Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- folię spożywczą
- folię rantową cukierniczą
- nóż cukierniczy
- aerograf cukierniczy
- termometr cukierniczy
- płytę granitową
- mały pędzelek
Przygotuj wcześniej:
Płytę granitową włóż do zamrażarki 24 godziny przed przygotowaniem dekoracji.
Sposób przygotowania:
JAK PRZYGOTOWAĆ CZEKOLADĘ PLASTYCZNĄ?
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Miód podgrzewamy, aby stał się płynny. Do roztopionej czekolady dodajemy podgrzany miód i bardzo dokładnie mieszamy. Talerz wykładamy folią spożywczą, przekładamy na niego przygotowaną masę czekoladową i zawijamy w folię. Tak przygotowaną czekoladę odkładamy na bok na ok. 2-3 godziny, aby stężała w temperaturze pokojowej.
Do stężałej masy czekoladowej dodajemy czarną masę cukrową i zagniatamy dokładnie do połączenia się składników.
JAK STWORZYĆ PŁATKI RÓŻ?
Z gotowej czekolady plastycznej odcinamy kawałki i zmiękczamy je w dłoniach. Każdy zmiękczony kawałek formujemy w kulkę o średnicy ok. 2 cm, następnie wszystkie kulki rozgniatamy dłonią. Za pomocą noża cukierniczego rozpłaszczamy czekoladę plastyczną na bardzo cienkie płatki. Cały czas uważamy, aby czekolada była grubsza w środku i cieńsza na zewnątrz. Gotowe płatki odklejamy od deski za pomocą noża kuchennego.
WSKAZÓWKA! Płatki można wykonać także, umieszczając rozpłaszczone kulki czekolady plastycznej między dwoma kawałkami folii rantowej i spłaszczając je palcami.
JAK FORMOWAĆ RÓŻE?
Płatek zawijamy do ok. ¾ szerokości i nakładamy na niego kolejny płatek. Czynność tę powtarzamy aż do osiągnięcia pożądanej wielkości różyczki (jedna różyczka średniej wielkości to ok. 8-10 płatków). Jednocześnie od ok. 3 płatka zaczynamy wywijać górną część płatka na zewnątrz, każdy kolejny płatek wywijamy bardziej. Gotową różyczkę spłaszczamy w połowie wysokości i obcinamy spłaszczoną część. Wszystkie róże przekładamy do zamrażarki i schładzamy przez ok. 30-45 minut.
JAK OZDOBIĆ RÓŻE?
50 g czekolady i masło kakaowe roztapiamy i dokładnie mieszamy. Czekamy, aż mikstura ostygnie do temperatury ok. 45°C, i przekładamy ją do aerografu cukierniczego. Taką mieszaniną spryskujemy gotowe róże i przekładamy je do zamrażarki na ok. 30-45 minut.
Pozostałe 50 g czekolady roztapiamy i dokładnie mieszamy z odpowiednią ilością czerwonego barwnika spożywczego, aż uzyskamy głęboki bordowy kolor. Schłodzone róże ponownie spryskujemy, tym razem mieszanką czerwonego barwnika spożywczego i roztopionej czekolady.
JAK ZROBIĆ WACHLARZE Z CZEKOLADY PLASTYCZNEJ?
Czekoladę plastyczną ponownie dzielimy na kulki o różnej średnicy i rozwałkowujemy je włożone między dwoma płatami folii rantowej. Równamy brzegi rozwałkowanych kulek z czekolady do kół. Tak przygotowane koła składamy. Najpierw zaginamy kawałek czekolady do siebie, następnie odwracamy płat czekolady do góry nogami i składamy go od siebie. Czynność powtarzamy, aż koła nie da się ponownie złożyć i powstanie swego rodzaju złożony wachlarz. Zwinięty wachlarz delikatnie rozsuwamy, ściskając go w jednej trzeciej wysokości. Ściśniętą końcówkę odcinamy.
JAK ZROBIĆ CZEKOLADOWE PŁATY?
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby ostygła do temperatury ok. 38-40°C. Na zamrożoną płytę granitową wylewamy roztopioną czekoladę, rozcieramy ją nożem cukierniczym, a następnie przycinamy dłuższe boki, aby były równe. Tak przygotowany płat zabieramy za pomocą noża cukierniczego z płyty i obkładamy nim tort. Czynność powtarzamy aż do osiągnięcia pożądanego efektu na torcie, który ozdabiamy.
JAK MOCUJEMY DEKORACJE NA TORCIE?
Używając pozostałej roztopionej czekolady, przyklejamy wcześniej wykonane dekoracje oraz patyczki i chipsy czekoladowe do tortu. Za pomocą pędzelka nakładamy odrobinę złotego pyłku i płatki jadalnego złota na wybrane elementy dekoracji.
Trwa ładowanie komentarzy