zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • praskę do ziemniaków

 KROK 1: Przygotowujemy ciasto na kopytka

Ugotowane w osolonej wodzie, dobrze odparowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1 łyżkę masła. Część ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy wałeczek. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

KROK 2: Gotujemy kopytka

Wałeczki kroimy ukośnie na grubość 1 cm. Kopytka wkładamy do wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

KROK 3: Kopytka podajemy z bułką tartą

Na patelni roztapiamy masło. Na maśle rumienimy bułkę tartą. Kopytka kładziemy na talerz i okraszamy bułką tartą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    49 dni temu
    Jak mrozić takie kopytka? Przed czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    49 dni temu
    Najlepiej zamrozić ugotowane kopytka. Warto też zahartować je po ugotowaniu, przekładając na kilka chwil do lodowatej wody. Ważne również, by kopytka dokładnie odsączyć i wystudzić, zanim trafią do zamrażarki. Dobrym patentem jest również skropienie ich tłuszczem, np. olejem, by nie skleiły się w woreczku.
  • Gość Gość
    42 dni temu
    przed
  • Gość Gość
    21 dni temu
    Niewiem

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram