zobacz film Słodkie bułeczki à la maritozzi

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego
  • bawełnianą ściereczkę
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • kuchenkę mikrofalową
  • pędzelek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • szpatułkę

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki, aby w momencie użycia było miękkie. Mleko przechowuj poza lodówką, aby miało temperaturę pokojową. Otrzyj skórkę z połowy pomarańczy. Śmietankę przechowuj w lodówce, aby w momencie użycia była mocno schłodzona.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W miseczce rozcieramy drożdże z połową miodu. Następnie do rozczynu dodajemy ok. 100 ml mleka i 3 łyżki mąki. Składniki dokładnie mieszamy, przekładamy do misy miksera i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO NA BUŁECZKI

Kiedy rozczyn zacznie pracować, dodajemy do niego resztę mleka, miodu i mąki. Ciasto doprawiamy solą i wyrabiamy w misie robota kuchennego na średnich obrotach. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kolejno po jednym jajku. Całość wyrabiamy jeszcze przez kilka minut i kiedy ciasto będzie gładkie i dość elastyczne, dodajemy do niego miękkie masło i skórkę otartą z pomarańczy. Ciasto wyrabiamy przez kolejne 6 minut, aż będzie sprężyste i będzie łatwo odchodziło od haka.

Gotowe ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30-45 minut.

KROK 3: FORMUJEMY BUŁECZKI

Gotowe ciasto krótko wyrabiamy na stolnicy, w razie potrzeby podsypując je mąką. Następnie formujemy kulę i dzielimy ją na 4 części, z których także formujemy kulki. Każdą z nich ponownie dzielimy na 4 części i formujemy w sumie 16 kuleczek. Wszystkie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut, aby ponownie wyrosły.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Czekoladę łamiemy na kostki i roztapiamy w kuchence mikrofalowej. Następnie dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy. Pistacje dość drobno siekamy. Zimną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Bitą śmietanę odkładamy do lodówki, aby się dobrze schłodziła.

WSKAZÓWKA! Czekoladę warto roztapiać stopniowo po ok. 30 sekund z interwałami, pilnując, aby się nie spaliła.

KROK 5: PIECZEMY BUŁECZKI

Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym białkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 15-18 minut. Gotowe bułeczki studzimy.

KROK 6: NADZIEWAMY BUŁECZKI

Każdą z bułeczek przecinamy niemal na pół. Następnie napełniamy je po brzegi bitą śmietanką, wyrównując powierzchnię.

KROK 7: DEKORUJEMY BUŁECZKI

Nadziane bułeczki zanurzamy do połowy w polewie czekoladowej i oprószamy pistacjami. Truskawki kroimy w plasterki i wkładamy po 2 w każdą z bułeczek

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!