Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • sznurek odporny na wysoką temperaturę
  • garnek lub wok
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).

Kaczka

Kaczkę opalamy nad palnikiem, aby usunąć resztki piór. Usuwamy szyję oraz pozostałe wnętrzności, skrzydełka (odcinamy je przy torebce stawowej) oraz gruczoły. Kaczkę posypujemy sporą ilością pieprzu oraz soli z zewnątrz, doprawiamy ją również wewnątrz. Kilka gałązek rozmarynu (niewielką część liści pozostawiamy do sosu) oraz pokrojoną cebulę wkładamy do środka kaczki.

Kuper kaczki wpychamy do środka, pod kuprem układamy sznurek, którym obwiązujemy nóżki, sznurek krzyżujemy, przewiązujemy nad udkami i ponownie krzyżujemy, zawiązując na pleckach.

Kaczkę układamy na kracie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40-60 minut (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).

Glazura do kaczki

Do małego garnka wlewamy 3 łyżki miodu, dodajemy posiekany czosnek oraz kilka posiekanych listków rozmarynu. Całość podgrzewamy, mieszając, do momentu, aż miód zacznie się pienić. Podgrzanym miodem z dodatkami co 10 minut smarujemy kaczkę pędzlem podczas pieczenia.

Gruszki

Obrane gruszki wkładamy do garnka, zalewamy je czerwonym winem (mieszamy, aby gruszki równomiernie nabrały koloru wina). Do wina z gruszkami dodajemy goździki, odrobinę czarnego pieprzu w ziarnach, miód oraz odrobinę cynamonu. Całość mieszamy i wstawiamy na palnik. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy nieco startej skórki z pomarańczy oraz plasterki pomarańczy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia.

Fasola szparagowa

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której blanszujemy fasolę szparagową przez około 5 minut bez przykrycia. Po zblanszowaniu fasolę hartujemy - przekładamy do zimnej wody (może być z lodem), w wodzie odstawiamy na bok.

Do rozgrzanego woka wrzucamy niewielką ilość masła, rozpuszczamy, wrzucamy szalotkę, czosnek oraz część posiekanej kolendry, całość smażymy około 2 minut. Dodajemy odcedzoną fasolkę szparagową. Wszystkie składniki smażymy 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do fasolki podczas smażenia dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Mieszamy. Wok z fasolką odstawiamy na bok.

Ugotowane gruszki wyjmujemy z wina, kroimy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie połówki gruszek nacinamy, pozostawiając nienaruszoną część od strony ogonka – tworzymy tak zwane wachlarze.

Do woka z fasolką szparagową dodajemy pozostałą część kolendry (odrobinę zostawiamy do posypania kaczki). Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.

Jak podawać?

Fasolkę szparagową układamy na talerzu. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z niej sznurek i układamy na fasolce. Wachlarze z gruszek układamy dookoła kaczki, całość posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Ala Ala
    1126 dni temu
    Kaczka bardzo smaczna ale piec trzeba zdecydowanie dłużej. Moja kaczka 1,7 kg piekła się prawie dwie godziny a i tak brakowało jej jeszcze kwadransa. Do gruszek więcej miodu a do fasolki trochę mniej cytryny i będzie perfekcyjnie :-)

    odpowiedz

  • Marek Marek
    1158 dni temu
    Wszystko pięknie i smacznie, ale mam pytanie trochę podchwytliwe ;) Dlaczego Pascal zaznacza żeby obcinać kuper??? Ktokolwiek wie?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    1262 dni temu
    Wypróbowałem dzisiaj ten przepis, i krótki czas pieczenia w niczym nie przeszkadza:p 2 kg kaczkę piekłem 60 min. i wyszła idealna, chrupiąca na zewnątrz, soczysta w środku :)

    odpowiedz

  • joanna182 joanna182
    1362 dni temu
    Zrobiłam tę kaczkę i była rewelacyjna. Jeśli chodzi o czas pieczenia to zastosowałam metodę na każde 1/2kg kaczki 30 minut pieczenia i wyszła soczysta. Gruszki tu brak mi słów by opisać jakie były dobre. Zdecydowanie polecam ten przepis!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1373 dni temu
    Nieprawda blacha pod kratką nic nie daje bo kaczka w czasie pieczenia pryska i brudzi cały piekarnik - lepiej robić to w brytfannie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1373 dni temu
    Bzdura kaczka po 60 min jest surowa ,a piekarnik pomimo blachy cały zachlapany bo kaczka w czasie pieczenia pryska - lepiej robić to w brytfannie i pic min. 1,5 godziny

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1376 dni temu
    Tom, pod kratką powinna znajdować się blacha, na którą powinny kapać wszystkie soki z kaczki. Dzięki temu piekarnik pozostanie czysty.

    odpowiedz

  • Tom Tom
    1377 dni temu
    Całe danie ok ale pieczenie na kratce to arcy debilny pomysł. Cała kuchnia zadymiona, patrzyłem tylko kiedy straż przyjedzie. Na deser szorowanie blachy i dna piekarnika z przypalonego tłuszczu i miodu, a dym czuć 2 dni po pieczeniu. Nigdy więcej glupich eksperymentów Pascala.

    odpowiedz

  • Kagran Kagran
    1379 dni temu
    Jeszcze jedno. Zastosowałem termoobiegiem z dolnym grzaniem.

    odpowiedz

  • Kagran Kagran
    1379 dni temu
    Właśnie zjedlismy kaczkę. Była świetna. Soczystą. Teraz dopiero wiem jak smaczna może być kaczka. Te w restauracjach się nie umywają. Co do procesu pieczenia to kaczka 2,1 kg piekła się 90 min. Temperatura w piekarniku sprawdzona termoparą i ustawiona na 180 stopni. Po 60 min odkroiłem kawałek doświadczalny i był różowy, na wpół surowy. Też się dymiło choć tłuszcz i polewa spływały na szklaną tacę.

    odpowiedz

  • pimpek pimpek
    1380 dni temu
    Ej, strasznie sie kopcilo z piekarnika :) w sensie spływający tluszcz z miodem, ciekawe czy u Pascala też sie tak dymilo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1380 dni temu
    Drogi Lwie, kaczkę po upieczeniu należy odstawić na chwilę, by soki równomiernie się w niej rozłożyły. W trakcie pieczenia nie należy kaczki nakłuwać, gdyż wówczas soki z niej wyciekają i mięso traci na soczystości.

    odpowiedz

  • lew lew
    1381 dni temu
    piekę 90 minut czyli o 45 minut (100%) więcej niż na filmie i jak na kłuje to krwawo podbarwiony płyn wypływa a Paskalowi 45 minut wystarczyło chyba mamy różne zegarki :( :(

    odpowiedz

  • lew lew
    1381 dni temu
    piekę kaczkę już 65 minut ( 2.05 kg ) i jak nakłuje to cały czas wypływa krwawo podbarwiony płyn :((

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram