zobacz film Wegańskie placki z cukinii

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o grubych oczkach
  • duże sitko
  • tarkę o małych oczkach
  • ręczniki papierowe

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1: ŚCIERAMY I ODSĄCZAMY CUKINIĘ

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Posypujemy solą. Mieszamy, ponownie mocno odciskamy sok, a startą cukinię przedkładamy do osobnej miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE

Siemię lniane przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI

Do startej i odsączonej cukinii na tarce o drobnych oczkach ścieramy czosnek. Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, namoczone siemię lniane, posiekany koperek, szczypiorek z dymki i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: SMAŻYMY PLACKI

Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je z wierzchu. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    2 dni temu
    Chrupiące i bardzo smaczne a do tego proste w przygotowaniu.

    odpowiedz

  • Palomena Palomena
    12 dni temu
    Pyszne, chrupiące i smakują mojej wybrednej, jeśli chodzi o jedzenie córce.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    15 dni temu
    Są naprawdę dobre !

    odpowiedz

  • Gość Gość
    19 dni temu
    One są przepyszne! I tak szybkie do zrobienia , że idealne dla każdego komu szkoda czasu na siedzenie w kuchni :) polecam !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!