Cannoli z ricottą i pistacjami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • worek cukierniczy
  • rózgę kuchenną
  • gęste sitko
  • tarkę o drobnych oczkach
  • mikser, robot wielofunkcyjny lub blender z funkcją ubijania

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM (NADZIENIE)

Serek ricotta łączymy w misce z cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami do ricotty, za każdym razem delikatnie mieszając całość tak, by ubita śmietanka nie stała się mniej puszysta. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 2: NADZIEWAMY CANNOLI

Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy i szprycujemy krem do wafelków cannoli tuż przed podaniem – wówczas krem będzie puszysty, a wafelki pozostaną chrupiące. Krem powinien obficie wypełniać wafelki i wystawać z jednej strony.

Krok 3: PODAJEMY CANNOLI

Pistacje obieramy z łupinek i siekamy niezbyt drobno za pomocą noża. Posiekane pistacje przekładamy do miseczki i zanurzamy w nich jeden z końców cannoli tak, by przylgnęły do kremu.

Cannoli układamy na talerzu. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1016 dni temu
    tylko w żadnym Lidl-u w Łodzi nie ma wafelków cannoli ........ podobno nie dojechały ......................... więc ........... nie smacznego

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!