zobacz film Fioletowe wegańskie wrapy

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • wyciskarkę wolnoobrotową
  • patelnię teflonową

Przygotuj wcześniej:

Kaszę namocz przez noc w wodzie z sokiem z cytryny.

Sposób przygotowania:

FIOLETOWE WRAPY

KROK 1: WYCISKAMY SOK Z KAPUSTY

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przy użyciu wyciskarki wolnoobrotowej wyciskamy z niej sok.

WSKAZÓWKA! Pozostałe po wyciskaniu wytłoczyny zostawiamy na później – użyjemy ich do wypełnienia wrapów. Pozostały sok z kapusty możemy połączyć np. z sokiem z jabłek i podać z daniem jako napój.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA WRAPY

Namoczoną kaszę, siemię lniane, napój sojowy i ⅓ szklanki soku z kapusty blendujemy w rozdrabniaczu na gładkie i dość płynne ciasto. Następnie doprawiamy je solą i dokładnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! Gdyby ciasto było zbyt gęste, warto dodać do niego więcej soku z kapusty, aby nie tylko stało się rzadsze, ale też nabrało jeszcze ładniejszego koloru.

KROK 3: SMAŻYMY WRAPY

Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i każdy z placków smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor.

PASTA Z FASOLI

KROK 1: PODSMAŻAMY CZOSNEK

Czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej czosnek, aż zacznie pachnieć.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ

Fasolę odcedzamy na sicie i przekładamy do miski. Następnie dodajemy do niej czosnek z oliwą, sok i skórkę otartą z cytryny. Składniki rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dość drobno siekamy szczypiorek, także dodajemy go do pasty i mieszamy.

SKŁADANIE

KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI DO WYPEŁNIENIA

Awokado pozbawiamy pestki i skórki i kroimy w plastry. Marchewkę za pomocą obieraczki do warzyw kroimy w cienki paski. Paprykę i ogórek kroimy w słupki.

KROK 2: ZAWIJAMY WRAPY

Każdy placek układamy na kawału folii spożywczej. Następnie smarujemy go pastą z fasoli, układamy na nim liść sałaty, paprykę, marchewkę, awokado, ogórek, wytłoczyny z kapusty, dodatkową porcję pasty z fasoli i kolejny liść sałaty. Tak przygotowane wrapy dokładnie zawijamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!