
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię
Krok 1: Smażymy tortillę
Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie w cienkie plastry. Cebulę kroimy w piórka. Ziemniaki mieszamy z cebulą, dodajemy czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. Na patelnię wylewamy oliwę w takiej ilości, by warzywa były w całości zanurzone. Dusimy około 15-20 minut (ziemniaki powinny być al dente).
Fuet kroimy w plastry, obieramy ze skórki, a następnie kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka wbijamy do osobnej miski. Delikatnie ubijamy, żeby pojawiła się piana. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną kolendrą. Fuet dodajemy do masy jajecznej.
Usmażone ziemniaki z cebulą przekładamy z patelni wprost do masy jajecznej. Mieszamy bardzo dokładnie. Z oliwy, która pozostała na patelni, odmierzamy 4 łyżki i wlewamy je na czystą patelnię, rozgrzewamy bardzo mocno. Przelewamy masę na patelnię, zmniejszamy ogień i smażymy.
Grillowaną paprykę kroimy w paski, które układamy na wierzchu smażącej się tortilli.
Za pomocą talerzyka o średnicy nieco większej niż patelnia przekładamy tortillę na drugą stronę i smażymy dalej. Usmażoną tortillę w ten sam sposób przekładamy na talerz.
Krok 2: Przygotowujemy sos mojo rojo
Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone w cząstki pomidory, czosnek, paprykę czerwoną i chili. Doprawiamy kminkiem, papryką mieloną, solą i pieprzem. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę czerwonego winnego octu.
Krok 3: Przygotowujemy sos mojo verde
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół, wyciągamy pestkę, a następnie łyżką wyciągamy miąższ i przekładamy go do wysokiego naczynia. Dodajemy świeżą kolendrę, kilka listków bazylii, paprykę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem. Dodajemy ząbki czosnku. Blendujemy, podlewając oliwą. Na koniec dodajemy odrobinę białego octu winnego.
Tortillę podajemy z dwoma przygotowanymi sosami.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Jajka na miękko
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Świąteczne pierniczki
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Klasyczna sałatka grecka
- Pierniki
- Ryba z piekarnika
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)