Placuszki z serka grani z truskawkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • mikser
  • patelnię z nieprzywierającą powłoką

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA PLACUSZKI

Żółtko oddzielamy od białka. Białko odkładamy na później, a żółtko łączymy w misce z serkiem i erytrytolem. Truskawki kroimy w dość drobną kostkę.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA PLACUSZKI

Do miski z serkiem przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do masy pokrojone w kostkę truskawki. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do ciasta na placuszki. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy ciasto, aby nie straciło na objętości.

KROK 4: SMAŻYMY PLACUSZKI

Porcje ciasta wykładamy na patelnię i smażymy z obu stron po ok. 3 minuty, aż placuszki nabiorą złotobrązowego koloru.

KROK 5: PODAJEMY PLACUSZKI

Gotowe placuszki podajemy na ciepło z drobno posiekanymi orzechami i kawałkami świeżych truskawek, skropione miodem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!