zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o wymiarach 30 x 21 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

KROK 1: Namaczamy płatki owsiane

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem (tak aby woda sięgała nieco nad powierzchnię płatków) i odstawiamy na 10 minut.

KROK 2: Przygotowujemy owsianą kruszonkę

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Masło kroimy na kawałki i dodajemy do mąki. Rozcieramy kawałki masła z mąką. Ciasto powinno wyglądać jak kruszonka. Dodajemy przestudzone płatki i zagniatamy składniki razem. Jeśli ciasto jest zbyt wilgotne – dosypujemy więcej mąki.

KROK 3: Pieczemy spód placka

Na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy 3/5 kruszonki. Rozkładamy ciasto równomiernie, dociskając je. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Pieczemy na złoty kolor ok. 12-14 minut.

Do pozostałej kruszonki dodajemy więcej mąki i rozcieramy ciasto na klasyczną kruszonkę.

KROK 4: Przygotowujemy rabarbar

Rabarbar obieramy, a następnie kroimy na kawałki długości 1-1,5 cm. Dodajemy konfiturę. Całość mieszamy.

KROK 5: Pieczemy placek

Rabarbar układamy równomiernie na podpieczonym cieście. Na wierzch wykładamy kruszonkę. Wkładamy placek do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Ostudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram