Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę
- wysokie naczynie
- miseczkę
- patelnię
- rondelek
- mikser
- łopatkę silikonową
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Podgrzej delikatnie mleko w rondelku, ale nie doprowadzaj go do wrzenia — powinno być ciepłe, ale nie gorące.
PRZYGOTOWANIE:
PLACUSZKI:
KROK 1: ZALEWAMY KASZĘ MLEKIEM
Do miski wsyp kaszę, a potem zalej ją ciepłym mlekiem i odstaw na bok na 10-15 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Oddziel białka od żółtek. Banana rozgnieć na puree i wymieszaj z żółtkami.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Do wysokiego naczynia dodaj białka, a potem odrobinę soli. Ubij białka na sztywną pianę.
KROK 4: MIESZAMY SKŁADNIKI
Do miski z kaszą dodaj banana z żółtkiem i wymieszaj. Potem dodaj także pianę z białek i delikatnie wymieszaj przy pomocy silikonowej łopatki.
KROK 5: SMAŻYMY PLACUSZKI
Na patelni rozgrzej olej, a potem usmaż na niej placuszki. Wystarczą ok. 3-4 minuty na każdą ze stron. Kontroluj proces smażenia, by nie przypalić nadmiernie placuszków.
DODATKI:
KROK 7: SERWUJEMY PLACUSZKI
Ułóż placuszki na talerzach, a następnie każdą porcję udekoruj dżemem i gotowe! W przypadku małych dzieci możesz zamienić dżem na świeże owoce.
Zobacz podobne
przepisy
Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!
Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
Na słodkie śniadanie lub podwieczorek – ekspresowe placuszki kokosowe według przepisu Pawła polecają się zawsze wtedy, gdy chcesz przygotować coś apetycznego, oszczędzając czas!
Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
Szukasz pomysłu na pyszny letni lekki obiad na słodko? Już nie musisz! Przepis Kingi na puszyste placuszki z serka grani z dodatkiem świeżych truskawek sprawdzi się idealnie.
Racuchy na maślance
Puszyste racuchy z kawałkami jabłek prosto z termorobota MC Smart. To pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub obiad, który przygotujesz w kilka chwil.
Placuszki z kaszy manny — przepis dla dzieci i dorosłych
Placuszki z kaszy manny i banana to wyjątkowa propozycja dla wszystkich poszukujących pożywnych i lekkich przekąsek. W naszym przepisie kasza manna wraz z bananem i ubitym białkiem tworzą wyjątkowe, lekkostrawne połączenie. Przyrządzane bez dodatku mąki placki z kaszy manny doskonale sprawdzą się jako alternatywa dla klasycznych naleśników czy pankejków, idealna zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Kasza manna jest lekka dla żołądka, a dzięki łagodnemu smakowi i delikatnej konsystencji, nadaje się także dla najmłodszych. Placuszki z kaszy manny dla dzieci z naszego przepisu zrobione w domowym zaciszu z pewnością zasmakują wszystkim domownikom. Do ich przygotowania nie potrzeba specjalistycznego sprzętu ani wielu składników, co czyni jest dobrym pomysłem na szybkie i budżetowe śniadanie lub przekąskę. Już teraz poznaj wszystkie tajniki przygotowywania placuszków z kaszy manny i banana!
Placuszki z kaszy manny — przepis dostosowany dla maluchów
Masz w domu niemowlę? W odpowiednim momencie rozszerzania diety możesz także podać mu placuszki z kaszą manną! Przygotowanie placuszków z kaszy manny dla niemowlaka to świetny sposób na wprowadzenie nowych smaków i konsystencji do diety maluszka. Istnieje kilka istotnych kwestii, o których należy pamiętać, przyrządzając racuszki z kaszy manny dla najmłodszych członków rodziny.
Jeśli chcesz przyrządzić placuszki z kaszą manną dla tak małego dziecka, warto podgotować lekko kaszę mannę, a następnie ją przestudzić przed dodaniem do reszty składników. Banan używany do placuszków bananowych z kaszy manny powinien być dobrze rozgnieciony i mieć konsystencję puree. Jeśli chcesz uzyskać gładką konsystencję, możesz przecisnąć masę przez sitko. Możesz także rozważyć dodanie do masy na placki z kaszy manny dla niemowlaka nieco ugotowanych i zblendowanych warzyw, takich jak marchewka czy dynia, aby wzbogacić ich smak oraz skład i nadać im trochę koloru.
Wybierając owoce do placków, zwróć uwagę na poziom ich dojrzałości. Bardziej dojrzałe banany są nie tylko łatwiejsze do rozgniecenia, ale także bardziej słodkie, co może być atrakcyjne dla dzieci. Ważne jest, aby placuszki były odpowiednio podsmażone — najlepiej bez dodatku oleju na nieprzywierającej patelni. W przypadku starszych dzieci można dodać trochę oleju do smażenia, by uzyskać bardziej chrupiące racuchy z kaszy manny. Placuszki odpowiednio wystudź przed podaniem ich dziecku, a jeśli serwujesz je niemowlakowi, podaj je pokrojone w paski, aby ułatwić maluchowi chwytanie ich małymi rączkami.
Szybkie placuszki z kaszy manny — jak nieco przyspieszyć przygotowanie tych smakołyków?
Placki bananowe z kaszą manną to sposób na szybką i pożywną przekąskę, która może okazać się idealnym rozwiązaniem dla zabieganych rodziców. Istnieje jeszcze szybsza wersja tego przepisu, która pozwala zaoszczędzić czas i zachować wszystkie właściwości pysznych placuszków z kaszą manną i bananem.
Aby przyspieszyć cały proces, warto mieć pod ręką gotową kaszę mannę w proszku z dodatkiem mleka, która nie wymaga gotowania ani długiego przygotowywania. Wystarczy jedynie wymieszać ją z bananem i innymi dodatkami, aby uzyskać ciasto na placki z kaszą manną i bananem gotowe do smażenia. Trzeba jednak uważać na skład, ponieważ niektóre gotowe kaszki nie będą najlepszym wyborem przy przygotowywaniu placuszków z kaszy manny i banana dla niemowlaka, będą za to odpowiednie dla starszych dzieci.
Przyrządzając takie proste pancakes z kaszy manny i banana, niezależnie od tego, czy są one dla niemowląt, czy starszych dzieci, ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji i składników. Dobrym pomysłem jest także dodanie do ciasta różnych dodatkowych składników, takich jak płatki owsiane, jagody, maliny, borówki, gruszki, jabłka czy cynamon, aby wzbogacić skład o odżywcze i świeże składniki.
Pamiętaj również o odpowiednim nagrzaniu patelni przed smażeniem placuszków oraz zastosowaniu niewielkiej ilości tłuszczu, aby uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę na zewnątrz, zachowując jednocześnie miękkość i wilgotność w środku. Takie placuszki z banana i kaszy manny z pewnością staną się ulubioną przekąską zarówno dla dzieci, jak i dorosłych!
Jak zrobić placuszki z kaszy manny?
Jak zrobić smaczne placki z kaszki? Przyrządzanie placuszków z kaszki manny to łatwe i przyjemne zadanie, jeśli posiada się dobry przepis. Przygotowaliśmy dla Was jeszcze kilka cennych wskazówek, dzięki którym placki z kaszy mannej i banana staną się jeszcze smaczniejsze!
Dla dzieci najlepszym rozwiązaniem jest prosty przepis na placuszki z kaszki, który wykorzystuje kaszę mannę, banany oraz ubite białka jajka. Jeśli zaś chodzi o przygotowanie placuszków z manny dla dorosłych, możesz pokusić się o zastosowanie bardziej złożonego przepisu. Dodając do ciasta różne dodatki, takie jak orzechy, owoce suszone czy czekolada, wzbogacisz ich smak i aromat.
Jesteś weganinem? Pankejki z kaszy manny da się zrobić także w wersji w pełni roślinnej! Wystarczy zastąpić jajka w przepisie kiślem z siemienia lnianego lub aquafabą, a klasyczne mleko zastąpić roślinnym, np. migdałowym, kokosowym czy sojowym. Ta opcja pozwoli także nadać placuszkom określony aromat kokosa czy migdałów.
Podczas przygotowywania ciasta na placki z kaszy manny i banana pamiętaj o tym, aby dobrze wymieszać wszystkie składniki. Kasza manna gęstnieje w kontakcie z płynami, więc warto dodać trochę więcej mleka lub wody, jeśli ciasto wydaje się zbyt gęste. Dodanie do ciasta startych owoców lub warzyw może również wpłynąć pozytywnie na jego wilgotność i konsystencję.
Nasz przepis na placuszki z kaszy manny i banana możesz wzbogacić także o dodatek jogurtu, który uczyni je bardziej puszystymi i wilgotnymi. Wybierz do tego dobrej jakości jogurt naturalny, taki bez cukru i innych substancji słodzących. Jeśli chcesz, aby miały nieco bardziej intensywny smak i kolor, spróbuj dodać do przepisu odrobinę kakao oraz cynamon albo przyrządzić je w wersji waniliowej z laską prawdziwej wanilii.
Podczas smażenia placuszków z ugotowanej kaszy manny, kaszy błyskawicznej lub wersji gotowej z dodatkiem mleka, ważne jest odpowiednie nagrzanie patelni i użycie niewielkiej ilości tłuszczu, aby uzyskać odpowiednią strukturę. Placuszki smaż na średnim ogniu, by uniknąć ich przypalenia się i zgorzknienia.
Po usmażeniu placki z kaszy manny najlepiej podać na ciepło, polane miodem, syropem klonowym, daktylowym lub ozdobione ulubionymi dodatkami, takimi jak czekolada, masło orzechowe, świeże owoce (np. truskawki, maliny, kiwi, borówki) czy jogurt naturalny lub pudding.
Dzięki różnorodności składników i elastyczności przepisu, placuszki z kaszy manny i banana mogą zaspokoić gusta i potrzeby każdego, niezależnie od wieku, preferencji żywieniowych czy dietetycznych ograniczeń.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mini burgery
- Pizza z patelni
- Placuszki warzywne
- Kokosowe placuszki z wegańskim jogurtem
- Angielskie śniadanie — przepis
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Marchwiowe placuszki z sosem serowym
- Gnocchi w sosie pomidorowym
- Fit naleśniki. Alternatywa dla klasyki
- Zapiekanka gyros
- Drożdżówki z budyniem
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Ryżowe placuszki z owocami
- Placuszki z serka wiejskiego z truskawkami
- Sałatka z wędzonym kurczakiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)