Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- patelnię,
- ostry nóż,
- pokrywkę,
- łyżkę do mieszania.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Obierz cebulę i czosnek, a potem posiekaj drobno. Rozgrzej oliwę na patelni.
KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na gorący tłuszcz wrzuć cebulę oraz czosnek i podsmażaj, aż staną się szkliste.
KROK 3: DODAJEMY POMIDORY I PRZYPRAWY
Do warzyw dodaj passatę oraz wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj.
KROK 4: DUSIMY SOS
Zmniejsz delikatnie ogień pod patelnią, a potem duś wszystkie składniki pod przykryciem przez 10-15 minut. Co jakiś czas mieszaj i sprawdzaj, czy sos się nie przypala. Po ugotowaniu zostaw sos do delikatnego przestygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Gołąbki z soczewicą i grzybami
Wypróbuj wegańskie gołąbki z soczewicą i grzybami według przepisu Darii. To świetny pomysł na obiad!
Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.
Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!
Gołąbki z kaszą gryczaną
Lekkie gołąbki wypełnione farszem z kaszy gryczanej i pieczarek to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dania.
Sos pomidorowy do gołąbków – klasyka polskiej kuchni
Sos pomidorowy do gołąbków to klasyk, który idealnie komponuje się z kapustą i każdym rodzajem nadzienia. Chociaż pierwotnie gołąbki (znane też pod nazwą holubtsi) serwowane były z sosem własnym, to sos pomidorowy szybko stał się tym najchętniej podawanym.
Zawijana kapusta z nadzieniem jest serwowana na całym świecie – od krajów słowiańskich, poprzez mroźną Skandynawię, Liban, na dalekiej Azji kończąc. Każdy z tych krajów ma swój własny klasyczny sos do gołąbków. Gołąbki te różnią się także nadzieniami – mamy nadzienia mięsne, rybne, warzywne, z kasz, ryżu oraz owoców morza.
Pomimo takich możliwości kulinarnych i ciekawych połączeń smakowych gołąbki z sosem pomidorowym są najczęstszym wyborem Polaków, a w każdym domu przygotowuje się go inaczej. Sos do gołąbków powstaje z koncentratu pomidorowego, świeżych pomidorów, passaty albo pulpy. Czasem sos na gołąbki zawiera także śmietanę. Jak przyrządzić pyszny i szybki sos do gołąbków? Dowiesz się tego z dalszej części artykułu.
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Najważniejszy jest smak!
Zastanawiasz się, jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków, który pokochają wszyscy domownicy? Sposobów na to, jak zrobić sos pomidorowy jest tak wiele, że nie sposób się zdecydować. Jest jednak kilka istotnych punktów, których należy się trzymać. Ułatwią Ci one to, jak zrobić smaczny sos do gołąbków.
Po pierwsze – postaw na smak! Nie każdy lubi wyraziste sosy na bazie świeżych pomidorów. Spróbuj różnych wariantów sosów, żeby wybrać ten najlepszy. Po drugie – jakość! Wybieraj produkty wysokiej jakości, najlepiej regionalne lub bio. Uwierz nam, że jakościowo dobra passata bądź koncentrat bez nadmiaru konserwantów uczyni Twój sos jeszcze lepszym. Po trzecie – nie bój się eksperymentować! Jeśli przepadasz za kuminem, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś go dodał do sosu. Chciałbyś dodać mu trochę treści? Spróbuj przyrządzić go z dodatkiem soczewicy albo wzbogacić go o pieczoną czerwoną paprykę.
Jeśli zbierzesz już wszystkie potrzebne składniki, przejdź do ich pokrojenia i wrzucenia na patelnię lub do rondelka. Wybierz dobrej jakości olej lub oliwę, która doda do sosu sporo smaku i aromatu. Gdy składniki się podsmażą, dodaj pomidory w postaci passaty, pulpy, pokrojonej salsy lub koncentratu. Gotuj na małym ogniu, aby sos się nie przypalił i przypraw go, tak jak lubisz. Obowiązkowa jest sól i pieprz, a reszta przypraw niech będzie zgodna z Twoimi preferencjami smakowymi.
Przepis na sos do gołąbków – warianty
Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na sos pomidorowy do gołąbków. Różni się on nie tylko w zależności od kraju, regionu, ale także od gustu i smaku kucharza lub kucharki. Przepis na sos pomidorowy powinien zawierać przede wszystkim pomidory, a reszta to już kwestia całkiem dowolna.
Oprócz klasycznego sosu istnieją alternatywne przepisy na sos do gołąbków. Poznaj kilka smacznych propozycji na sos pomidorowy. Gwarantujemy, że każdy przepis jest równie prosty, a przygotowany sos pomidorowy będzie pasował do gołąbków z różnym nadzieniem.
Sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu – gdy liczy się czas
Sos pomidorowy do gołąbków z koncentratu to wersja budżetowa, która jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Żeby przyrządzić sos z koncentratu pomidorowego, będziesz potrzebował gęsty koncentrat, śmietanę 30%, odrobinę mąki, cukier, sól i pieprz.
Sos z koncentratu pomidorowego gotuje się z dodatkiem wody lub bulionu wykorzystywanego do przygotowywania samych gołąbków. Jaki zrobić szybki sos pomidorowy z koncentratu? Do gotującej się wody lub bulionu dodaje się koncentrat, a następnie miesza aż do połączenia składników. Dosypuje się przyprawy, zabiela śmietaną i dodaje się odrobiny mąki, by sos zgęstniał i gotowe!
Sos pomidorowy do gołąbków z kostką rosołową – prosty sposób na brak bulionu
Sos pomidorowy do gołąbków na kostce rosołowej? Czemu nie! Jeśli nie gotowałeś kapusty w bulionie i nie masz go pod ręką, możesz zastąpić ten skłądnik zwykłą kostką rosołową. Sos pomidorowy do gołąbków bez wywaru może stać się za sprawą kostki równie pyszny i aromatyczny. Możesz także sięgnąć po dostępne w Lidlu Piramidki Smaku do rosołu.
Pamiętaj, żeby przeczytać instrukcję na opakowaniu przed przyrządzeniem bulionu na kostce – unikniesz wtedy przesolenia sosu. Dla bezpieczeństwa nie dodawaj kostki do sosu, tylko przygotuj na jej bazie wywar, który będziesz mógł dozować.
Sos do gołąbków z passaty pomidorowej – przepyszna wersja dla całej rodziny!
Kilka akapitów wcześniej zamieściliśmy przepis na sos pomidorowy do gołąbków z passaty, który możesz śmiało zmodyfikować i dopasować do swojego gustu. Sos do gołąbków z passaty rewelacyjnie smakuje z dodatkiem bulionu wołowego. Do gołąbków można dodać także sos pomidorowy z przecieru z dodatkiem mięsa mielonego i ziół.
Masz ochotę na gołąbki we włoskim stylu? Przygotuj sos do gołąbków z przecieru pomidorowego lub passaty w stylu Bolognese! Taki sos całkowicie odmieni oblicze domowych zawijańców z kapusty!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik staropolski
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)