Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o drobnych oczkach
- drewnianą łyżkę
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: SMAŻYMY CHORIZO, CEBULĘ I CZOSNEK
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgniecione ząbki czosnku i kiełbasę chorizo pokrojoną w plastry. Całość mieszamy.
KROK 2: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy 30 g miksu owoców morza. Smażymy przez ok. 3 minuty i dodajemy kurkumę, szafran oraz białe wino. Smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie dodajemy pasatę pomidorową, 250 ml bulionu warzywnego, szczyptę soli i biały pieprz. Mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY RYŻ I CHILI
Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ryż i kolejne 250 ml bulionu warzywnego (W razie potrzeby dodajemy jeszcze więcej bulionu. Nie musimy jednak wykorzystać go w całości). Całość gotujemy ok. 30 minut.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ DO RYŻU
W misce łączymy: mule, krewetki, posiekaną papryczkę chili, serca karczochów przekrojone na pół, oliwki, marynowany czosnek, oliwę, skórkę i sok z limonki, posiekaną kolendrę, po szczypcie soli i pieprzu. Całość delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 5: PODAJEMY RYŻ
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy do pozostałego miksu owoców morza. Całość mieszamy. Patelnię z ryżem zdejmujemy z ognia. Ryż bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Na wierzchu układamy pozostałe owoce morza wymieszane z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Oprószamy porwaną w dłoniach kolendrą i skrapiamy oliwą.
Zobacz podobne
przepisy
Paella z owocami morza
Owoce morza, warzywa, kurczak i szafran – oto składniki paelli w stylu hiszpańskim, którą przygotujesz według przepisu Karola! Podaj bliskim obiad pełen słońca i południowych smaków!
Sałatka z owocami morza
Szukasz sprawdzonego przepisu na owoce morza? Zacznij od sałatki z kolorowymi warzywami i pysznym dressingiem!
Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
- Sałatka z kaszy jaglanej z mandarynką i granatem
- Podudzia indyka z marchewką
- Kurczak pieczony w całości
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Makaron z pieczoną kaczką
- Angielski przysmak owocowy
- Łosoś w sosie kokosowo-limonkowym
- Knedle z białym serem
- Fasolka po bretońsku
- Paella z owocami morza
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Wegańska kapusta faszerowana
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Bliny z kremem awokado i fetą
- Napój radości
- Zielony koktajl kaktusowy z tonikiem
- Pieczeń rzymska
- Deser proteinowy à la tiramisu
- Przekąski kibica: roladki z tortilli z krewetkami
- Tabbouleh z kaszą z kalafiora
- Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
- Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
- Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
- Kluski serowe z chłodnikiem z melona
- Wegański zielony omlet z silken tofu
- Bajaderka jeżyki
- Wiosenny kopiec kreta bez pieczenia
- Kanapki z humusem i fasolkami edamame
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)