Kopytka z dyni
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • praskę do ziemniaków
  • wałek
  • sito
  • blender
  • tarkę do sera

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KOPYTKA:

KROK 1: PIECZEMY DYNIĘ

Dynię umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż na nią dynię, a następnie wsadź do pieca. Piecz warzywo przez 45 minut, a potem wystudź.

KROK 2: GOTUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki oczyść, a potem wrzuć do garnka i zalej wodą. Ugotuj na miękko, a potem wystudź.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Dynię obierz ze skóry i pestek, a następnie zblenduj na gładkie puree. Ziemniaki przeciśnij przez praskę do ziemniaków (uzyskasz wtedy większą różnorodność w strukturze składników) wprost do miski. Dodaj dynię, jajko, sól i pieprz, a potem zamieszaj.

KROK 4: DODAJEMY MĄKĘ

Mieszając masę, zacznij dodawać powoli mąkę pszenną, a potem ziemniaczaną. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 5: FORMUJEMY KOPYTKA

Ciasto podziel na dwie części i z każdej uformuj wałek. Wałek pokrój na kawałki o grubości 3-4 cm lub grubsze.

KROK 6: GOTUJEMY KOPYTKA

Używany wcześniej garnek umyj, a następnie ustaw na kuchence na małym ogniu. Zagotuj w nim wodę, dodaj sól i zamieszaj. Gdy woda będzie wrzeć, dodaj kopytka i gotuj, aż do wypłynięcia na powierzchnię (ok. 2-3 minuty). Odlej trochę wody z gotowania kopytek do kubka, a resztę wylej. Kopytka zostaw na sicie.

SOS:

KROK 1: ROZPUSZCZAMY MASŁO

W rondlu rozpuść masło, a następnie dodaj liście szałwii. Smaż przez 2-3 minuty, aż masło całkiem się rozpuści i zarumieni. Dodaj wodę odlaną z gotowania kopytek oraz przyprawy, a potem zamieszaj wszystko dokładnie.

KROK 2: DODAJEMY KOPYTKA

Wrzuć kopytka do sosu i zamieszaj. Duś je przez 2 minuty.

KROK 3: PRZEKŁADAMY KOPYTKA NA TALERZE

Gotowe kopytka przełóż na talerze, a następnie zetrzyj na nie odrobinę parmezanu i gotowe!

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Kopytka z dyni – ciekawa alternatywa tradycyjnego przepisu

Kopytka to danie, które kojarzy się z naszą rodzimą, polską kuchnią, chociaż występuje także w tradycji kulinarnej innych krajów (Węgier, Czech, Ukrainy, a nawet Włoch). Tradycyjnie przyrządza się je z ziemniaków, jednakże dziś potrawa ta przeżywa prawdziwy renesans, a do klusek dodaje się wiele ciekawych składników. Kucharze są w tej kwestii naprawdę kreatywni! Mamy kopytka buraczane, szpinakowe, serowe, pomidorowe oraz dyniowe. Kopytka z dyni lub z dyni i ziemniaków to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji.

Dodanie dyni do kopytek nadaje im piękny, soczyście pomarańczowy kolor oraz niesamowity lekko orzechowy smak, przynoszący na myśl jesienne, ciepłe popołudnia. Kopytka z dyni robi się równie prosto co tradycyjną wersję ziemniaczaną, dlatego gorąco zachęcamy do ich przygotowania. W ich smaku naprawdę idzie się zakochać!

Kopytka dyniowe – przepis dla każdego

Dyniowe kopytka z sosem szałwiowo-maślanym z naszego przepisu to danie, które przyniesie jesienne smaki wprost na Twój talerz. Chociaż propozycja naszego podania jest niezwykle pyszna, to nie jest jedyna! Kopytka dyniowe możesz przygotować z dowolnym, wybranym sosem, co czyni je niezwykle uniwersalnym dodatkiem.

Istnieje wiele interesujących przepisów na kopytka z dyni, a każdy z nich jest równie smaczny choć odmienny. Przepisy te zawierają wiele wskazówek i trików, które pomagają w przyrządzeniu idealnych, dyniowych kopytek. Zebraliśmy je dla Ciebie w jednym miejscu i z przyjemnością się nimi podzielimy.

Jak ulepszyć przepis na kopytka? Zacznij od doboru składników, a dokładniej wyboru dyni. Na kopytka najlepiej nadają się dynie o miękkim miąższu takie jak hokkaido lub butternut (dynia piżmowa), które po upieczeniu osiągają niesamowitą miękkość i lekko orzechowy posmak. Bardzo istotny jest także dobór ziemniaka—- wybieraj odmiany z dużą ilością skrobi (typ C), które pozwolą Ci stworzyć gładkie, jedwabiste purée.

Poza samą jakością i świeżością składników istotna jest także kolejność ich dodawania. Przygotowanie zacznij od wymieszania purée z ziemniakami i jajkiem, a dopiero potem przejdź do dodawania mąki. Postaraj się robić to stopniowo, by zadbać o odpowiednią wilgotność składników. Jeśli zauważysz, że ciasto robi się suche, to czas, aby przerwać dodawanie mąki lub skrobi

Ostatnim elementem, który może wpłynąć na smak i wygląd kopytek, jest ich gotowanie. Zadbaj o odpowiednie zasolenie wody i gotowanie ich na małym ogniu. Wyłów kopytka jak tylko wypłyną na powierzchnię i nie pozwól im się rozgotować. Rozmoczone kluski nie są ani smaczne, ani estetyczne. Pamiętaj o tym, aby zachować odrobinę wody z ich gotowania. Ta ciecz pozwoli Ci przygotować idealnie gęsty i aromatyczny sos, bez potrzeby jego dodatkowego zabielania.

Nasz prosty przepis na kopytka z dyni możesz także zmodyfikować w kwestii samego ciasta na kluski. Odjąć trochę mąki, dodać samą skrobię ziemniaczaną albo więcej nieco dyni. Możesz także zastąpić nią całkowicie ziemniaka i stworzyć lekkie kluseczki dyniowe. Sprawdź różne wersje i wybierz tę, która smakuje Ci najbardziej.

Z czym podawać kluski z dynią?

Kopytka dyniowe — z czym je podawać? Kluski z dyni doskonale łączą się z wieloma składnikami takimi jak pomidory, cukinia, sery, śmietanka, a nawet grzyby. Najprostszą formą podania są kopytka dyniowe z sosem np. pomidorowym, pomidorowo-śmietanowym, śmietanowym, maślano-winnym. Otulone gorącym sosem kopytka tworzą połączenie, które rozgrzewa od środka, czyniąc je idealnym pomysłem na jesienny obiad.

Z czym jeszcze można podawać kopytka dyniowe? Kluski dyniowe można śmiało zaserwować zamiast ziemniaków, warzywnego purée, ryżu czy innego skrobiowego dodatku do obiadu. Rewelacyjnie komponują się z długo duszonymi mięsami, jak i lekko pikantnym kurczakiem. Jeśli przepadasz za włoskimi gnocchi w wersji zapiekanej, to koniecznie musisz spróbować wersji z dyniowymi kopytkami.

Dyniowe kopytka możesz podać także w roli dodatku do dań wegańskich i wegetariańskich — wystarczy, że zastąpisz jajko wegańskim substytutem np. glutkiem z siemienia lnianego lub aquafabą. Masz ochotę na coś lekkiego? Dodaj odrobinę kopytek do swojej sałatki lub bowla — gwarantujemy, że to połączenie rozpieści Twoje kubki smakowe na całego!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!