzę proporcje?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1404 dni temu
    Marcin, kurczak będzie świetną alternatywą :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1404 dni temu
    Robię podobne danie z kurczakiem - w ofercie są 'udziki' - będzie bardziej soczyście niż piersi

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    1404 dni temu
    Nie przepadam za owocami morza. Co zamiast krewetek będzie tu pasowało?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram