Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- mikser
- patelnię z nieprzywierającą powłoką
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA PLACUSZKI
Żółtko oddzielamy od białka. Białko odkładamy na później, a żółtko łączymy w misce z serkiem i erytrytolem. Truskawki kroimy w dość drobną kostkę.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA NA PLACUSZKI
Do miski z serkiem przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach mąkę i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do masy pokrojone w kostkę truskawki. Wszystko dokładnie mieszamy.
KROK 3: UBIJAMY BIAŁKA
Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do ciasta na placuszki. Po dodaniu każdej porcji delikatnie mieszamy ciasto, aby nie straciło na objętości.
KROK 4: SMAŻYMY PLACUSZKI
Porcje ciasta wykładamy na patelnię i smażymy z obu stron po ok. 3 minuty, aż placuszki nabiorą złotobrązowego koloru.
KROK 5: PODAJEMY PLACUSZKI
Gotowe placuszki podajemy na ciepło z drobno posiekanymi orzechami i kawałkami świeżych truskawek, skropione miodem.
Zobacz podobne
przepisy
Owsiany placek z rabarbarem
Gdy sezon na niego w pełni, warto sięgnąć po prosty przepis na kruchy placek owsiany z nadzieniem z rabarbaru!
Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Choć ich nazwa przywodzi na myśl naleśniki, bliżej im do klasycznych placków ziemniaczanych. Spróbuj beskidzkich poleśników i odkryj prostotę regionalnej, beskidzkiej kuchni!
Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Ziemniaczany placek w fantastycznym, beztłuszczowym wydaniu, a w dodatku z rewelacyjną pomoćką! Brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Musisz po prostu spróbować!
Wegańskie placki z cukinii
Uwielbiają je nie tylko dorośli, ale też dzieci – placki z cukinii! Aromatyczne, chrupiące i niezwykle smaczne. Ich przygotowanie zajmuje chwilę. Kolejna krótka chwila to czas, w jakim znikają z talerzy!
Placuszki z serka wiejskiego są niezwykle puszyste i lekkie, rozpływają się w ustach. Przygotujesz je w naprawdę ekspresowym tempie, dlatego nawet jeśli nie jesteś fanem spędzania wielu godzin w kuchni, masz szansę zrobić fantastyczny, letni obiad. Jeśli jednak wolisz jeść większe posiłki w wersji wytrawnej, nic nie stoi na przeszkodzie, by zaserwować placuszki na śniadanie lub podwieczorek. Sprawdź, jakie to proste!
Puszyste placuszki z serka wiejskiego dla miłośników pożywnych słodkości
Fit placuszki z serka wiejskiego przyrządzisz z dodatkiem ulubionych owoców. Sięgaj po te sezonowe, które są najbardziej świeże i aromatyczne. Lato to doskonały czas na kuchenne eksperymenty. Jednocześnie wiele osób woli wtedy spożywać lekkie posiłki, które nie wymagają długiego przyrządzania i nie rozgrzewają nadmiernie organizmu. Podczas upałów warto korzystać właśnie z przepisów na różnego rodzaju placuszki, np. placuszki z serka wiejskiego. To zdecydowanie lepsza opcja niż potrawy z dodatkiem gęstych, sycących sosów, takich jak te na bazie śmietany. Placuszki z serkiem wiejskim to nie jedyna opcja - możesz też wykorzystać np. jogurt lub skyr. Wszystko zależy od Twoich preferencji dotyczących smaku i konsystencji. Jeśli masz ochotę na pożywną słodkość, podawaj posiłek z soczystymi truskawkami. Jako dodatki sprawdzą się również orzechy brazylijskie i miód. Dzięki temu placuszki z serka wiejskiego fit nie będą zbyt mdłe, a jednocześnie zaspokoją Twoją potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego.
Zastanawiasz się, czy ten przysmak na pewno zaspokoi Twój głód na długo? Pamiętaj, że placuszki na serku wiejskim dodadzą Ci energii i nasycą. Jeśli chcesz, możesz sięgnąć po serek wysokobiałkowy. To dobra opcja, jeśli jesteś osobą aktywną fizycznie. Oprócz tego dodatki takie jak owoce czy miód dostarczą Ci szybkiego zastrzyku energii. Nie bój się więc, że słodki obiad nie zaspokoi potrzeb Twojego organizmu.
Placuszki z serka wiejskiego dla dzieci to doskonała opcja, gdy Twoje maluchy proszą Cię o słodką przekąskę, a Ty wolisz przygotować ją samodzielnie niż korzystać z gotowych rozwiązań. To też świetna okazja, by spędzić czas z pociechami wspólnie w kuchni. Zaangażuj je do wykonywania prostych czynności i pokaż im proces powstawania przysmaku. To dla najmłodszych dobry początek umożliwiający im wyrobienie sobie nawyków na przyszłość. Pamiętaj, że wspólne spożywanie posiłków jest bardzo wartościowe - zadbaj o to, by cała rodzina miała możliwość razem usiąść przy stole.
Dzięki nam dowiesz się, w jaki sposób w kilku krokach przygotować pożywne placuszki. Serek wiejski to produkt dostarczający duże ilości białka, lecz my proponujemy też bardzo podobną do niego alternatywę. Placuszki z serka grani przyrządzisz w zaledwie 20 minut przy użyciu prostych składników.
Prosty przepis na placki z serka wiejskiego
Nasz przepis na placki z serka wiejskiego umożliwi Ci wyczarowanie pysznego obiadu w zaledwie 20 minut. Wykorzystaj serek grani lub wiejski, jajko, erytrytol, razową mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, truskawki, orzechy brazylijskie i miód. Nasz przepis na placuszki z serka wiejskiego jest o tyle uniwersalny, że nie musisz się go sztywno trzymać - poszczególne składniki bez problemu zastąpisz innymi! Nie masz erytrytolu? Sięgnij po cukier lub inne słodzidło. Wolisz inną opcję niż mąka orkiszowa? Zastąpisz ją po prostu mąką pszenną. W każdym przypadku placki z serka wiejskiego będą miały nieco inny, charakterystyczny posmak. Oczywiście zamiast truskawek możesz wykorzystać każde owoce, świeże lub suszone, a także ulubione bakalie czy orzechy. Syrop daktylowy będzie natomiast świetnym zamiennikiem miodu.
Zanim zaczniesz robić placki na serku wiejskim, zgromadź niezbędne sprzęty. W tym przypadku potrzebujesz sitka o drobnych oczkach, miksera i patelni z nieprzywierającą powłoką. Pamiętaj, by żółtko odłączyć od białka i połączyć je z serkiem oraz erytrytolem. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i truskawki. Po ubiciu białek na sztywno połącz je stopniowo z resztą ciasta. By placki z serka grani były puszyste, mieszaj ciasto po dodaniu każdej porcji białka. To wszystko - możesz już nałożyć przysmak na patelnię i smażyć z obu stron po około 3 minuty. Będą gotowe, gdy nabiorą złotobrązowego koloru. Teraz możesz wybrać dodatki, którymi udekorujesz placki. Serek wiejski będzie dobrze komponował się z różnego rodzaju owocami, lecz my rekomendujemy właśnie wykorzystanie soczystych truskawek. Nie oznacza to jednak, że musisz rezygnować z przygotowywania tego posiłku podczas chłodniejszych pór roku. Wtedy sięgnij po cynamon, syrop klonowy, rodzynki i orzeszki ziemne. To doskonała alternatywa dla popularnych pancakes.
Spodobał Ci się ten przepis? W takim przypadku radzimy, by serek wiejski zagościł w Twojej kuchni na dłużej. Pamiętaj, że pyszne placuszki przyrządzisz też w wersji wytrawnej! Możliwości są nieograniczone - wykorzystaj łososia, pomidory suszone, hummus i szczypiorek lub inne ulubione dodatki. Wypróbuj też przepis z serkiem wiejskim na kotlety jajeczne. Podawaj je z ulubionym sosem i z surówką. Dodaj do nich płatki lub otręby owsiane, aby były jeszcze bardziej pożywne. Jeśli szukasz pomysłów na śniadanie, strzałem w dziesiątkę może być pieczona owsianka z serkiem wiejskim. Dzięki masie z jajka i serka jest niezwykle puszysta. Udekoruj ją na wierzchu dżemem, by była słodsza. Interesują Cię przepisy z serkiem wiejskim na deser? Proszę bardzo - przygotuj chrupiące gofry! Serek połącz ze śmietanką, jajkami, olejem, mąką, cukrem zwykłym i wanilinowym. Upiecz w gofrownicy i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wiesz już, jak zrobić lekkie placki z serkiem wiejskim. Możesz za każdym razem eksperymentować z innymi dodatkami, by uniknąć nudy. W ten sposób zawsze będziesz zaskakiwać domowników na nowo!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z grillowanych owoców
- Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Migdałowy tort weselny z truskawkami
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Zapiekanka z batatów
- Cukinia marynowana słodko-kwaśna
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
- Pudding czekoladowy w słoiku
- Syrop piernikowy
- Coq au vin – kurczak duszony w winie
- Bułeczki bolońskie
- Carpaccio z kalarepy
- Żeberka z tempehu
- Karp pieczony w ziołowej panierce
- Domowy egg drop sandwich
- Zielony omlet z białek i puszysty twarożek
- Ciastka z grzybami
- Gulasz z jelenia
- Koktajl odbudowujący – orzechowo-czekoladowy
- Wigilijne racuchy z receptury mojej babci
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)