zobacz film Wege placki z tartych warzyw

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach
  • tarkę o drobnych oczkach
  • ręcznik papierowy

Sposób przygotowania:

PLACKI Z TARTYCH WARZYW

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchewki obieramy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, a marchewki na tarce o drobnych oczkach. Cukinię przekładamy na sitko ułożone nad miską i oprószamy solą, aby puściła soki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Dymkę (zieloną i białą część) i czosnek drobno siekamy. Jajka dokładnie mieszamy i dodajemy do nich tartą marchewkę. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody i także dodajemy do miski. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie do warzyw i jajek dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.

KROK 3: SMAŻYMY PLACKI

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Porcje masy nakładamy łyżką na patelnię. Placki delikatnie spłaszczamy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placki przed podaniem odsączamy z nadmiaru tłuszczu na kawałku ręcznika papierowego.

SOS CHRZANOWO-JOGURTOWY

Koperek bardzo drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy.

PODANIE

Placki podajemy jeszcze ciepłe, z dodatkiem sosu chrzanowo-jogurtowego.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Placki o wyjątkowych walorach smakowych

Placki z cukinii z marchewką oraz cebulą dymką to cudowna uczta dla podniebienia! Cechuje je harmonia smaków i aromatów, dzięki której każdy kęs to prawdziwa przyjemność. Nasze placki z tartej cukinii cieszą również oko – ich złocista powierzchnia sprawia, że ślinianki zaczynają intensywniej pracować! Za wyjątkowe walory smakowe tej prostej potrawy odpowiada też jej struktura, na którą wpływa charakter poszczególnych warzyw. Cukinia starta na tarce o grubych oczkach tworzy gęstą bazę, a równocześnie podczas smażenia zachowuje soczystość. Drobno posiekana cebula nadaje plackom z marchewki i cukinii subtelnie słodki posmak. Z kolei jajka zapewniają im puszystość i sprężystość.

Na tym nie kończą się zalety placków warzywnych z cukinią. Wiemy, że polubisz je za zaskakującą łatwość przygotowania. Poradzi sobie z nimi każdy, nawet ten, kto stawia pierwsze kroki w kuchni. Trzy smakowite porcje przygotujesz w zaledwie 20 minut!

Placki warzywne ze starannie skomponowanych składników

Aby placki ziemniaczane z cukinią i marchewką osiągnęły doskonałość, nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy im odrobina czosnku i cebuli dymki – zapewniamy, że taka kompozycja składników pozwala na uzyskanie zbalansowanego smaku. Ale wcale nie musisz się do niej ograniczać. Przedstawiony przepis na placki z cukinii i marchewki może stać się bazą dla rozmaitych kulinarnych eksperymentów. Zwłaszcza tych w duchu zero waste! Otóż możesz do nich dodać warzywa czy składniki z krótkim terminem przydatności, które masz obecnie w lodówce. Placki z marchwi oraz cukinii polubią się ze świeżymi ziołami, takimi jak koperek czy pietruszka, które wniosą do przepisu fantastyczną świeżości, a przy tym wyjątkowy aromat.

Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po dodatek w postaci sera. Starty parmezan, cheddar, feta lub Twój inny ulubiony ser wzbogacą zarówno smak, jak i strukturę placuszków. Musimy także wspomnieć o plackach z cukinii, ziemniaków i marchewki. Dodatek ziemniaków uczyni warzywne kotleciki bardziej sytymi, a zarazem klasycznymi. Nie przesadzaj jednak z ich ilością, aby nie zdominowały smaku kompozycji. Ziemniaki możesz zetrzeć na dużych lub drobnych oczkach tarki – wybierz to, co lubisz. Dobry pomysł to także eksperymenty z przyprawami. Kurkuma, słodka papryka, pieprz cayenne czy kumin w mgnieniu oka odmienią smak placuszków. Jak widzisz, podany przepis na placuszki z cukinii i marchewki świetnie wypada w wielu odsłonach.

Placki z warzyw smażone na oliwie

Kinga Paruzel do smażenia warzywnych kotlecików z cukinii i marchewki radzi wykorzystać oliwę. Ma ona delikatny smak, co czyni ją uniwersalnym wyborem. Pamiętaj jednak, aby wybrać produkt dobrej jakości, najlepiej z oznaczeniem extra virgin. Ale to tylko jedna z możliwości! Do smażenia placków z cukinii i marchewki możesz użyć różnych rodzajów tłuszczu, w zależności od osobistych preferencji smakowych.

Bardzo dobry wybór to rozpuszczone masło klarowane. Warto wiedzieć, że ma ono wysoki punkt dymienia, dlatego można na nim bez obaw smażyć z użyciem wyższych temperatur. Ponadto jest ono bogatsze w smaku niż zwykłe masło. Ma subtelnie orzechowy aromat, a także posmak idealnie podkreślający walory dań. Kolejna opcja to szeroko wykorzystywany w kuchni olej rzepakowy o neutralnym smaku. Usmażone na nim placki na pewno okażą się strzałem w dziesiątkę. To bezpieczny tłuszcz, który dobrze znosi wysokie temperatury. Nie bez znaczenia jest również fakt, że to ekonomiczny wybór.

Z kolei zdecydowanie droższa, ale lubiana przez wiele osób propozycja to olej z awokado, który nadaje potrawom subtelny posmak tego szczególnego owocu. Inny dobry pomysł to przygotowanie placków z marchewki i cukinii na oleju kokosowym, coraz chętniej wykorzystywanym w polskiej kuchni. Wbrew pozorom smażone na nim potrawy nie smakują kokosowo! Ważne jest, aby wybrać tłuszcz, który jest odpowiedni do smażenia na wysokich temperaturach, ponieważ tylko tak uzyskasz chrupiącą skórkę na plackach. Uwaga! Zawsze unikaj tłuszczów nasyconych i trans.

Pyszne placki – przepis Kuchni Lidla

Nasz przepis na placuszki możesz wykorzystać w dowolnej chwili. To proste danie, które znakomicie sprawdza się o różnych porach dnia. Może niekoniecznie na śniadanie, ale tak naprawdę wszystko zależy od Ciebie! Wiemy za to, że są to fantastyczne placki na obiad. Możesz podwoić liczbę składników i przygotować je nawet dla całej rodziny. Gdy podasz je w towarzystwie dowolnej zupy, z pewnością nikt nie poczuje głodu przez długi czas od posiłku. Naszym zdaniem dobry pomysł to również placki na kolację. Wówczas mogą wystąpić jedynie w połączeniu z fantastycznym sosem naszej receptury.

Sugerujemy Ci przyrządzenie pysznego sosu jogurtowego do placków z cukinii. Łagodny smak jogurtu świetnie zgrywa się z chrzanem, który stanowi jeden z jego głównych składników. Taki wyrazisty dip bezbłędnie uzupełnia łagodny smak placków z cukinii i marchewki. Możesz polać placki sosem lub pozostawić go w miseczce, aby dowolnie je w nim maczać. Oczywiście nie musisz ograniczać się tylko do tego sosu. Placki z cukinią i marchewką możesz serwować również z innymi dipami.

Jeden z nich to niezawodny sos jogurtowo-ziołowy – smakowity i banalnie łatwy w przygotowaniu. Potrzebujesz jedynie jogurtu naturalnego, posiekanych ziół, takich jak koperek, natka pietruszki czy estragon, a także soku z cytryny, soli i pieprzu. Wszystkie składniki wystarczy ze sobą dokładnie wymieszać!

Jeśli masz ochotę na odrobinę egzotyki, serwuj placuszki na obiad z sosem curry-mango. Zrobisz go ze szklanki purée z mango, dwóch łyżek jogurtu naturalnego, łyżeczki curry, łyżeczki miodu i szczypty soli. Połącz składniki i mieszaj je, aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji sosu.

Ciekawa propozycja to z kolei guacamole. Dla pewności przypomnimy jak je przyrządzić – rozgniecione awokado zmieszaj z pokrojonymi pomidorami, posiekaną cebulą, kilkoma kroplami limonki oraz ząbkiem czosnku rozgniecionym w prasce. Całość dopraw solą i pieprzem.

Spodobał Ci się nasz pomysł na placki? Koniecznie wypróbuj go w swojej kuchni! Sprawdź również inne przepisy na placki z Kuchni Lidla. Znajdziesz tam mnóstwo inspiracji.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!