Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 30 x 21 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
KROK 1: Namaczamy płatki owsiane
Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem (tak aby woda sięgała nieco nad powierzchnię płatków) i odstawiamy na 10 minut.
KROK 2: Przygotowujemy owsianą kruszonkę
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Rozcieramy kawałki masła z mąką. Ciasto powinno wyglądać jak kruszonka. Dodajemy przestudzone płatki i zagniatamy składniki razem. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne – dosypujemy więcej mąki.
KROK 3: Pieczemy spód placka
Na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy 3/5 kruszonki. Rozkładamy ciasto równomiernie, dociskając je. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Pieczemy na złoty kolor ok. 12-14 minut.
Do pozostałej kruszonki dodajemy więcej mąki i rozcieramy ciasto na klasyczną kruszonkę.
KROK 4: Przygotowujemy rabarbar
Rabarbar obieramy, a następnie kroimy na kawałki długości 1-1,5 cm. Dodajemy konfiturę. Całość mieszamy.
KROK 5: Pieczemy placek
Rabarbar układamy równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Wkładamy placek do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Zobacz podobne
przepisy
Sernik z rabarbarem
Słodko-kwaśny smak dzieciństwa zamknięty w pysznym serniku z rabarbarem. Upiecz ciasto z przepisu od Darii, zanim skończy się wiosna!
Kruche babeczki z rabarbarem i bezą
Kruche ciasto, nadzienie rabarbarowo-truskawkowe i chrupiąca beza. Paweł Małecki wie, jak przygotować iście wiosenny deser!
Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!
Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Risotto szparagowe z kurczakiem
- Indyk z gruszkowym nadzieniem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Quiche lorraine
- Faworki z karpia
- Minibabeczki z rabarbarem i białą czekoladą
- Placek z rabarbarem
- Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
- Comber z jelenia
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Gryczane pierogi z bobem
- Ciasto ucierane ze śliwkami
- Gotowana kukurydza z sosem serowym
- Sałatka z truskawkami
- Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
- Keks żurawinowy z orzechami włoskimi
- Smoothie „Wellness”
- Pierś kaczki z glazurowanymi śliwkami i czekoladą
- Łosoś z sosem koperkowym, kasza jęczmienną, surówka z czerwonej kapusty, herbatka malinowa
- Tort cytrynowy na specjalne okazje
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Muffinki jednorożce
- Pierogi z truskawkami i śliwkami
- Indyczka glazurowana miodem i piwem
- Kurczak w kwasie chlebowym
- Orientalny gulasz jagnięcy z ciecierzycą
- Zupa migdałowa
- Kumpir w stylu greckim
- Ceviche z tuńczyka w puszce
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)