
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- drewnianą łyżkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY CHORIZO, CEBULĘ I CZOSNEK
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę chorizo pokrojoną w plastry. Całość mieszamy.
KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy 30 g miksu owoców morza. Smażymy przez ok. 3 minuty i dodajemy kurkumę, szafran oraz białe wino. Smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pasatę pomidorową, 250 ml bulionu warzywnego, szczyptę soli i biały pieprz. Mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY RYŻ I CHILI
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ryż i kolejne 250 ml bulionu warzywnego (W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej bulionu. Nie musimy jednak wykorzystać go w całości). Całość gotujemy ok. 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ DO RYŻU
W misce łączymy: mule, krewetki, posiekaną papryczkę chili, serca karczochów przekrojone na pół, oliwki, marynowany czosnek, oliwę, skórkę i sok z limonki, posiekaną kolendrę, po szczypcie soli i pieprzu. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 5: PODAJEMY RYŻ
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do pozostałego miksu owoców morza. Całość mieszamy. Patelnię z ryżem zdejmujemy z ognia. Ryż bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na wierzchu układamy pozostałe owoce morza wymieszane z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Oprószamy porwaną w dłoniach kolendrą i skrapiamy oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!

Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!

Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!

Zobacz przepisy
na święta
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)