
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o grubych oczkach
- duże sitko
- tarkę o małych oczkach
- ręczniki papierowe
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: ŚCIERAMY I ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Posypujemy solą. Mieszamy, ponownie mocno odciskamy sok, a startą cukinię przedkładamy do osobnej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Do startej i odsączonej cukinii na tarce o drobnych oczkach ścieramy czosnek. Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, namoczone siemię lniane, posiekany koperek, szczypiorek z dymki i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je z wierzchu. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.

Zobacz przepisy
na święta
- Babka kawowa
- Sałatka jarzynowa z kaparami i rzeżuchą
- Sernik na zimno
- Faszerowane jajka koszyczki w trzech kolorach
- Czekoladowe babeczki wielkanocne
- Jajka po rosyjsku
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Jajka zapiekane w szynce
- Jajka faszerowane pastą z kawioru
- Pasta jajeczna
- Pikantny schab pieczony w boczku
- Wegańskie śledzie à la matias z bakłażana
- Wegańska polędwica wellington z burakami
- Tort serowy z nutą pomarańczy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Domowe majonezy smakowe
- Babeczki marmurkowe z czekoladą
- Mazurek z białą czekoladą i wiśniami
- Monoporcje – malinowe serniczki na zimno z żywymi kwiatami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
577 dni temu
Przydałoby się podać szacunkową wagę cukinii, a nie ilość sztuk - w zależności od rozmiaru jedna wyrośnięta cukinia może być jak 5 innych -.-
odpowiedz
416 dni temu
Zgadzam się.
1148 dni temu
Bardzo dobry i szybki przepis. Polecam podawać placuszki z dipem czosnkowym. Ja zrobiłam placki w wegetariańskiej wersji i dodałam marchewkę. Bomba!
odpowiedz
1237 dni temu
Bardzo dobre!
odpowiedz
1295 dni temu
Chrupiące i bardzo smaczne a do tego proste w przygotowaniu.
odpowiedz
1305 dni temu
Pyszne, chrupiące i smakują mojej wybrednej, jeśli chodzi o jedzenie córce.
odpowiedz
1308 dni temu
Są naprawdę dobre !
odpowiedz
1312 dni temu
One są przepyszne! I tak szybkie do zrobienia , że idealne dla każdego komu szkoda czasu na siedzenie w kuchni :) polecam !
odpowiedz