Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • malakser
  • formę o wymiarach 32 x 14 cm
  • blachę do pieczenia
  • mikser
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Zagniatamy ciasto na spód

W malakserze mielemy wszystkie składniki spodu. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Formę smarujemy odrobiną masła i wylepiamy jej dno ciastem, dokładnie dociskając.

Krok 2: Przygotowujemy masę serową

Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy kolejno masło, mąkę ziemniaczaną, ziarenka laski wanilii oraz twaróg. Gdy uzyskamy jednolitą masę – przelewamy do foremki.

Krok 3: Układamy rabarbar

Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki szerokości formy do pieczenia. Mieszamy z cukrem pudrem. Układamy na masie serowej tak, aby zakryć całą powierzchnię sernika.

Krok 4: Pieczemy sernik

Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160-170°C (w trybie grzania góra-dół). Na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wrzącą wodą. Pieczemy 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę.

Sernik pozostawiamy w piekarniku aż do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram