Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- praskę do ziemniaków
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Krok 1: Przygotowujemy kopytka
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, wykładamy na stolnicę lub blat, wbijamy jajka, dodajemy mąkę. Delikatnie wyrabiamy ciasto, aby składniki dobrze się połączyły – ale niezbyt długo. Ciasto dzielimy na części, formujemy z nich wałki o średnicy 2-3 cm. Posypujemy je mąką. Nożem, lekko na skos, kroimy w kopytka.
KROK 2: Gotujemy kopytka
Osoloną wodę zagotowujemy w dużym garnku. Kopytka wrzucamy partiami do wrzątku. Delikatnie mieszamy, aby się nie posklejały. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Przekładamy łyżką cedzakową na talerz.
KROK 3: Przygotowujemy sos
Na patelnię wlewamy olej. Grzyby smażymy partiami na dużym ogniu. Kurki mają zostać jędrne i chrupiące. Dodajemy do nich posiekaną dymkę z odrobiną szczypiorku, czosnek pokrojony w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paseczki, wraz z oliwą. Przesmażamy i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i seler naciowy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, dorzucamy na patelnię. Doprawiamy solą i pieprzem.
KROK 4: Łączymy składniki dania
Dodajemy ugotowane kopytka, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerz. Danie podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem i startym grana padano.
Zobacz podobne
przepisy
Kopytka gryczane z delikatnym bolognese
Pachnące bazylią kluski z dodatkiem szpinaku i sosu bolońskiego. Pyszna wariacja na temat klasycznych włoskich gnocchi!
Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
Spróbuj kopytek z dodatkiem mąki razowej. Wyjątkowego smaku nadaje im smażona kapusta kiszona z lekko słodką nutą.
Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wegetariańska naan pizza
- Słoneczny łosoś
- Sałatka ze śledziem, selerem i jabłkiem
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Gulasz z jelenia
- Faszerowane pieczarki portobello
- Sałatka z młodych ziemniaków z kurkami
- Kopytka z bułką tartą
- Szybka zupa z ciecierzycy
- Omlet XXL z kozim serem i szpinakiem
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Wołowe pulpety (klopsy) w sosie pomidorowym
- GRILLOWANA KANAPKA Z CUKINIĄ
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Tarta szpinakowo-szczawiowa z truskawkami
- Wegańska pieczeń z dyni
- Ciasto czekoladowo-dyniowe
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Tort arbuzowy
- Suflety z serem munster
- Łosoś w orientalnej marynacie
- Witaminowe smoothies
- Słodkie cake popsy w kształcie choinek
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Pasztet z krewetek i łososia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
1668 dni temu
Szczypiorek na posypkę moim zdaniem zbędny - zbyt dominuje. Zamiast kopytek sos podałam z tagiatelle - dobre połączenie :)
odpowiedz
1865 dni temu
Bardzo smaczne. Seler naciowy robi dobrą robotę.
odpowiedz
1893 dni temu
wyglądają smakowicie, trzeba wypróbować
odpowiedz