
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię
Krok 1: Smażymy tortillę
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki mieszamy z cebulą, dodajemy czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wylewamy oliwę w takiej ilości, by warzywa były w całości zanurzone. Dusimy około 15-20 minut (ziemniaki powinny być al dente).
Fuet kroimy w plastry, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka wbijamy do osobnej miski. Delikatnie ubijamy, żeby pojawiła się piana. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Fuet dodajemy do masy jajecznej.
Usmażone ziemniaki z cebulą przekładamy z patelni wprost do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokładnie. Z oliwy, która pozostała na patelni, odmierzamy 4 łyżki i wlewamy je na czystą patelnię, rozgrzewamy bardzo mocno. Przelewamy masę na patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy.
Grillowaną paprykę kroimy w paski, które układamy na wierzchu smażącej się tortilli.
Za pomocą talerzyka o średnicy nieco większej niż patelnia przekładamy tortillę na drugą stronę i smażymy dalej. Usmażoną tortillę w ten sam sposób przekładamy na talerz.
Krok 2: Przygotowujemy sos mojo rojo
Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone w cząstki pomidory, czosnek, paprykę czerwoną i chili. Doprawiamy kminkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego winnego octu.
Krok 3: Przygotowujemy sos mojo verde
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, a następnie łyżką wyciągamy miąższ i przekładamy go do wysokiego naczynia. Dodajemy świeżą kolendrę, kilka listków bazylii, paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Dodajemy ząbki czosnku. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę białego octu winnego.
Tortillę podajemy z dwoma przygotowanymi sosami.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.

Chorizo z ziemniakami
Pikantna, treściwa przekąska prosto z południa. Sprawdzi się podczas niejednego spotkania, a jej smak doceni każdy gość.

Zobacz przepisy
na święta
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
- Jajka faszerowane z szynką
- Barszcz biały z kiełbasą
- Mazurek królewski
- Pasta jajeczna z awokado
- Warzywna terrina
- Mazurek z masłem orzechowym
- Jajka faszerowane awokado
- Babka na parze
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babeczki z kajmakiem
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Sernik cytrynowy na zimno
- Babka ziemniaczana z boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)