
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- dużą i wysoką patelnię z pokrywką
Krok 1: Podsmażamy karkówkę
Na patelnię wlewamy olej. Karkówkę kroimy w grubszą kostkę, doprawiamy solą i podsmażamy na patelni. Dodajemy suszone grzyby. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, rozgnieciony czosnek i posiekaną papryczkę chili.
Krok 2: Dusimy danie na wolnym ogniu
Do mięsa dodajemy ryż i mieszamy. Doprawiamy szafranem i całość zalewamy winem. Następnie dodajemy kurkumę, cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.
Patelnię zdejmujemy z ognia. Wlewamy wodę, tak aby pokryć nią całkowicie wszystkie składniki. Dodajemy odrobinę skórki z cytryny. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na wolnym ogniu.
Krok 3: Podsmażamy warzywa
Paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki na pół. Na patelni rozgrzewamy olej. Blanszujemy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy do nich kilka listków bazylii i skórkę z cytryny. Gdy ryż wchłonie całą wodę, zdejmujemy paellę z ognia. Dodajemy podsmażone warzywa, listki bazylii i grubo posiekaną natkę pietruszki. Paellę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pistacjowy sernik baskijski
- Jajka na miękko
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Świąteczne pierniczki
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Sałatka gyros
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Guacamole
- Pierniki
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
2592 dni temu
Paella w z karkówki obłędne 😀
Odpowiedz
2996 dni temu
Jesli nie pijamy wina lub nie posiadamy to czy zastępujemy je wodą ?
Odpowiedz
2996 dni temu
Tak, możemy podlać paellę wodą lub bulionem :)
2996 dni temu
Lepiej bulionem :)