Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- tarkę o drobnych oczkach
- patelnię do paelli
- folię aluminiową
Sposób przygotowania
Krok 1: MARYNUJEMY I SMAŻYMY KURCZAKA
Czosnek i papryczkę chili kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę z oliwek i listki tymianku. Skrzydełka obtaczamy w marynacie, a następnie smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
Dodajemy chorizo pokrojone w plasterki. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Krok 2: DODAJEMY WINO, PRZYPRAWY I WARZYWA
Kurczaka z chorizo zalewamy winem. Dodajemy szafran i ponownie wstawiamy na ogień. Mieszamy.
Dodajemy obrane pomidory pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w plasterki. Doprawiamy solą, mieszamy i zagotowujemy.
Krok 3: ZALEWAMY SKŁADNIKI BULIONEM
Całość zalewamy bulionem drobiowym (750 ml). Ponownie zagotowujemy. Dodajemy surowy ryż i mieszamy, aż wchłonie część płynu. W razie potrzeby (jeśli ryż zbyt szybko wchłonie płyn) w trakcie gotowania dolewamy resztę bulionu.
Krok 4: DUSIMY SKŁADNIKI
Na wierzchu układamy fasolkę. Patelnię nakrywamy folią aluminiową i dusimy składniki na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.
Krok 5: DODAJEMY OWOCE MORZA
Owoce morza łączymy w misce ze skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy.
Gdy fasolka się uparuje, a ryż lekko przypiecze, wykładamy na patelnię owoce morza, by lekko się podgrzały.
Krok 6: PODAJEMY PAELLĘ
Na wierzchu układamy papryczkę chili pokrojoną w plasterki, cząstki limonki oraz listki bazylii i mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla de patatas z warzywami
Ten hiszpański omlet z ziemniakami i warzywami podasz na ciepło jako szybki obiad lub na zimno – jako przekąskę! Sprawdź, która wersja smakuje najlepiej!
Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
Przepis na tortillę w stylu hiszpańskim z pysznymi sosami według receptury dwóch Hiszpanów. Musisz spróbować!
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Kutia
- Sernik piernikowy
- Kapusta z grochem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Śledzie po kaszubsku
- Ciasto marchewkowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)