
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- praskę do ziemniaków
- łyżkę cedzakową
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C
Przygotuj wcześniej:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i przepuść dwukrotnie przez praskę do ziemniaków.
Krok 1: PIECZEMY KASZTANY
Oczyszczone kasztany nacinamy od spodu na krzyż. Opcjonalnie: kasztany przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut, by delikatnie zmiękły przed pieczeniem, a następnie nacinamy.
Kasztany przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C. Upieczone, odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skórki.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOPYTKA
Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy w misce z jajkiem, solą i mąką. Mieszamy i krótko wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę zagniatamy.
Krok 3: FORMUJEMY KOPYTKA
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką. Wałek delikatnie spłaszczamy. Ukośnie odkrawamy niewielkie kopytka, które delikatnie obtaczamy w mące.
Krok 4: GOTUJEMY KOPYTKA
Kopytka gotujemy ok. 3 minut (1 minutę od momentu wypłynięcia) we wrzącej, lekko osolonej wodzie.
Kopytka wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz. Wodę po gotowaniu kopytek odstawiamy.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone w dłoniach kasztany, prawdziwki pokrojone na mniejsze kawałki i szałwię. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy krótko, 1-2 minuty. Dodajemy ok. 2-3 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Mieszamy i podgrzewamy chwilę, aż powstanie sos o konsystencji emulsji.
Krok 6: DODAJEMY KOPYTKA
Ugotowane kopytka dodajemy do sosu i gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.
Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY W OLIWIE
Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę i mieszamy w miseczce z oliwą oraz drobno posiekaną szałwią. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Krok 8: PODAJEMY DANIE
Kopytka w sosie przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy salsę z pomidorów. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy parmezanem lub serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.
Zobacz podobne
przepisy
Gulasz z jagnięciny z kopytkami
Delikatne mięso jagnięce z warzywami i bukietem przypraw, do tego domowe kopytka i… wyśmienity obiad gotowy!

Masło kasztanowe
Masło kasztanowe z dodatkiem orzechów i daktyli to moc jesiennych smaków zamknięta w słoiczku! Sprawdzi się na kanapkach, w tartach i jako nadzienie do naleśników!

Kopytka z suszonymi pomidorami i kurkami
Klasyczne kopytka z pysznym i aromatycznym sosem – z kurkami, suszonymi pomidorami, selerem naciowym i cukinią. Bogactwo smaków autorstwa Karola Okrasy!

Kopytka z bułką tartą
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!

Komentarze (1)
1130 dni temu
Właśnie jesteśmy po konsumpcji! Bardzo polecam wypróbować ten przepis! Niby taki banalny ( bo kopytka), ale z leśnymi grzybami i kasztanami na prawdę jest niezwykle miłą odmianą. U nas grzyby leśne świeżo zebrane, kopytka z ziemniaków i batatów, słodkie pomidorki koktailowe i oliwa z orzechów włoskich:)
odpowiedz