
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- malakser
- formę o wymiarach 32 x 14 cm
- blachę do pieczenia
- mikser
- piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto na spód
W malakserze mielemy wszystkie składniki spodu. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Formę smarujemy odrobiną masła i wylepiamy jej dno ciastem, dokładnie dociskając.
Krok 2: Przygotowujemy masę serową
Jajka miksujemy z cukrem. Cały czas miksując, dodajemy kolejno masło, mąkę ziemniaczaną, ziarenka laski wanilii oraz twaróg. Gdy uzyskamy jednolitą masę – przelewamy do foremki.
Krok 3: Układamy rabarbar
Rabarbar oczyszczamy i kroimy na kawałki szerokości formy do pieczenia. Mieszamy z cukrem pudrem. Układamy na masie serowej tak, aby zakryć całą powierzchnię sernika.
Krok 4: Pieczemy sernik
Sernik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160-170°C (w trybie grzania góra-dół). Na najniższej półce piekarnika ustawiamy blachę wypełnioną wrzącą wodą. Pieczemy 90 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę.
Sernik pozostawiamy w piekarniku aż do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Sernik limonkowy
Przygotuj sernik z domowego twarogu z dużą ilością limonki i liśćmi zielonej herbaty!

Jogurtowy sernik na zimno
Najlepszy deser na ciepłe dni? Jogurtowy sernik na zimno według Pawła Małeckiego!

Zobacz przepisy
na lato
- Makaron z serem burrata
- Grochówka wojskowa
- Gruszki w syropie
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Gulasz węgierski
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Gnocchi własnej roboty
- Sałatka gyros
- Francuskie makaroniki
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Ciasto z truskawkami i galaretką
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Zupa krem z cukinii z grzankami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1113 dni temu
Upiekłam w życiu dużo serników, ale żaden z nich nie wymagał tyle masła. Tłuszcz wypływał z sernika podczas pieczenia, a i tak smakuje masłem. Nie polecam przepisu, no chyba że bardzo lubicie masło.
odpowiedz