Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy kalmary
Kalmary rozmrażamy, a następnie kroimy w małe krążki. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy gałązkę rozmarynu, a następnie drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy kalmary. Całość zalewamy winem i przez chwilę dusimy. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz passatę pomidorową. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3: Dodajemy makaron do sosu
Dodajemy przyprawy i ugotowany makaron. Danie mieszamy i obsypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz skórką otartą z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Iberyjska sałatka z owocami morza
Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.
Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.
Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny makowiec
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Sałatka gyros
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Świąteczne pierniczki
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1469 dni temu
Kiedy dodajemy oliwki ?:)
odpowiedz
2350 dni temu
Czy moge zastapic czyms wino?
odpowiedz
2349 dni temu
Drogi Gościu, białe wino jest tutaj istotnym składnikiem i ciężko będzie je zastąpić czymś, co da taki sam efekt smakowy, dlatego nie polecamy wymiany na inny produkt :)
2384 dni temu
Pychota. Polecam wszystkim
odpowiedz
2659 dni temu
Po obróbce kalmary zawijamy w papier i bez żadnej złośliwości wrzucamy do pojemnika z odpadami gumowymi, celem dalszej obróbki mającej na celu odzyskania choć części utraconych pieniędzy.
odpowiedz