zobacz film Wege placki z tartych warzyw

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

PLACKI Z TARTYCH WARZYW

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchewki obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchewki na tarce o drobnych oczkach. Cukinię przekładamy na sitko ułożone nad miską i oprószamy solą, aby puściła soki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Dymkę (zieloną i białą część) i czosnek drobno siekamy. Jajka dokładnie mieszamy i dodajemy do nich tartą marchewkę. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i także dodajemy do miski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do warzyw i jajek dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY PLACKI

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Porcje masy nakładamy łyżką na patelnię. Placki delikatnie spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

SOS CHRZANOWO-JOGURTOWY

Koperek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

PODANIE

Placki podajemy jeszcze ciepłe, z dodatkiem sosu chrzanowo-jogurtowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!