
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- worek cukierniczy
- rózgę kuchenną
- gęste sitko
- tarkę o drobnych oczkach
- mikser, robot wielofunkcyjny lub blender z funkcją ubijania
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM (NADZIENIE)
Serek ricotta łączymy w misce z cukrem pudrem, skórką otartą z cytryny i wyciśniętym z niej sokiem. Mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy porcjami do ricotty, za każdym razem delikatnie mieszając całość tak, by ubita śmietanka nie stała się mniej puszysta. Krem wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2: NADZIEWAMY CANNOLI
Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy i szprycujemy krem do wafelków cannoli tuż przed podaniem – wówczas krem będzie puszysty, a wafelki pozostaną chrupiące. Krem powinien obficie wypełniać wafelki i wystawać z jednej strony.
Krok 3: PODAJEMY CANNOLI
Pistacje obieramy z łupinek i siekamy niezbyt drobno za pomocą noża. Posiekane pistacje przekładamy do miseczki i zanurzamy w nich jeden z końców cannoli tak, by przylgnęły do kremu.
Cannoli układamy na talerzu. Z wierzchu oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Zobacz podobne
przepisy
Deser cassata alla siciliana
Zobacz słynny deser inspirowany kuchnią Włoch w niesamowicie smacznej odsłonie!

Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!

Ciasteczka z serem i borówkami
Pyszny deser z owocami? Proponujemy babeczki z kruchego ciasta wypełnione kremowym serkiem i aromatyczną borówką.

Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.

Zobacz przepisy
na święta
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Babeczki leśny mech
- Sernik pistacjowy
- Sernik z wiśniami
- Klops z jajkiem
- Pasztet z królika z suszonymi pomidorami i wątróbką
- Wielkanocna baba drożdżowa
- Jajka faszerowane suszonymi pomidorami i oliwkami
- Zakwas na żurek
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1363 dni temu
tylko w żadnym Lidl-u w Łodzi nie ma wafelków cannoli ........ podobno nie dojechały ......................... więc ........... nie smacznego
odpowiedz