Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o grubych oczkach
- duże sitko
- tarkę o małych oczkach
- ręczniki papierowe
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: ŚCIERAMY I ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Posypujemy solą. Mieszamy, ponownie mocno odciskamy sok, a startą cukinię przedkładamy do osobnej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Do startej i odsączonej cukinii na tarce o drobnych oczkach ścieramy czosnek. Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, namoczone siemię lniane, posiekany koperek, szczypiorek z dymki i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je z wierzchu. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Zobacz podobne
przepisy
Placki ziemniaczane z ciecierzycą z sałatką z pomidorów
Nie masz pomysłu na szybki obiad? Przygotuj pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem ciecierzycy!
Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!
Wege placki z tartych warzyw
Pyszna alternatywa dla znanych i lubianych placków ziemniaczanych, czyli placki z tartej marchewki i cukinii. To naprawdę prosty w przygotowaniu, szybki obiad.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrupiące ciasteczka czekoladowe
- Ciasto ryżowe
- Ziołowe placki ziemniaczane ze śmietaną
- Pozytywnie zakręcone bananowe smoothie
- Kaiserschmarrn – omlet z wiśniami
- Deser jogurtowo-truskawkowy
- Syrop czekoladowo-kawowy
- Lemoniada z rabarbaru i truskawek
- Amelki. Placuszki serowe z borówkami
- Ciasto marchewkowe z czekoladą
- Spaghetti carbonara
- Placki z kaszy gryczanej i cukinii
- Budyń waniliowo-migdałowy
- Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
- Zalewajka
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Kurczak w prostym sosie barbecue
- Jaja faszerowane na dwa sposoby i sos wielkanocny
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Sałatka ziemniaczana z boczkiem
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Kanapki superfoods z łososiem i awokado
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Kabanosy w cieście francuskim
- Indyk z salsą truskawkową
- Gruszki parowane w białym winie
- Kisiel gryczany z boczkiem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
401 dni temu
Przydałoby się podać szacunkową wagę cukinii, a nie ilość sztuk - w zależności od rozmiaru jedna wyrośnięta cukinia może być jak 5 innych -.-
odpowiedz
241 dni temu
Zgadzam się.
972 dni temu
Bardzo dobry i szybki przepis. Polecam podawać placuszki z dipem czosnkowym. Ja zrobiłam placki w wegetariańskiej wersji i dodałam marchewkę. Bomba!
odpowiedz
1061 dni temu
Bardzo dobre!
odpowiedz
1119 dni temu
Chrupiące i bardzo smaczne a do tego proste w przygotowaniu.
odpowiedz
1130 dni temu
Pyszne, chrupiące i smakują mojej wybrednej, jeśli chodzi o jedzenie córce.
odpowiedz
1132 dni temu
Są naprawdę dobre !
odpowiedz
1136 dni temu
One są przepyszne! I tak szybkie do zrobienia , że idealne dla każdego komu szkoda czasu na siedzenie w kuchni :) polecam !
odpowiedz