Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 240°C
Krok 1: Pieczemy paprykę
Paprykę oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pozbawiamy nasion i układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 240°C przez ok. 7-10 minut, aż na skórce pojawią się czarne plamy. Wyjmujemy, przykrywamy wilgotnym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 minut. Następnie paprykę obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
Krok 2: Kroimy warzywa
Cebulę kroimy w cienkie krążki. Pomidory oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek kroimy w plasterki.
Krok 3: Łączymy składniki sałatki
Mieszamy 4 łyżki oliwy, ocet, miód i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Owoce morza płuczemy i osuszamy. Smażymy na pozostałej gorącej oliwie wraz z czosnkiem przez ok. 3 minuty – obracając, doprawiamy solą i pieprzem. Składniki sałatki mieszamy z dressingiem, na sałatce układamy owoce morza, podajemy natychmiast.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pierniki
- Krokiety z mięsem
- Spaghetti carbonara
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Łazanki
- Ciasto na pierogi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Uszka z grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Makowiec japoński
- Śledź w oleju
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Przekąski sylwestrowe
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
2903 dni temu
zrobilem, nie zjadlem - słabe i niesmaczne
Odpowiedz