
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
-
patelnię grillową
-
tarkę o drobnych oczkach
-
rózgę kuchenną
Sposób przygotowania:
Krok 1: GRILLUJEMY KURCZAKA
Filety z kurczaka kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Mieszamy. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej.
Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Krok 2: KROIMY SKŁADNIKI SAŁATKI
Czosnek kroimy w plastry, a następnie w cienkie paski. Cebulę kroimy w cienie piórka. Chili przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie paseczki. Kolendrę drobno siekamy.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wszystkie składniki sosu łączymy w misce i dokładnie mieszamy.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Kurczaka kroimy w paski i przekładamy do osobnej miski. Dodajemy pozostałe składniki: pokrojone wcześniej warzywa i ugotowaną soczewicę. Całość posypujemy kolendrą.
Krok 5: ROZDZIELAMY LIŚCIE SAŁATY
Część liści sałaty drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Resztę (ładniejsze liście ze środka) pozostawiamy do zawijania wrapów.
Krok 6: SKŁADAMY WRAPY
Do sałatki dodajemy połowę sosu. Dokładnie mieszamy. Liście sałaty wypełniamy sałatką, lekko domykamy brzegi i przewiązujemy wrapy sparzonymi we wrzątku i hartowanymi w zimnej wodzie liśćmi szczypioru.
Wrapy podajemy ze świeżą kolendrą i papryczką chili pokrojoną w plasterki. Z wierzchu polewamy drugą połową sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Klasyka w stylu włoskim, i to w dwóch wersjach! Przygotuj sałatkę Cezar według przepisu Karola i sprawdź, która z nich wejdzie na stałe do Twojego menu!

Kurczak z brokułami i boczniakami z woka
Marynowany kurczak z dodatkiem brokułów i boczniaków to niesamowita przygoda z kuchnią azjatycką.

Wrapy z krewetkami i warzywami z masłem cytrynowym
Wrapy z krewetkami, warzywami oraz masłem cytrynowym – pyszna propozycja obiadu!

Wrapy z kurczakiem i chrupiącymi warzywami
Znudziły Ci się kanapki na drugie śniadanie? Przygotuj pyszne tortille z kurczakiem i kolorowymi świeżymi warzywami!

Zobacz przepisy
na lato
- Burek ze szpinakiem
- Butter chicken
- Leczo
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Ciasto na pierogi
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Baklawa grecka
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Cevapcici z sosem tzatziki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)