Kaczka pieczona z oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • naczynie żeliwne lub żaroodporne

Przygotowanie

Kaczkę dzielimy na porcje – uda z podudziami i piersi. Usuwamy kuper. Szyjka, skrzydełka i pozostały korpus nie zostaną wykorzystane, możemy z nich ugotować rosół. Z podudzi połączonych z udami odkrawamy kość. Piersi i uda z podudziami kroimy na pół. Każdy kawałek mięsa doprawiamy z obu stron solą i pieprzem.

W naczyniu żeliwnym rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ok. 10 g masła, następnie na delikatnie rozgrzany tłuszcz kładziemy kawałki kaczki skórą do dołu. Smażymy ok. 5-10 minut. Następnie obracamy kawałki kaczki i smażymy przez 6-8 minut do uzyskania złotego koloru. Podsmażone kawałki kaczki przekładamy do czystej miski. Osobno do małej miseczki zlewamy połowę tłuszczu z patelni, na której smażyliśmy kaczkę.

Do naczynia żeliwnego, w którym smażyliśmy kaczkę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i talarki czosnku. Smażymy, często mieszając.

Dodajemy liście z 1 gałązki rozmarynu oraz 2 liście laurowe. Smażymy przez 2-3 minuty. Ponownie wkładamy kawałki kaczki do naczynia z cebulą i czosnkiem, dodajemy czarne i zielone oliwki. Całość mieszamy. Wszystkie składniki zalewamy białym winem wytrawnym, dokładnie mieszamy. Posypujemy igłami z 2 gałązek rozmarynu. Całość gotujemy 2-3 minuty. Następnie naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 30-40 minut.

Po upieczeniu kawałki kaczki przekładamy na talerz. Sos redukujemy, podgrzewając w garnku.

Ugotowany makaron tagliatelle wykładamy na talerz. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy kawałki kaczki. Całość polewamy sosem z oliwkami, czosnkiem, cebulą. Dekorujemy gałązkami rozmarynu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Basia Basia
    1298 dni temu
    Kaczka wyszła super! Doszliśmy ze znajomymi do wniosku,ze na ciepło oliwki smakują rewelacyjnie. Dzięki za ciekawy przepis!

    odpowiedz

  • krytyk krytyk
    1391 dni temu
    kaczka bardzo smaczna , połączenie zielonych i czarnych oliwek z winem nadaje mięsu wyrazistości i ciekawego smaku

    odpowiedz

  • Ewa Krzemińska Ewa Krzemińska
    1395 dni temu
    Pyszne!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1415 dni temu
    MISTRZOSTWO

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1415 dni temu
    Wielki + za film :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram