Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY JAJKA
Jajka układamy do garnku z osoloną wodą i gotujemy je przez ok. 10 minut od momentu wrzenia. Następnie hartujemy je zimną wodą i delikatnie obtłukujemy, aby skorupka popękała.
KROK 2: BARWIMY JAJKA
W dość dużej misce mieszamy koncentrat buraczany z wodą. Dodajemy do niego obtłuczone jajka w skorupkach i moczymy je przez ok. 15-20 minut. Gotowe jajka opłukujemy, aby się nie ubrudzić, i obieramy ze skorupek.
WSKAZÓWKA! Zachowujemy ok. 6 łyżek przygotowanej wcześniej mieszanki koncentratu buraczanego z wodą.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Jajka przekrawamy na pół, wydrążamy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Papryczkę chili i natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki razem z serem i ajwarem dodajemy do żółtek.
KROK 4: NADZIEWAMY JAJKA
Wszystkie składniki farszu przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy na gładką masę. Każdą połówkę jajka nadziewamy – poza miejscem po żółtku, pokrywając też całą powierzchnię jajka cienką warstwą gotowego musu.
WSKAZÓWKA! Pozostały mus możemy przełożyć do worka do szprycowania i ozdobić nim jajka.
KROK 5: OZDABIAMY JAJKA
Składniki kruszonki bardzo dokładnie rozdrabniamy w rozdrabniaczu, przesypujemy na talerz i delikatnie rozgniatamy widelcem. Każdą połową jajka dotykamy zielonej kruszonki tak, aby przykleiła się do całej powierzchni musu.
WSKAZÓWKA! Pozostałą kruszonkę warto podsuszyć i wykorzystać np. do doprawienia mięsa.
KROK 6: PODAJEMY JAJKA
W misce dokładnie mieszamy pozostałe z namaczania jajek 6 łyżek koncentratu buraczanego z wodą i oliwę. Kilka łyżek tak powstałego sosu wylewamy na talerz i układamy na nim jajka.
WSKAZÓWKA! Część jajek warto ułożyć zieloną kruszonką do góry, a część do dołu i ozdobić je pozostałym po nadziewaniu musem.
Zobacz podobne
przepisy
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.
Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
Faszerowane jaja to pyszna przekąska w wykonaniu Doroty. Z sosem wielkanocnym smakują znakomicie!
Różowe jajka z kremem chrzanowym
Faszerowane i na różowo zabarwiane: takie jajka wyróżnią się na wielkanocnym stole! Zobacz, jak łatwo przygotujesz krem chrzanowy, który doskonale uzupełni smak ugotowanych na twardo jaj.
Faszerowane jajka jak kurczaczki
Proste w wykonaniu faszerowane jajka, które swoim wyglądem przypominają kurczaczki. Z pewnością zachwycą nie tylko dzieci i staną się piękną ozdobą wielkanocnego stołu.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegański falafel burger z portobello
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Wegański tatar
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Gruszki parowane w białym winie
- Jackfruit w sosie teriyaki
- Sałatka z brukselki
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Sałatka śniadaniowa z chorizo
- Domowe lody szparagowe
- Carskie tosty
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)