
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
patelnię grillową
-
tarkę o drobnych oczkach
-
rózgę kuchenną
Sposób przygotowania:
Krok 1: GRILLUJEMY KURCZAKA
Filety z kurczaka kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Mieszamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Czosnek kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Cebulę kroimy w cienie piórka. Chili przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Kolendrę drobno siekamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Kurczaka kroimy w paski i przekładamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone wcześniej warzywa i ugotowaną soczewicę. Całość posypujemy kolendrą.
Krok 5: ROZDZIELAMY LIŚCIE SAŁATY
Część liści sałaty drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Resztę (ładniejsze liście ze środka) pozostawiamy do zawijania wrapów.
Krok 6: SKŁADAMY WRAPY
Do sałatki dodajemy połowę sosu. Dokładnie mieszamy. Liście sałaty wypełniamy sałatką, lekko domykamy brzegi i przewiązujemy wrapy sparzonymi we wrzątku i hartowanymi w zimnej wodzie liśćmi szczypioru.
Wrapy podajemy ze świeżą kolendrą i papryczką chili pokrojoną w plasterki. Z wierzchu polewamy drugą połową sosu.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Golonka pieczona po bawarsku
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierniki
- Ryba z piekarnika
- Nuggetsy z kurczaka
- Sernik pistacjowy
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Sałatka gyros
- Ciasto na pierogi
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Łazanki
- Świąteczne pierniczki
- Uszka z grzybami
- Piernik świąteczny
- Domek z piernika
- Mini burgery
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Makówki śląskie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)