Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do ziemniaków
KROK 1: Przygotowujemy ciasto na kopytka
Ugotowane w osolonej wodzie, dobrze odparowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1 łyżkę masła. Część ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy wałeczek. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
KROK 2: Gotujemy kopytka
Wałeczki kroimy ukośnie na grubość 1 cm. Kopytka wkładamy do wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
KROK 3: Kopytka podajemy z bułką tartą
Na patelni roztapiamy masło. Na maśle rumienimy bułkę tartą. Kopytka kładziemy na talerz i okraszamy bułką tartą.
Zobacz podobne
przepisy
Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!
Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szwedzkie ciasto czekoladowe kladdkaka
- Żurek babci
- Minipizza z kabanosami
- Karp w galarecie
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Napoleonka waniliowa
- Kopytka z batatów
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Gulasz z jagnięciny z kopytkami
- Leniwe pierogi
- Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
- Śniadaniowy bowl z kaszą
- Kopytka z kasztanami i grzybami
- Serbska zupa fasolowa
- Wegańskie burgery z kotletem z buraków
- Tort malinowy
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Lodowe kanapki w polewie i posypce z orzechów
- Wieniec wielkanocny
- Sałatka śledziowa z burakiem i piernikiem
- Hummus grzybowy
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Ciastka pisanki
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Zupa gulaszowa z młodą kapustą i pomidorami
- Czekoladowe ciasteczka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
1040 dni temu
Zrobilam wg przepisu i wyszła zla konsystencja, wyszly mi klejące musialam dodac dwa razy tyle maki zeby mozna je bylo uformować, nie trafiony przepis
odpowiedz
1420 dni temu
Faktycznie dobre kluski, lekkie i puszyste. Do tej pory nie wychodziły mi takie dobre. Dziękuję.
odpowiedz
1641 dni temu
Bardzo dobre . Polecam.
odpowiedz
1738 dni temu
Jak mrozić takie kopytka? Przed czy po ugotowaniu?
odpowiedz
1738 dni temu
Najlepiej zamrozić ugotowane kopytka. Warto też zahartować je po ugotowaniu, przekładając na kilka chwil do lodowatej wody. Ważne również, by kopytka dokładnie odsączyć i wystudzić, zanim trafią do zamrażarki. Dobrym patentem jest również skropienie ich tłuszczem, np. olejem, by nie skleiły się w woreczku.
1732 dni temu
przed
1711 dni temu
Niewiem