Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ryż
Goździki i nasiona kolendry ucieramy w moździerzu, następnie dodajemy cynamon, kurkumę i curry. Ucieramy i odstawiamy na bok. Rozgrzewamy duża patelnię lub wok z 2 łyżkami oleju rzepakowego. Do gorącego oleju dodajemy masło i cebulę pokrojoną w piórka. Smażymy na dużym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy ryż, utarte przyprawy i 1 łyżeczkę mielonego pieprzu. Całość mieszamy. Dodajemy rodzynki, ponownie mieszamy. Wyrównujemy składniki łyżką, przyklepujemy, dodajemy wodę tak, by pokryła ryż z przyprawami. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec gotowania dodajemy groszek, przyprawiamy solą.
Sos
Imbir oraz czosnek siekamy, przekładamy do moździerza. Dodajemy niewielką ilość soli, ucieramy, odstawiamy na bok. Patelnię z olejem rzepakowym rozgrzewamy, wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, smażymy około 2 minut. Dodajemy utarty czosnek z imbirem, mieszamy, smażymy około 2 minut. W moździerzu ucieramy kminek, nasiona kolendry. Dodajemy kurkumę, pieprz kajeński – mieszamy. Przyprawy dodajemy do cebuli z imbirem, smażymy. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mleczko kokosowe. Mieszamy. Delikatnie redukujemy sos. Na końcu do sosu dodajemy zblanszowane krewetki, mieszamy i gotujemy około 1-1,5 minuty.
Orzechy nerkowca prażymy na patelni, a następnie delikatnie je siekamy. Połowę posiekanych orzechów dodajemy do ryżu.
Ryż przekładamy do miseczki, górę posypujemy pozostałą ilością posiekanych orzechów. Przed podaniem do sosu dodajemy posiekaną kolendrę oraz sok z 1/2 limonki, mieszamy. Krewetki w sosie przekładamy do osobnej miseczki.
Zobacz podobne
przepisy
Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.
Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.
Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.
Kaczka orientalna w tortilli
Niezwykle aromatyczne mięso z kaczki w chrupiącym placku w towarzystwie lekkiego jogurtowego sosu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wigilijny makowiec
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto marchewkowe
- Piernik staropolski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Błyskawiczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (19)
612 dni temu
Sos całkiem smaczny, ale całą robotę robi tutaj ryż! To prawdziwy hit w moim domu! W sumie nadaje się na oddzielne danie, jeśli doda się do niego np. kiełki podsmażone na patelni. Jedno moich z ulubionych dań od Lidla :)
odpowiedz
3364 dni temu
mmm mniamuśne to hehe mniam mniam, pysznie się oglądało może kiedyś ugotuję ;)
odpowiedz
3364 dni temu
Zachęcamy do wypróbowania przepisu! Koniecznie daj znać, jak smakowało :)
3536 dni temu
Pyszne! Egzotyczny smak i aromat. Nie mam pojecia jak je sie w Indiach, ale w kazdym badz razie tak to sobie wyobrazam. Za namowa poprzednich wpisow dalem mniej przecieru - ok 2 lyzek i to stanowczo wystarcza - inaczej smakuje jak sos wloski, a tak moja wybredna dziewczyna wyczula w sosie mleko kokosowe. ;) Przewaznie wole robote pana Okrasy, ale tym razem pan Paskal bardzo zapunktowal. Dziekujemy!
odpowiedz
3578 dni temu
Karolcia8304, cieszymy się, że danie wyszło i smakowało :) Polecamy się na przyszłość ;)
odpowiedz
3578 dni temu
Danie bardzo smaczne, zrobię je jeszcze nie raz, choć z małymi poprawkami. Do ryżu dodałam soli, bo mi jej brakowało. Zamiast krewetek dodam kurczaka. Bardzo ciekawa kompozycja smaków, naprawdę przepyszne. I szybko się robi. Polecam!
odpowiedz
3579 dni temu
Moim zdaniem danie jest świetne. Doskonały ryż, bardzo aromatyczne krewetki. Następnym razem mam zamiar zamiast krewetek użyć kurczaka. Bardzo dziękuję za przepis.
odpowiedz
3579 dni temu
Ja dodałam sok z 1/2 limonki i wcale nie był kwaśny, w zestawieniu produktów jest błąd bo jest podane sok z 1 limonki, a już w samym opisie 1/2 limonki. Danie dobre myślę, że jeszcze kiedyś do niego wrócę :)
odpowiedz
3580 dni temu
Do sosu zamiast 250ml dodałam dwie łyżki przecieru pomidorowego oraz łyżkę brązowego cukru. Dzięki temu sos nie był tak kwaśny. Danie smaczne, chętnie zrobię go ponownie.
odpowiedz
3582 dni temu
Wiktorze, kuchnia to świetne miejsce do eksperymentowania. Przepisy Pascala i Okrasy są często inspirowane smakami zaczerpniętymi z różnych kuchni świata, nikt jednak nie twierdzi, że są to oryginalne receptury stosowane np. w Indiach. Zaletą gotowania jest to, że możemy łączyć smaki, w tym wypadku - te europejskie z orientalnymi, wykorzystując składniki, które powszechnie dostępne są w naszych sklepach :)
odpowiedz
3582 dni temu
Często zawodowo bywam w Indiach, mam okazje jeść w zwyczajnych domach , a nie restauracjach gdzie potrawy sa przystosowywane pod gust Europejczyków, i powiem szczerze, ze ten przepis w niczym, absolutnie w niczym nie przypomina indyjskiej kuchni, składniki oczywiście tak, i to mnie skłoniło do jego wypróbowania, ale efekt był niesmaczny, zdecydowanie za kwaśne, a to nie jest cecha potraw indyjskich, juz bardziej tajskich. Kakofonia aromatów zamiast harmoni która powinna cechować takie danie. Zdecydowanie nie polecam.
odpowiedz
3583 dni temu
Przepis przepyszny, genialne połączenie składników, a sos do krewetek wręcz obłędny:) Gorąco polecam wszystkim, którzy chcieliby się chociaż na chwilę przenieść do Indii :)
odpowiedz
3584 dni temu
Na wstępie zaznaczę, że dobrze gotuję i potrafię korzystać z przepisów , więc nie może być mowy, że coś zrobiłam źle, tym bardziej nie rozumiem jak dzięki temu przepisowi mogło powstać coś tak ochydnego, jak mój dzisiejszy obiad, ryż jak kto chce da sie zjeść bez obrzydzenia, ale sos do krewetek jest wściekłe kwaśny, przyprawy źle dobrane i ogólnie niezjadliwy, szkoda wsadzać do tego dania tyle zacnych i nietanich składników żeby potem móc z czystym sumieniem splukac to w toalecie. Idę robić rodzinie kanapki . A tak na marginesie krewetki z Lidla przed połączeniem ich z sosem były świetnej jakości, świeżutkie i delikatne, tym bardziej mi przykro.
odpowiedz
3584 dni temu
sos i ryż bardzo dobry, nie przepadam za krewetkami więc i tym razem mnie nie ujęły...dla tych którzy nie przepadają za krewetkami danie z kurczakiem może to być idealne
odpowiedz
3585 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz zmniejszyć liczbę składników. W razie wątpliwości - próbuj przygotowywane danie i doprawiaj według własnej intuicji :)
odpowiedz
3585 dni temu
Czy jeśli chcę przygotować porcję dla dwóch osób, to powinnam po prostu wszystko podzielić przez dwa, czy wtedy zaburzę proporcje?
odpowiedz
3585 dni temu
Marcin, kurczak będzie świetną alternatywą :)
odpowiedz
3585 dni temu
Robię podobne danie z kurczakiem - w ofercie są 'udziki' - będzie bardziej soczyście niż piersi
odpowiedz
3585 dni temu
Nie przepadam za owocami morza. Co zamiast krewetek będzie tu pasowało?
odpowiedz
zobacz wszystkie