Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
- wysokie okrągłe formy
Krok 1: Ciasto wylewamy na blachę
Jaja ubijamy na puszystą masę, stopniowo dodając cukier. Dodajemy przesianą mąkę, mączkę ziemniaczaną oraz zmielone pistacje. Składniki mieszamy za pomocą rózgi. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto wylewamy i rozsmarowujemy je na nim na całej powierzchni. Pieczemy w temperaturze 190°C przez mniej więcej 10-14 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2: Mieszamy składniki kremu
Orzechy włoskie i laskowe prażymy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 10-15 minut. Serek delikatnie mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy posiekane owoce, prażone orzechy i pistacje. Na koniec dodajemy amaretto oraz sok z połowy cytryny.
Krok 3: Wycinamy kółka z biszkoptu
Foremki smarujemy oliwą i oprószamy cukrem pudrem. Z ciasta biszkoptowego wycinamy kółka odrobinę mniejsze niż foremki. Na dnie formy umieszczamy jedno kółko, następnie nakładamy krem, ponownie kółko biszkoptowe, krem i kończymy biszkoptem. Gotowe desery wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Gdy desery będą stabilne, wyjmujemy je z foremek. Białą czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Na zmrożony kamień lub szklaną deskę wylewamy roztopioną czekoladę i kiedy się zmrozi, zdejmujemy płat czekolady i obkładamy nią desery. Wkładamy do lodówki, żeby stężały. Oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Zobacz podobne
przepisy
Sycylijskie cannoli nadziewane kremem z serka ricotta o smaku limonki
Wybierz się w kulinarną podróż po smakach inspirowanych Włochami i spróbuj chrupiących cannoli z aksamitnym, orzeźwiającym kremem.
Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!
Cassata alla Siciliana
Deser inspirowany słynnym torcikiem sycylijskim. Biszkopt z ricottą, jogurtem, śmietanką i bakaliami smakuje wybornie.
Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
Pyszny deser w stylu włoskim z malinami i prawdziwym włoskim serem. Koniecznie musisz spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Przekąski sylwestrowe
- Pieczona ryba po grecku
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (13)
1503 dni temu
Witam, czy robiąc torcik w rancie 20cm konieczne jest wydłużenie czasu pieczenia?
odpowiedz
1502 dni temu
Natalino, czasu pieczenia nie musisz wydłużać. Oczywiście wszystko zależy również od piekarnika. Piekąc ciasto, sprawdź patyczkiem, czy jest gotowe ;)
1525 dni temu
Witam, chciałabym z tej porcji zrobić jeden torcik. Jakiej wielkości blachy najlepiej użyć?
odpowiedz
1525 dni temu
Formy o średnicy 20 lub 23 cm powinny się tutaj sprawdzić. Tę pierwszą wybierz, jeśli chcesz, by torcik wyszedł nieco wyższy.
1777 dni temu
Czekolada się łamie podczas formawania sakiewki na górze, jaka może być przyczyna?
odpowiedz
2938 dni temu
Przepyszne:) Zrobiłam to w kuchni . Mmmmmmm.... Dalej czuje ten smak . A robiłam to wczoraj 😊
odpowiedz
2965 dni temu
Jakich wymiarów są obręcze?
odpowiedz
2962 dni temu
Ok. 12-15 cm.
2965 dni temu
Mam 3 pytania: 1. Ile czekolad zostało użytych do zrobienia sakiewki? 2. Czy jest jakiś sposób aby poradzić sobie bez kamienia? Jak zrobić czekoladę plastyczna? 3. Jak sie nazywają te obręcze w których składane były desery ? Wyglada bosko i narobiło mi smaka :)
odpowiedz
2962 dni temu
Do zdobienia Paweł użył 300 g czekolady. Jeśli nie dysponujemy kawałkiem granitu lub marmuru, możemy użyć zmrożonej blachy piekarnikowej. Po rozpuszczeniu czekolady, studzimy ją, a następnie rozsmarowujemy na zimnej blasze. W momencie kiedy czekolada nie będzie już lejąca, ale nie będzie jeszcze twarda - to jest ten moment, kiedy należy obkładać nią desery. Wówczas jest najbardziej plastyczna. A obręcze do deserów to pierścienie cukiernicze. Powodzenia!
2967 dni temu
Bardzo ciekawy deser ;) A jeżeli chodzi o inny ciekawy pomysł na deser, to może neapolitański przysmak: sfogliatelle (a przynajmniej jego prostszą wersję)
odpowiedz
2969 dni temu
Witam, panie Piotrze czy pistacje do tego przepisu są bez soli ?
odpowiedz
2969 dni temu
Paweł używa pistacji solonych :)
zobacz wszystkie