zobacz film Szare kluski

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • drewnianą deskę
  • łyżkę cedzakową
  • sito

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sito umieszczone nad miseczką i odstaw na ok. 25 minut.

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ

Olej po suszonych pomidorach delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Cebula powinna się wysuszyć, zachowując jednocześnie jasny kolor.

Do wysuszonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i smażymy na małym ogniu, aż wysuszą się tak, jak cebula.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SZARE KLUSKI

Starte ziemniaki odciskamy z wody i przekładamy do miski. Zebraną w miseczce wodę po ziemniakach ostrożnie odlewamy, a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków.

Dodajemy jajko oraz mąkę żytnią i pszenną. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odkładamy, by masa ściemniała.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MIODOWĄ KAPUSTĘ

Miód podgrzewamy w garnku. Dodajemy rozmaryn i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę blanszujemy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. Dusimy chwilę.

Dodajemy nieodsączoną, posiekaną kapustę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15 minut.

Pod koniec duszenia opcjonalnie doprawiamy do smaku miodem. Jeśli w trakcie kapusta za mocno odparuje i będzie zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody. Ponownie doprawiamy pieprzem.

Do uduszonej kapusty dodajemy 1 łyżkę wegańskiej okrasy (resztę okrasy pozostawiamy na patelni). Mieszamy.

Krok 4: GOTUJEMY SZARE KLUSKI

Ciasto na kluski przekładamy na drewnianą deskę, wygładzamy z wierzchu. Za pomocą łyżki zsuwamy do wrzącej wody niewielkie porcje ciasta. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż do związania się ciasta.

Krok 5: PRZESMAŻAMY KLUSKI I PODAJEMY JE Z KAPUSTĄ

Kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przesmażamy na patelni razem z okrasą.

Kapustę wykładamy na talerz. Obok układamy podsmażone kluski.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    389 dni temu
    A po co wegańska okrasa, jak same kluski i kapusta nie są wegańskie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    389 dni temu
    Kluski i kapusta faktycznie są wegetariańskie. Nie zawierają też laktozy. Dzięki przygotowaniu wegańskiej okrasy (czyli smażeniu jej na oleju, a nie np. na maśle) danie nadal nie zawiera laktozy. Poza tym, jeśli okrasa jest wegańska, to dlaczego by jej tak nie nazywać? :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!