Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- wyciskarkę wolnoobrotową
- patelnię teflonową
Przygotuj wcześniej:
Kaszę namocz przez noc w wodzie z sokiem z cytryny.
Sposób przygotowania:
FIOLETOWE WRAPY
KROK 1: WYCISKAMY SOK Z KAPUSTY
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej wyciskamy z niej sok.
WSKAZÓWKA! Pozostałe po wyciskaniu wytłoczyny zostawiamy na później – użyjemy ich do wypełnienia wrapów. Pozostały sok z kapusty możemy połączyć np. z sokiem z jabłek i podać z daniem jako napój.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WRAPY
Namoczoną kaszę, siemię lniane, napój sojowy i ⅓ szklanki soku z kapusty blendujemy w rozdrabniaczu na gładkie i dość płynne ciasto. Następnie doprawiamy je solą i dokładnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! Gdyby ciasto było zbyt gęste, warto dodać do niego więcej soku z kapusty, aby nie tylko stało się rzadsze, ale też nabrało jeszcze ładniejszego koloru.
KROK 3: SMAŻYMY WRAPY
Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i każdy z placków smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.
PASTA Z FASOLI
KROK 1: PODSMAŻAMY CZOSNEK
Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek, aż zacznie pachnieć.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ
Fasolę odcedzamy na sicie i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej czosnek z oliwą, sok i skórkę otartą z cytryny. Składniki rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dość drobno siekamy szczypiorek, także dodajemy go do pasty i mieszamy.
SKŁADANIE
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI DO WYPEŁNIENIA
Awokado pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienki paski. Paprykę i ogórek kroimy w słupki.
KROK 2: ZAWIJAMY WRAPY
Każdy placek układamy na kawału folii spożywczej. Następnie smarujemy go pastą z fasoli, układamy na nim liść sałaty, paprykę, marchewkę, awokado, ogórek, wytłoczyny z kapusty, dodatkową porcję pasty z fasoli i kolejny liść sałaty. Tak przygotowane wrapy dokładnie zawijamy.
Zobacz podobne
przepisy
3 sposoby na spring rollsy (z łososiem wędzonym, z warzywami, z pieczonym boczkiem)
Z warzywami, boczkiem czy łososiem wędzonym? W najnowszym przepisie Karola każdy znajdzie swój ulubiony przepis na spring rollsy.
Wrapy z sałaty z tofu
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!
Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
Orientalne tortille z kurczakiem będą świetnym rozwiązaniem, gdy szukasz lżejszej wersji ulubionych przekąsek! Sprawdź, jak przygotować je z wykorzystaniem sałaty rzymskiej.
Kanapkowe wrapy z warzywami
Łącz smaki i zawijaj je w pyszne, domowe tortille! Taka alternatywa dla kanapek wygoni z kuchni nudę i pozwoli Ci wprowadzić do diety więcej warzyw. Smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
- Orientalne wrapy z sałatką z kurczaka
- Wrapy z kurczakiem w sosie mango
- Pasta jajeczna z awokado
- Regionalna kartoflanka
- Steki z kapusty
- Wegetariańskie wrapy z humusem i warzywami
- Wrapy z łososiem, jajkiem i rzeżuchą
- Kanapkowe wrapy z warzywami
- Szybka kapusta po grecku
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Kociołek myśliwski z piekarnika
- Kolorowe wrapy z falafelami
- Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)