zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę o drobnych oczkach
  • patelnię do paelli
  • folię aluminiową

Sposób przygotowania

Krok 1: MARYNUJEMY I SMAŻYMY KURCZAKA

Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i listki tymianku. Skrzydełka obtaczamy w marynacie, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Dodajemy chorizo pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.

Krok 2: DODAJEMY WINO, PRZYPRAWY I WARZYWA

Kurczaka z chorizo zalewamy winem. Dodajemy szafran i ponownie wstawiamy na ogień. Mieszamy.

Dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą, mieszamy i zagotowujemy.

Krok 3: ZALEWAMY SKŁADNIKI BULIONEM

Całość zalewamy bulionem drobiowym (750 ml). Ponownie zagotowujemy. Dodajemy surowy ryż i mieszamy, aż wchłonie część płynu. W razie potrzeby (jeśli ryż zbyt szybko wchłonie płyn) w trakcie gotowania dolewamy resztę bulionu.

Krok 4: DUSIMY SKŁADNIKI

Na wierzchu układamy fasolkę. Patelnię nakrywamy folią aluminiową i dusimy składniki na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.

Krok 5: DODAJEMY OWOCE MORZA

Owoce morza łączymy w misce ze skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy.

Gdy fasolka się uparuje, a ryż lekko przypiecze, wykładamy na patelnię owoce morza, by lekko się podgrzały.

Krok 6: PODAJEMY PAELLĘ

Na wierzchu układamy papryczkę chili pokrojoną w plasterki, cząstki limonki oraz listki bazylii i mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram