Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- worek cukierniczy
- rózgę kuchenną
- gęste sitko
- tarkę o drobnych oczkach
- mikser, robot wielofunkcyjny lub blender z funkcją ubijania
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM (NADZIENIE)
Serek ricotta łączymy w misce z cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami do ricotty, za każdym razem delikatnie mieszając całość tak, by ubita śmietanka nie stała się mniej puszysta. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2: NADZIEWAMY CANNOLI
Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy i szprycujemy krem do wafelków cannoli tuż przed podaniem – wówczas krem będzie puszysty, a wafelki pozostaną chrupiące. Krem powinien obficie wypełniać wafelki i wystawać z jednej strony.
Krok 3: PODAJEMY CANNOLI
Pistacje obieramy z łupinek i siekamy niezbyt drobno za pomocą noża. Posiekane pistacje przekładamy do miseczki i zanurzamy w nich jeden z końców cannoli tak, by przylgnęły do kremu.
Cannoli układamy na talerzu. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Zobacz podobne
przepisy
Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
- Granita truskawkowa
- Zabajone z owocami
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Kaszubski miodowy kuch
- Szparagi w sosie beszamelowym
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Wegańskie lody z awokado z truflami czekoladowymi
- Tatarskie manty z twarogiem i malinami
- Wegańskie pączki z kremem czekoladowym
- Kawowe cinnamon rolls
- Wegański krem ziołowy
- Gulasz z chorizo i krewetkami
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Schab z morelami
- Zapiekany ser z pistacjami
- Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Twarogowe pancakes bez cukru
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Nalewka z miodu spadziowego
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Placek z rabarbarem
- Marynowane pieczarki w słoiku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1231 dni temu
tylko w żadnym Lidl-u w Łodzi nie ma wafelków cannoli ........ podobno nie dojechały ......................... więc ........... nie smacznego
odpowiedz