Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żeliwne lub żaroodporne
Przygotuj wcześniej
Makaron tagliatelle ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odcedź na durszslaku i przelej zimą wodą.
Przygotowanie
Kaczkę dzielimy na porcje – uda z podudziami i piersi. Usuwamy kuper. Szyjka, skrzydełka i pozostały korpus nie zostaną wykorzystane, możemy z nich ugotować rosół. Z podudzi połączonych z udami odkrawamy kość. Piersi i uda z podudziami kroimy na pół. Każdy kawałek mięsa doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.
W naczyniu żeliwnym rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ok. 10 g masła, następnie na delikatnie rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki kaczki skórą do dołu. Smażymy ok. 5-10 minut. Następnie obracamy kawałki kaczki i smażymy przez 6-8 minut do uzyskania złotego koloru. Podsmażone kawałki kaczki przekładamy do czystej miski. Osobno do małej miseczki zlewamy połowę tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy kaczkę.
Do naczynia żeliwnego, w którym smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek pokrojony w cienkie talarki. Smażymy, często mieszając.
Dodajemy liście z 1 gałązki rozmarynu oraz 2 liście laurowe. Smażymy przez 2-3 minuty. Ponownie wkładamy kawałki kaczki do naczynia z cebulą i czosnkiem, dodajemy czarne i zielone oliwki. Całość mieszamy. Wszystkie składniki zalewamy białym winem wytrawnym, dokładnie mieszamy. Posypujemy igłami z 2 gałązek rozmarynu. Całość gotujemy 2-3 minuty. Następnie naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30-40 minut.
Po upieczeniu kawałki kaczki przekładamy na talerz. Sos redukujemy, podgrzewając w garnku.
Ugotowany makaron tagliatelle wykładamy na talerz. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy kawałki kaczki. Całość polewamy sosem z oliwkami, czosnkiem, cebulą. Dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Uszka z grzybami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Ciasto marchewkowe
- Ciasto na pierogi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Burek ze szpinakiem
- Śledź w oleju
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (5)
3910 dni temu
Kaczka wyszła super! Doszliśmy ze znajomymi do wniosku,ze na ciepło oliwki smakują rewelacyjnie. Dzięki za ciekawy przepis!
Odpowiedz
4002 dni temu
kaczka bardzo smaczna , połączenie zielonych i czarnych oliwek z winem nadaje mięsu wyrazistości i ciekawego smaku
Odpowiedz
4007 dni temu
Pyszne!!
Odpowiedz
4026 dni temu
MISTRZOSTWO
Odpowiedz
4027 dni temu
Wielki + za film :)
Odpowiedz