Placek z budyniem i konfiturą z truskawek

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Konfitura truskawkowa

Truskawki przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu do rozgotowania. Cukier łączymy ze środkiem żelującym, dodajemy do gotujących się truskawek energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotujemy kilka minut, następnie całkowicie studzimy.

Beza

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier.

Ciasto

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, miękkie masło oraz żółtka. Składniki łączymy do uzyskania jednolitej masy. Chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na pół. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 24 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch przekładamy połowę konfitury truskawkowej oraz połowę ubitych białek, posypujemy posiekanymi migdałami. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 165°C.

W ten sam sposób przygotowujemy i pieczemy drugi placek.

Masa budyniowo-kremowa

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu dodając do niego cukier. Całkowicie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy do niej budyń ciągle miksując. Masę wykładamy na wystudzone ciasto i przykrywamy drugim plackiem, delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (39)

Avatar
  • Robakus Robakus
    1626 dni temu
    Moj krem wygladal dobrze do momentu wstawienia do lodowki. Wyciagnalem grudki a nie krem. Jest tez niescislosc w przepisie, lista skladnikow domaga sie 900 ml mleka, ale przepis stwierdza zeby budynie zrobic wg opakowania- moje w sumie chcialy 1000ml. To jak w koncu? Gora i dol swietne, nawet beza wyszla. Niestety, jak ktos slusznie napisal nizej, za ten czas, pieniadze i sprzatanie w kuchni nie oplaca sie podejmowac tego ciacha. Jesli lubisz krem, odsylam do duzo lepszego, acz trudniejszego, przepisu 'ciasto z krememem budyniowym' p Maleckiego. A jesli budyn, to puszysty placek borowkowy.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1624 dni temu
    Mniejsza ilość mleka w budyniu nie zaszkodziłaby. Budyń natomiast najlepiej studzić w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Nawet jeśli powstaną grudki - w trakcie miksowania z masłem masa stanie się jednolita :)
  • Robakus Robakus
    1624 dni temu
    Wow, dziekuje za odpowiedz! Prosze o wybaczenie niscislosci, grudki powstaly po zlozeniu ciasta razem, i wstawieniu do lodowki (czyli wszystko bylo juz razem). Podczas miksowania byl aksamitny. No nic. Za miesiac dwa podejde znowu, do tego serio musze miec dzien wolny. Wczoraj machnalem ciasto kokosowe z migdalami od Pawla, swietne. Przeboj u rodziny i w pracy. Dzieki, jutro lece z nastepnym!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1623 dni temu
    Życzymy powodzenia zatem przy kolejnych wypiekach! :)
  • Iffka Iffka
    2017 dni temu
    Dla lnie za dużo masła w masie... czuć je. Lepsze byłoby z jedną kostką.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3240 dni temu
    haniasun5 świetnie, że znalazłaś swój smak!

    odpowiedz

  • haniasun5 haniasun5
    3241 dni temu
    Wypróbowałam ten przepis z dżemem truskawkowym pyszne, ale dla mnie za słodkie. Natomiast z dżemem śliwkowym, po prostu bajka i jak ładnie wygląda☺

    odpowiedz

  • Renia Renia
    3245 dni temu
    Ludzie co za różnica Pani Walewska czy Pychotka.. akie podrabianie przepisu.. Ciasto drożdżowe, kruche też wszystkim est znane.. A tyle razy piekłam Panią Walewską i mi ciasto wychodziło twarde jak kamień... teraz chce spróbować tego może będzie lepsze... I racze zastosuje dżem z czarnej porzeczki własne roboty... Mam w spiżarni... Krem też mam swój opatentowany:-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3280 dni temu
    Właśnie się piecze :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3290 dni temu
    Drogi Gościu, przepis jest inspirowany znanym wypiekiem, jednak wprowadziliśmy do niego kilka zmian: uprościliśmy masę budyniową i proponujemy samodzielne wykonanie konfitury truskawkowej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3292 dni temu
    a ja się zgadzam, że to przywłaszczanie przepisu. przepis na panią walewską jest zamieszczany na wielu blogach z modyfikacjami własnymi i jakoś autorzy nie mają problemu, żeby nazwać przepis odpowiednio. tak samo jak jest dużo wersji przepisów na tort sachera, red velvet cake, pavlovę itp itd wystarczyłoby napisać "wariacje na temat pani walewskiej" czy coś w tym stylu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3300 dni temu
    Rownież zrobiłam wg przepisu i masa kremowa to porażka. Ciasto miało byc dla gości i bardzo sie rozczarowałam gdyż nikomu nie smakowało... Następnym razem upieke go ale chociażby z kremem jak do karpatki.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3310 dni temu
    Ja robiła dokładnie wg przepisu i wszystko wyszło jak trzeba. Placki się dopiekły. Natomiast faktycznie to nie masa budyniowa tylko MASŁO.. Zrobię to ciasto jeszcze raz ale z prawdziwą masą budyniową i będzie pysznie:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3311 dni temu
    Dziwne. Robiłam wg przepisu, bardzo mi smakowało, innym także.. Masło trzeba dobrze ubić, krem jest pyszny, ciasta tez nie musiałam dłużej piec :) ale faktycznie mocno syte.. Zamiast truskawek użyłam malin.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3311 dni temu
    Małgorzato, temperatura pieczenia dotyczy piekarnika elektrycznego. Pieczemy góra-dół. Jeśli korzystasz z piekarnika gazowego, musisz podwyższyć temperaturę o ok. 10-20 stopni.

    odpowiedz

  • Małgorzata Małgorzata
    3312 dni temu
    Domyślam się, że podana temperatura pieczenia jest na piekarnik elektryczny. Jaką temperaturę ustawić na gazowy piekarnik? W elektrycznym piec góra-dół czy termoobieg itp. ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3313 dni temu
    a ja zrobilam dokladnie wg przepisu z tymi dwiema kostkami masla i wyszlo super. najlepsze nastepnego dnia:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3315 dni temu
    bardzo dobre ciasto ale tylko jeśli do masy doda się jedną kostkę masła, tak to nadaje się masa tylko do posmarowania chleba.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2017 dni temu
    Też tak uważam... za dużo masła.
  • Ann Ann
    3324 dni temu
    Ciasto łatwe do wykonania ale zdecydowanie krem dla tych którzy lubią sobie zjeść kostkę masła! Może to zależy od jakości użytego masła, ale krem jest mega ciężki. Nigdy nie jadłam ciast do których jest porównywane, ale zdecydowanie nie mój smak. Chociaż wygląda ładnie.

    odpowiedz

  • renatak renatak
    3324 dni temu
    Witam, chciałam troszkę obronić to ciasto (bo zrobione przez kogoś to same negatywy piszą). Jak dla mnie robi się je dość prosto. Fakt nie należy do małokalorycznych bo 3 masła i pół kilo cukru na 1 ciasto to dużo. Jak ktoś lubi masiaste ciasto to może mu posmakować. Mi smakowało. Tylko nie da się tego zjeść dużo. Nie rozumiem komentarza że placek nadawał się do kosza - wina musiała być wyłącznie po stronie robiącego to ciasto skoro z takich składników nadawał się wyłącznie do wyrzucenia no bo jak ciasto mające masę z dwóch kostek masła i dwóch budyniów mogło wypłynąć, no chyba że to mleko które jest w przepisie dodała dwukrotnie więcej. jedyne do czego mam zastrzeżenia to pieczenie ciasta bo faktycznie musi się dłużej piec albo samo ciasto lepiej wcześniej podpiec bo możemy się troszkę ździwic. Wyczytałam też o problemach z zważeniem się masy - tak może to być problem dzięki budyniowi- jego jakości. A co do porównania do Pani Walewskiej i Pychotka to jest podobne ale chyba najbardziej uproszczone z nich wszystkich. Podsumowując : mi smakowało :).

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3325 dni temu
    Niezbyt dobre ciasto. Placki sa ok ale krem to jakas pozazka. Obrzydliwy i tlusty, na nastepny dzien smakuje jak zwykle slodzone maslo. Zjadamy same placki wydlubujac krem, nawet dzieciom nie smakuje. Moze w przepisie powinna byc polowa podanej ilosci masla?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2017 dni temu
    Potwierdzam!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3325 dni temu
    Agato, jest to ilość cukru podana w przypadku budyniu niesłodzonego. Cukier dodajemy podczas gotowania budyniu.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3326 dni temu
    Najbardziej upierdliwe ciasto jakie robiłam Pierwszy mój błąd, to taki, ze robiłam według przepisu a wbrew własnemu doświadczeniu. Pierwszy placek piekł mi się dobrze ponad godz, drugi podpiekłam sam i dopiero potem wyłożyłam konfiturę,. Nie wiem dlaczego ale zważyła mi się masa, możliwe ze wina budyni(ów?). Same placki w smaku są ok, ale masa zle wyglada i ciasto nie nadaje się by poczestowac gosci. nie zrobie juz wiecej tego ciasta, nie jest warte czasu, pracy i pieniedzy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3327 dni temu
    upiekłam i poszedł w mig...ale do kosza. jedna wielka mamałyga, budyń wypłynął ze środka, mimo że placek stał w lodówce cała noc. ciasto nasiąkło konfiturą, strasznie słodki. Jak dla mnie porażka. piekłam podobny z masą budyniową i konfiturą ale składki całkiem inne a i placek stał jak ma stać a nie siadał i wypływał.

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3328 dni temu
    A może to opcja dla budyniu bez cukru?? Ja użyłam takich z cukrem więc??

    odpowiedz

  • Agata Agata
    3328 dni temu
    W przepisie na krem budyniowy jest 80 g cukru ale w opisie nic na ten temat.. Należy go dodać do budyniu czy może utrzeć z masłem??

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3328 dni temu
    Co za bzdurny komentarz o przywłaszczeniu przepisu... Opatentować należy nawet przepis na pomidorówkę, bo nuż się znajdzie ktoś osobliwy, czujący się urażonym. A przepisy Pawła Małeckiego na słodkości są wspaniałe! Wiele już sprawdziłam - wypieki zawsze udane, smaki wyborny i radość.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3329 dni temu
    Toż to pani Walewska jest. Jedyna zmiana jaką tu widzę to tylko użycie konfitury truskawkowej a nie z czarnej porzeczki i użycie gotowego budyni, nic ponad to.... ...ach no i zrezygnowaliście z 1 łyżki mąki ziemniaczanej w bezie.... Ne ma znaczenia jakiej konfitury użyjecie i jakie proporcje zastosujecie....Walewska to dalej będzie, przepis znany od wieeelu lat......

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1221 dni temu
    I co to zmienia? To tak jakby powiedzieć, że sos z pieczarkami i śmietaną to jest nadal Carbonara.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3330 dni temu
    Aga, nasz przepis jest inspirowany znanym wypiekiem, jednak jeśli się przyjrzysz, wprowadziliśmy kilka zmian: uprościliśmy masę budyniową i proponujemy samodzielne wykonanie konfitury truskawkowej. Mik, oczywiście :)

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3330 dni temu
    Wiem, jednak przepisów na pyszne torty nigdy nie jest za dużo. A tym " środkiem żelującym" może być zwykła żelatyna?

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3331 dni temu
    przecież to Pani Walewska jest...nie ma jak sobie przywłaszczać przepisy znane od lat

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3331 dni temu
    Mik, już kilka pysznych tortów pojawiło się na naszej stronie ;) Np. czekoladowo-miętowy: http://kuchnialidla.pl/product/tort-czekoladowo-mietowy bądź macedoński tort chałwowy: http://kuchnialidla.pl/product/Macedonski-tort-chalwowy :)

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3332 dni temu
    Bardzo dziękuję za jakże cenną propozycję. Mam nadzieję, że za jakiś czas pojawi się przepis na pyszny tort.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3332 dni temu
    Mik, jeśli lubisz ciasta z masą budyniową, zachęcamy Cię też do wypróbowania tego przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/puszysty-placek-borowkowy :)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3333 dni temu
    No wypisz, wymaluj! - pani Walewska ;-)

    odpowiedz

  • Mik Mik
    3334 dni temu
    Wygląda fantastycznie i z pewnością je upiekę. Proszę o więcej takich przepisów.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!