Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do ziemniaków
- łyżkę cedzakową
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i przepuść dwukrotnie przez praskę do ziemniaków.
Krok 1: PIECZEMY KASZTANY
Oczyszczone kasztany nacinamy od spodu na krzyż. Opcjonalnie: kasztany przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut, by delikatnie zmiękły przed pieczeniem, a następnie nacinamy.
Kasztany przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C. Upieczone, odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skórki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOPYTKA
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy w misce z jajkiem, solą i mąką. Mieszamy i krótko wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę zagniatamy.
Krok 3: FORMUJEMY KOPYTKA
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką. Wałek delikatnie spłaszczamy. Ukośnie odkrawamy niewielkie kopytka, które delikatnie obtaczamy w mące.
Krok 4: GOTUJEMY KOPYTKA
Kopytka gotujemy ok. 3 minut (1 minutę od momentu wypłynięcia) we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Kopytka wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz. Wodę po gotowaniu kopytek odstawiamy.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone w dłoniach kasztany, prawdziwki pokrojone na mniejsze kawałki i szałwię. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy krótko, 1-2 minuty. Dodajemy ok. 2-3 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Mieszamy i podgrzewamy chwilę, aż powstanie sos o konsystencji emulsji.
Krok 6: DODAJEMY KOPYTKA
Ugotowane kopytka dodajemy do sosu i gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY W OLIWIE
Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę i mieszamy w miseczce z oliwą oraz drobno posiekaną szałwią. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 8: PODAJEMY DANIE
Kopytka w sosie przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy salsę z pomidorów. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy parmezanem lub serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!
Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!
Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!
Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1508 dni temu
Właśnie jesteśmy po konsumpcji! Bardzo polecam wypróbować ten przepis! Niby taki banalny ( bo kopytka), ale z leśnymi grzybami i kasztanami na prawdę jest niezwykle miłą odmianą. U nas grzyby leśne świeżo zebrane, kopytka z ziemniaków i batatów, słodkie pomidorki koktailowe i oliwa z orzechów włoskich:)
odpowiedz