
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy kalmary
Kalmary rozmrażamy, a następnie kroimy w małe krążki. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy gałązkę rozmarynu, a następnie drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy kalmary. Całość zalewamy winem i przez chwilę dusimy. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz passatę pomidorową. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3: Dodajemy makaron do sosu
Dodajemy przyprawy i ugotowany makaron. Danie mieszamy i obsypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz skórką otartą z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Iberyjska sałatka z owocami morza
Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.


Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.

Komentarze (5)
1028 dni temu
Kiedy dodajemy oliwki ?:)
odpowiedz
1908 dni temu
Czy moge zastapic czyms wino?
odpowiedz
1907 dni temu
Drogi Gościu, białe wino jest tutaj istotnym składnikiem i ciężko będzie je zastąpić czymś, co da taki sam efekt smakowy, dlatego nie polecamy wymiany na inny produkt :)
1943 dni temu
Pychota. Polecam wszystkim
odpowiedz
2218 dni temu
Po obróbce kalmary zawijamy w papier i bez żadnej złośliwości wrzucamy do pojemnika z odpadami gumowymi, celem dalszej obróbki mającej na celu odzyskania choć części utraconych pieniędzy.
odpowiedz
zobacz wszystkie