Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- drewnianą deskę
- łyżkę cedzakową
- sito
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, przełóż na sito umieszczone nad miseczką i odstaw na ok. 25 minut.
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ
Olej po suszonych pomidorach delikatnie rozgrzewamy na patelni. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i wolno smażymy na małym ogniu ok. 15-20 minut. Cebula powinna się wysuszyć, zachowując jednocześnie jasny kolor.
Do wysuszonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory i smażymy na małym ogniu, aż wysuszą się tak, jak cebula.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SZARE KLUSKI
Starte ziemniaki odciskamy z wody i przekładamy do miski. Zebraną w miseczce wodę po ziemniakach ostrożnie odlewamy, a zebraną na dnie skrobię dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy jajko oraz mąkę żytnią i pszenną. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odkładamy, by masa ściemniała.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MIODOWĄ KAPUSTĘ
Miód podgrzewamy w garnku. Dodajemy rozmaryn i czosnek pokrojony w plasterki. Chwilę blanszujemy i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Doprawiamy pieprzem i kminkiem. Dusimy chwilę.
Dodajemy nieodsączoną, posiekaną kapustę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15 minut.
Pod koniec duszenia opcjonalnie doprawiamy do smaku miodem. Jeśli w trakcie kapusta za mocno odparuje i będzie zbyt sucha, dolewamy odrobinę wody. Ponownie doprawiamy pieprzem.
Do uduszonej kapusty dodajemy 1 łyżkę wegańskiej okrasy (resztę okrasy pozostawiamy na patelni). Mieszamy.
Krok 4: GOTUJEMY SZARE KLUSKI
Ciasto na kluski przekładamy na drewnianą deskę, wygładzamy z wierzchu. Za pomocą łyżki zsuwamy do wrzącej wody niewielkie porcje ciasta. Gotujemy ok. 2-3 minut, aż do związania się ciasta.
Krok 5: PRZESMAŻAMY KLUSKI I PODAJEMY JE Z KAPUSTĄ
Kluski wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przesmażamy na patelni razem z okrasą.
Kapustę wykładamy na talerz. Obok układamy podsmażone kluski.
Zobacz podobne
przepisy
Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!
Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!
Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
Kluski śląskie możesz podać w zupełnie nowy sposób! W kremowym sosie z jarmużem, aromatyczną skórką cytrynowa i wędzonym pstrągiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka gyros
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kompot z suszu z cytryną
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Kutia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
459 dni temu
A po co wegańska okrasa, jak same kluski i kapusta nie są wegańskie?
odpowiedz
459 dni temu
Kluski i kapusta faktycznie są wegetariańskie. Nie zawierają też laktozy. Dzięki przygotowaniu wegańskiej okrasy (czyli smażeniu jej na oleju, a nie np. na maśle) danie nadal nie zawiera laktozy. Poza tym, jeśli okrasa jest wegańska, to dlaczego by jej tak nie nazywać? :)