Sernik z rabarbarem

Daria Ładocha


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • malakser
  • formę o wymiarach 32 x 14 cm
  • blachę do pieczenia
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto na spód

W malakserze mielemy wszystkie składniki spodu. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Formę smarujemy odrobiną masła i wylepiamy jej dno ciastem, dokładnie dociskając.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy kolejno masło, mąkę ziemniaczaną, ziarenka laski wanilii oraz twaróg. Gdy uzyskamy jednolitą masę – przelewamy do foremki.

Krok 3: Układamy rabarbar

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki szerokości formy do pieczenia. Mieszamy z cukrem pudrem. Układamy na masie serowej tak, aby zakryć całą powierzchnię sernika.

Krok 4: Pieczemy sernik

Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160-170°C (w trybie grzania góra-dół). Na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wrzącą wodą. Pieczemy 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę.

Sernik pozostawiamy w piekarniku aż do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Daria Ładocha

Sernik limonkowy

Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Sernik limonkowy

poziom trudności: trudny czas przygotowania: 4:50 liczba porcji: 10 ten przepis jest wegetariański

Paweł Małecki

Jogurtowy sernik na zimno

Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Jogurtowy sernik na zimno
Przepis zawiera materiał wideo

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 12 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Serniczkowa Serniczkowa
    1113 dni temu
    Upiekłam w życiu dużo serników, ale żaden z nich nie wymagał tyle masła. Tłuszcz wypływał z sernika podczas pieczenia, a i tak smakuje masłem. Nie polecam przepisu, no chyba że bardzo lubicie masło.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!