Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- rozdrabniacz
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY JAJKA
Jajka układamy do garnku z osoloną wodą i gotujemy je przez ok. 10 minut od momentu wrzenia. Następnie hartujemy je zimną wodą i delikatnie obtłukujemy, aby skorupka popękała.
KROK 2: BARWIMY JAJKA
W dość dużej misce mieszamy koncentrat buraczany z wodą. Dodajemy do niego obtłuczone jajka w skorupkach i moczymy je przez ok. 15-20 minut. Gotowe jajka opłukujemy, aby się nie ubrudzić, i obieramy ze skorupek.
WSKAZÓWKA! Zachowujemy ok. 6 łyżek przygotowanej wcześniej mieszanki koncentratu buraczanego z wodą.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Jajka przekrawamy na pół, wydrążamy z nich żółtka i przekładamy je do miski. Papryczkę chili i natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki razem z serem i ajwarem dodajemy do żółtek.
KROK 4: NADZIEWAMY JAJKA
Wszystkie składniki farszu przekładamy do rozdrabniacza i blendujemy na gładką masę. Każdą połówkę jajka nadziewamy – poza miejscem po żółtku, pokrywając też całą powierzchnię jajka cienką warstwą gotowego musu.
WSKAZÓWKA! Pozostały mus możemy przełożyć do worka do szprycowania i ozdobić nim jajka.
KROK 5: OZDABIAMY JAJKA
Składniki kruszonki bardzo dokładnie rozdrabniamy w rozdrabniaczu, przesypujemy na talerz i delikatnie rozgniatamy widelcem. Każdą połową jajka dotykamy zielonej kruszonki tak, aby przykleiła się do całej powierzchni musu.
WSKAZÓWKA! Pozostałą kruszonkę warto podsuszyć i wykorzystać np. do doprawienia mięsa.
KROK 6: PODAJEMY JAJKA
W misce dokładnie mieszamy pozostałe z namaczania jajek 6 łyżek koncentratu buraczanego z wodą i oliwę. Kilka łyżek tak powstałego sosu wylewamy na talerz i układamy na nim jajka.
WSKAZÓWKA! Część jajek warto ułożyć zieloną kruszonką do góry, a część do dołu i ozdobić je pozostałym po nadziewaniu musem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Krokiety z mięsem
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Klasyczna sałatka grecka
- Świąteczne pierniczki
- Ryba po japońsku
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto marchewkowe
- Śledź w oleju
- Makówki śląskie
- Spaghetti carbonara
- Pieczona ryba po grecku
- Guacamole
- Nuggetsy z kurczaka
- Ciasto na pierogi
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)