Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dużą i wysoką patelnię z pokrywką
Krok 1: Podsmażamy karkówkę
Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.
Krok 2: Dusimy danie na wolnym ogniu
Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy wodę, tak aby pokryć nią całkowicie wszystkie składniki. Dodajemy odrobinę skórki z cytryny. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu.
Krok 3: Podsmażamy warzywa
Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
Szybkie i łatwe w wykonaniu danie obiadowe – gulasz z chorizo i ciecierzycą w tortilli!
Prosta paella z kurczakiem
Pyszny ryż z dodatkiem mięsa drobiowego to tradycyjne danie inspirowane kuchnią hiszpańską. Koniecznie spróbuj!
Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kokosowa zupa curry z marchewką
- Faszerowana feta
- Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Tacos z tuńczykiem
- Kiszonka orientalna
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Zupa solanka
- Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Paella z owocami morza
- Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
- Smażony filet z sandacza z kapustą kiszoną w śmietanie
- Chlebek z pesto i kabanosami
- Ocet morelowy
- Tort malinowy
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kaszotto z kurczakiem i jarmużem
- Zupa pho z wołowiną
- Tosty z gruszkami i serem
- Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Pizza rzymska
- DESER SZAMPAŃSKI
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2263 dni temu
Paella w z karkówki obłędne 😀
odpowiedz
2668 dni temu
Jesli nie pijamy wina lub nie posiadamy to czy zastępujemy je wodą ?
odpowiedz
2667 dni temu
Tak, możemy podlać paellę wodą lub bulionem :)
2667 dni temu
Lepiej bulionem :)