Kaczka pieczona z gruszkami poszetowanymi w winie z fasolką szparagową
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • sznurek odporny na wysoką temperaturę
  • garnek lub wok
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (termoobieg).

Kaczka

Kaczkę opalamy nad palnikiem, aby usunąć resztki piór. Usuwamy szyję oraz pozostałe wnętrzności, skrzydełka (odcinamy je przy torebce stawowej) oraz gruczoły. Kaczkę posypujemy sporą ilością pieprzu oraz soli z zewnątrz, doprawiamy ją również wewnątrz. Kilka gałązek rozmarynu (niewielką część liści pozostawiamy do sosu) oraz pokrojoną w ćwiartki cebulę wkładamy do środka kaczki.

Kuper kaczki wpychamy do środka, pod kuprem układamy sznurek, którym obwiązujemy nóżki, sznurek krzyżujemy, przewiązujemy nad udkami i ponownie krzyżujemy, zawiązując na pleckach.

Kaczkę układamy na kracie w piekarniku rozgrzanym do 180°C (termoobieg) i pieczemy 40-60 minut (czas pieczenia zależy od wagi kaczki).

Glazura do kaczki

Do małego garnka wlewamy 3 łyżki miodu, dodajemy posiekany czosnek oraz kilka posiekanych listków rozmarynu. Całość podgrzewamy, mieszając, do momentu, aż miód zacznie się pienić. Podgrzanym miodem z dodatkami co 10 minut smarujemy kaczkę pędzlem podczas pieczenia.

Gruszki

Obrane gruszki z ogonkami wkładamy do garnka, zalewamy je czerwonym winem (mieszamy, aby gruszki równomiernie nabrały koloru wina). Do wina z gruszkami dodajemy goździki, odrobinę czarnego pieprzu w ziarnach, miód oraz odrobinę cynamonu. Całość mieszamy i wstawiamy na palnik. Gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy nieco startej skórki z pomarańczy oraz plasterki pomarańczy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia.

Fasola szparagowa

W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której blanszujemy fasolę szparagową przez około 5 minut bez przykrycia. Po zblanszowaniu fasolę hartujemy - przekładamy do zimnej wody (może być z lodem), w wodzie odstawiamy na bok.

Do rozgrzanego woka wrzucamy niewielką ilość masła, rozpuszczamy, wrzucamy drobno posiekaną szalotkę, drobno posiekany czosnek oraz część posiekanej kolendry, całość smażymy około 2 minut. Dodajemy odcedzoną fasolkę szparagową. Wszystkie składniki smażymy 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Do fasolki podczas smażenia dodajemy odrobinę startej skórki z cytryny oraz sok z połowy cytryny. Mieszamy. Wok z fasolką odstawiamy na bok.

Ugotowane gruszki wyjmujemy z wina, kroimy je na pół i wycinamy z nich gniazda nasienne. Następnie połówki gruszek nacinamy, pozostawiając nienaruszoną część od strony ogonka – tworzymy tak zwane wachlarze.

Do woka z fasolką szparagową dodajemy pozostałą część kolendry (odrobinę zostawiamy do posypania kaczki). Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.

Jak podawać?

Fasolkę szparagową układamy na talerzu. Upieczoną kaczkę wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy z niej sznurek i układamy na fasolce. Wachlarze z gruszek układamy dookoła kaczki, całość posypujemy odrobiną posiekanej kolendry.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Ala Ala
    3587 dni temu
    Kaczka bardzo smaczna ale piec trzeba zdecydowanie dłużej. Moja kaczka 1,7 kg piekła się prawie dwie godziny a i tak brakowało jej jeszcze kwadransa. Do gruszek więcej miodu a do fasolki trochę mniej cytryny i będzie perfekcyjnie :-)

    odpowiedz

  • Marek Marek
    3619 dni temu
    Wszystko pięknie i smacznie, ale mam pytanie trochę podchwytliwe ;) Dlaczego Pascal zaznacza żeby obcinać kuper??? Ktokolwiek wie?

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    3723 dni temu
    Wypróbowałem dzisiaj ten przepis, i krótki czas pieczenia w niczym nie przeszkadza:p 2 kg kaczkę piekłem 60 min. i wyszła idealna, chrupiąca na zewnątrz, soczysta w środku :)

    odpowiedz

  • joanna182 joanna182
    3823 dni temu
    Zrobiłam tę kaczkę i była rewelacyjna. Jeśli chodzi o czas pieczenia to zastosowałam metodę na każde 1/2kg kaczki 30 minut pieczenia i wyszła soczysta. Gruszki tu brak mi słów by opisać jakie były dobre. Zdecydowanie polecam ten przepis!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3834 dni temu
    Nieprawda blacha pod kratką nic nie daje bo kaczka w czasie pieczenia pryska i brudzi cały piekarnik - lepiej robić to w brytfannie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3834 dni temu
    Bzdura kaczka po 60 min jest surowa ,a piekarnik pomimo blachy cały zachlapany bo kaczka w czasie pieczenia pryska - lepiej robić to w brytfannie i pic min. 1,5 godziny

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3838 dni temu
    Tom, pod kratką powinna znajdować się blacha, na którą powinny kapać wszystkie soki z kaczki. Dzięki temu piekarnik pozostanie czysty.

    odpowiedz

  • Tom Tom
    3838 dni temu
    Całe danie ok ale pieczenie na kratce to arcy debilny pomysł. Cała kuchnia zadymiona, patrzyłem tylko kiedy straż przyjedzie. Na deser szorowanie blachy i dna piekarnika z przypalonego tłuszczu i miodu, a dym czuć 2 dni po pieczeniu. Nigdy więcej glupich eksperymentów Pascala.

    odpowiedz

  • Kagran Kagran
    3840 dni temu
    Jeszcze jedno. Zastosowałem termoobiegiem z dolnym grzaniem.

    odpowiedz

  • Kagran Kagran
    3840 dni temu
    Właśnie zjedlismy kaczkę. Była świetna. Soczystą. Teraz dopiero wiem jak smaczna może być kaczka. Te w restauracjach się nie umywają. Co do procesu pieczenia to kaczka 2,1 kg piekła się 90 min. Temperatura w piekarniku sprawdzona termoparą i ustawiona na 180 stopni. Po 60 min odkroiłem kawałek doświadczalny i był różowy, na wpół surowy. Też się dymiło choć tłuszcz i polewa spływały na szklaną tacę.

    odpowiedz

  • pimpek pimpek
    3841 dni temu
    Ej, strasznie sie kopcilo z piekarnika :) w sensie spływający tluszcz z miodem, ciekawe czy u Pascala też sie tak dymilo?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3842 dni temu
    Drogi Lwie, kaczkę po upieczeniu należy odstawić na chwilę, by soki równomiernie się w niej rozłożyły. W trakcie pieczenia nie należy kaczki nakłuwać, gdyż wówczas soki z niej wyciekają i mięso traci na soczystości.

    odpowiedz

  • lew lew
    3842 dni temu
    piekę 90 minut czyli o 45 minut (100%) więcej niż na filmie i jak na kłuje to krwawo podbarwiony płyn wypływa a Paskalowi 45 minut wystarczyło chyba mamy różne zegarki :( :(

    odpowiedz

  • lew lew
    3842 dni temu
    piekę kaczkę już 65 minut ( 2.05 kg ) i jak nakłuje to cały czas wypływa krwawo podbarwiony płyn :((

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!