
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Kroimy kalmary
Kalmary rozmrażamy, a następnie kroimy w małe krążki. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 2: Podsmażamy warzywa
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy gałązkę rozmarynu, a następnie drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy kalmary. Całość zalewamy winem i przez chwilę dusimy. Dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę oraz passatę pomidorową. Całość doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3: Dodajemy makaron do sosu
Dodajemy przyprawy i ugotowany makaron. Danie mieszamy i obsypujemy drobno posiekaną natką pietruszki oraz skórką otartą z cytryny.
Zobacz podobne
przepisy
Iberyjska sałatka z owocami morza
Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.


Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.

Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado – poznaj najlepszy przepis
Szukasz czegoś lekkiego i orzeźwiającego? Przygotuj cytrusową sałatkę z krewetkami. Jest idealna na kolację we dwoje.

Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.

Zobacz przepisy
na święta
- Wegański sos tatarski
- Deser pascha w 10 minut
- Pomarańczowy sernik z crème brûlée
- Żurek chrzanowy z kiełbasą
- Żurek wegański z chrzanem i wędzonym tofu
- Jajka z majonezem i awokado
- Babka z herbatą matcha
- Żurek babci
- Zupa chrzanowa z szynką
- Ciasteczka maślano-cytrynowe
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Baba drożdżowa
- Kołacz z białym serem
- Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
- Kurczak w sosie pieczarkowym z estragonem
- Żurek z makaronem
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1526 dni temu
Kiedy dodajemy oliwki ?:)
odpowiedz
2406 dni temu
Czy moge zastapic czyms wino?
odpowiedz
2405 dni temu
Drogi Gościu, białe wino jest tutaj istotnym składnikiem i ciężko będzie je zastąpić czymś, co da taki sam efekt smakowy, dlatego nie polecamy wymiany na inny produkt :)
2441 dni temu
Pychota. Polecam wszystkim
odpowiedz
2716 dni temu
Po obróbce kalmary zawijamy w papier i bez żadnej złośliwości wrzucamy do pojemnika z odpadami gumowymi, celem dalszej obróbki mającej na celu odzyskania choć części utraconych pieniędzy.
odpowiedz