
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- tarkę o grubych oczkach
- duże sitko
- tarkę o małych oczkach
- ręczniki papierowe
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: ŚCIERAMY I ODSĄCZAMY CUKINIĘ
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy na sitko. Odsączamy z nadmiaru soku i przekładamy do miski. Posypujemy solą. Mieszamy, ponownie mocno odciskamy sok, a startą cukinię przedkładamy do osobnej miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SIEMIĘ LNIANE
Siemię lniane przesypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PLACKI
Do startej i odsączonej cukinii na tarce o drobnych oczkach ścieramy czosnek. Dodajemy oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, namoczone siemię lniane, posiekany koperek, szczypiorek z dymki i pieprz. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: SMAŻYMY PLACKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczamy je z wierzchu. Placki smażymy na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Komentarze (6)
405 dni temu
Bardzo dobry i szybki przepis. Polecam podawać placuszki z dipem czosnkowym. Ja zrobiłam placki w wegetariańskiej wersji i dodałam marchewkę. Bomba!
odpowiedz
494 dni temu
Bardzo dobre!
odpowiedz
552 dni temu
Chrupiące i bardzo smaczne a do tego proste w przygotowaniu.
odpowiedz
562 dni temu
Pyszne, chrupiące i smakują mojej wybrednej, jeśli chodzi o jedzenie córce.
odpowiedz
565 dni temu
Są naprawdę dobre !
odpowiedz
569 dni temu
One są przepyszne! I tak szybkie do zrobienia , że idealne dla każdego komu szkoda czasu na siedzenie w kuchni :) polecam !
odpowiedz
zobacz wszystkie