Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- patelnię do paelli
- folię aluminiową
Sposób przygotowania
Krok 1: MARYNUJEMY I SMAŻYMY KURCZAKA
Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i listki tymianku. Skrzydełka obtaczamy w marynacie, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Dodajemy chorizo pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2: DODAJEMY WINO, PRZYPRAWY I WARZYWA
Kurczaka z chorizo zalewamy winem. Dodajemy szafran i ponownie wstawiamy na ogień. Mieszamy.
Dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą, mieszamy i zagotowujemy.
Krok 3: ZALEWAMY SKŁADNIKI BULIONEM
Całość zalewamy bulionem drobiowym (750 ml). Ponownie zagotowujemy. Dodajemy surowy ryż i mieszamy, aż wchłonie część płynu. W razie potrzeby (jeśli ryż zbyt szybko wchłonie płyn) w trakcie gotowania dolewamy resztę bulionu.
Krok 4: DUSIMY SKŁADNIKI
Na wierzchu układamy fasolkę. Patelnię nakrywamy folią aluminiową i dusimy składniki na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.
Krok 5: DODAJEMY OWOCE MORZA
Owoce morza łączymy w misce ze skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy.
Gdy fasolka się uparuje, a ryż lekko przypiecze, wykładamy na patelnię owoce morza, by lekko się podgrzały.
Krok 6: PODAJEMY PAELLĘ
Na wierzchu układamy papryczkę chili pokrojoną w plasterki, cząstki limonki oraz listki bazylii i mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!
Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
Przepis na tortillę w stylu hiszpańskim z pysznymi sosami według receptury dwóch Hiszpanów. Musisz spróbować!
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Zobacz wszystkie
przepisy
- "Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
- Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Paella z karkówką
- Sałatka z owocami morza
- Faszerowane pieczarki z sosem tatarskim
- Pasta jajeczna z awokado
- Kajmakowy deser tiramisu
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Owoce morza w cieście z talarkami i dipem pesto
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Szybki stir fry z krewetkami
- Smoothie „Wellness”
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Pieczony kurczak z jabłkami i rodzynkami
- Domowy cebularz z kurkami
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Maślane ciasto z jabłkami i migdałami
- Tort dyniowo-pomarańczowy
- Kajzerki z warzywami
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Truskawkowo-malinowe tiramisu
- Sałatka śledziowa z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowo-miodowym
- Kremowa zupa z bobu z wędzonym łososiem
- Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Dżem z mango z imbirem
- Kanapka na bogato
- Przekąski z pastą z szynki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)