Roladki z kurczaka ze szpinakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • drewniane patyczki do grilla
  • ostry nóż
  • deskę do krojenia
  • dużą patelnię
  • małą patelnię
  • miseczkę
  • naczynie żaroodporne
  • młotek do mięsa
  • sito

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA NADZIENIE

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Szpinak umyj i osusz na sitku, a potem poszatkuj drobno.

KROK 2: SMAŻYMY SKŁADNIKI NA NADZIENIE

Na małej patelni rozgrzej masło, a potem podsmaż na nim czosnek. Gdy zrobi się lekko rumiany, dodaj do niego szpinak i podsmażaj przez 2-3 minuty, a potem odstaw do wystygnięcia na 10-15 minut.

KROK 3: ROZBIJAMY FILETY Z KURCZAKA

Filety starannie oczyść, a potem rozłóż na desce i rozbij je młotkiem.

KROK 4: MIESZAMY SKŁADNIKI NA FARSZ

Do szpinaku dodaj ser feta i dokładnie wymieszaj.

KROK 5: NADZIEWAMY ROLADKI

Na każdym kawałku kurczaka umieść nadzienie, tak aby móc później zrolować z mięsa roladki. Każdą pierś wraz z nadzieniem posól oraz popieprz.

KROK 6: ROLUJEMY ROLADKI

Każdą pierś zawiń tak, aby nadzienie zostało zamknięte w środku. Zabezpiecz roladki drewnianym patyczkiem.

KROK 7: SMAŻYMY ROLADKI

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, a potem podsmażaj na niej roladki. Każda strona powinna być podsmażana przez 3-4 minuty, aż nabierze złotego koloru.

KROK 8: PRZEKŁADAMY USMAŻONE ROLADKI

Każdą roladkę przełóż do naczynia żaroodpornego, a potem zalej wszystko bulionem.

KROK 9: DUSIMY ROLADKI W BULIONIE

Naczynie włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. W tym czasie bulion powinien się delikatnie zredukować i zagęścić.

KROK 10: SERWUJEMY ROLADKI

Gotowe roladki wraz z sosem przełóż na półmisek lub talerze i podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków np. ziemniaków lub ryżu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Roladki z kurczaka ze szpinakiem – idealne połączenie

Roladki z kurczaka ze szpinakiem świetnie sprawdzają się jako danie główne, jak i jedno z wielu dodatków serwowanych na przyjęciach w formie szwedzkiego stołu. Soczyste mięso nadziane szpinakiem z dodatkiem sera lub innych składników zachwyca swoim smakiem nawet tych, którzy nie przepadają za szpinakiem.

Niewątpliwą zaletą tego dania jest nie tylko jego smak, ale także szybkość i łatwość jego przygotowania. Roladki ze szpinakiem robią się praktycznie same, a do ich przyrządzenia niepotrzebne są wybitne umiejętności kulinarne. Kluczem do przyrządzenia tego dania są wysokiej jakości składniki oraz dopilnowanie, by mięso nie wyschło w trakcie obróbki cieplnej.

By przyrządzić dobre roladki drobiowe ze szpinakiem, należy wybrać dobre składniki  — świeży szpinak i ser feta, możesz także dodać pomidory suszone. Dobrze dobrane składniki to gwarancja smaku i aromatu Twojej rolady z kurczaka ze szpinakiem.

Jeśli chcesz, aby Twoja rolada drobiowa ze szpinakiem była soczysta i delikatna, musisz także zadbać o odpowiednie nawilżenie mięsa podczas jego gotowania — inaczej z dania powstanie rolada szpinakowa z kurczakiem zamiast aromatycznych roladek drobiowych z nadzieniem ze szpinaku. Jak dobrze przygotować roladki? W kolejnych akapitach zdradzimy Ci, jak robią to najlepsi szefowie kuchni!

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą z piekarnika z naszego przepisu idealnie sprawdzą się na obiad, kolację i na imprezowy bufet, o ile zrobi się je w poprawny sposób. Co zrobić, by roladki ze szpinakiem i serem feta smakowały jak te z restauracji? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek, które pozwolą Ci udoskonalić smak i wygląd Twoich roladek.

Bardzo ważne jest samo przygotowanie mięsa, zanim trafi na patelnię lub do piekarnika. Delikatne rozbijanie mięsa sprawia, że staje się bardziej kruche i łatwiejsze do uformowania. Postaraj się zrobić to równomiernie i niezbyt cienko, ponieważ może zacząć się rwać.

Kolejną ważną kwestią jest odpowiednie przygotowanie nadzienia, które nie może być zbyt suche ani rzadkie. Nadmiar wody ze szpinaku powinien odparować w trakcie jego obróbki, aby roladki ze szpinakiem i serem feta zbyt mocno nie namokły od środka. Zbyt suche nadzienie będzie zwyczajnie mało smaczne. Nadziane i zawinięte roladki ze szpinakiem i fetą warto jest owinąć nitką lub szpilką, aby zabezpieczyć nadzienie.

Jeśli chcesz, aby Twoje roladki ze szpinakiem i serem feta z piekarnika były kruche i soczyste, powinieneś smażyć je na minimalnej ilości tłuszczu – w ten sposób wysoka temperatura na patelni zamknie pory w mięsie, zabezpieczając je przed utratą wody. Podsmażone mięso można potem upiec lub udusić w piecu, pamiętając o tym, aby lekko je zwilżyć lub natłuścić. Najpyszniejszy efekt uzyskasz poprzez duszenie roladek z kurczaka ze szpinakiem i fetą w sosie lub bulionie, który doda im jeszcze więcej smaku i aromatu.

Roladki z kurczaka ze szpinakiem – wariant z mozzarellą

Nie przepadasz za serem feta? Spróbuj przygotować pyszne, aromatyczne roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą z piekarnika. Wariant z mozzarellą jest nieco mniej wyrazisty w smaku, dlatego z pewnością przypadnie do gustu młodszym domownikom. W jaki sposób zrobić roladki ze szpinakiem i mozzarellą? To niezwykle proste!

Żeby przygotować pyszne roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą wystarczy nieco zmodyfikować nasz przepis, zastępując fetę pokrojoną mozzarellą. Im drobniej ją pokroisz, tym szybciej się roztopi, łącząc się ze szpinakiem w jedność. Jeśli chcesz, aby mozzarella ciągnęła się po przekrojeniu, pokrój ją na kawałki o grubości 1-1,5 cm w kostkę lub paski. Sera lepiej nie mieszać ze szpinakiem. Jak to zrobić? Na rozbitą pierś z kurczaka ułóż farsz szpinakowy, a potem połóż na nim kilka kawałków sera i zawiń w roladkę. Tak przygotowane mięso możesz śmiało podsmażyć lub upiec w piekarniku.

Jeśli chcesz nieco podkręcić smak roladek, spróbuj dodać do nich nie tylko mozzarellę, ale także odrobinę suszonych pomidorów lub oliwek. Mozzarellę możesz także podmienić na każdy dowolny ser o podobnych właściwościach, nawet nasz rodzimy żółty ser Tylżycki lub szwajcarski ser z dziurami. Roladki z kurczaka możesz nadziać także grzybami, pomidorami, brokułami lub innym ulubionym składnikiem. Baw się i próbuj, a z pewnością wyczarujesz coś pysznego!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!