zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj:

  • praskę do ziemniaków
  • łyżkę cedzakową
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180-190°C

Przygotuj wcześniej:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, odstaw do wystudzenia i przepuść dwukrotnie przez praskę do ziemniaków.

Krok 1: PIECZEMY KASZTANY

Oczyszczone kasztany nacinamy od spodu na krzyż. Opcjonalnie: kasztany przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut, by delikatnie zmiękły przed pieczeniem, a następnie nacinamy.

Kasztany przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C. Upieczone, odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skórki.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOPYTKA

Ziemniaki przeciśnięte przez praskę łączymy w misce z jajkiem, solą i mąką. Mieszamy i krótko wyrabiamy, aż składniki się połączą. Przekładamy na blat oprószony mąką i chwilę zagniatamy.

Krok 3: FORMUJEMY KOPYTKA

Ciasto dzielimy na 2 równe części. Z każdej części formujemy wałek na blacie oprószonym mąką. Wałek delikatnie spłaszczamy. Ukośnie odkrawamy niewielkie kopytka, które delikatnie obtaczamy w mące.

Krok 4: GOTUJEMY KOPYTKA

Kopytka gotujemy ok. 3 minut (1 minutę od momentu wypłynięcia) we wrzącej, lekko osolonej wodzie.

Kopytka wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz. Wodę po gotowaniu kopytek odstawiamy.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z dodatkiem masła. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, pokruszone w dłoniach kasztany, prawdziwki pokrojone na mniejsze kawałki i szałwię. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy krótko, 1-2 minuty. Dodajemy ok. 2-3 łyżek wody po gotowaniu kopytek. Mieszamy i podgrzewamy chwilę, aż powstanie sos o konsystencji emulsji.

Krok 6: DODAJEMY KOPYTKA

Ugotowane kopytka dodajemy do sosu i gotujemy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 7: PRZYGOTOWUJEMY POMIDORY W OLIWIE

Pomidory kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę i mieszamy w miseczce z oliwą oraz drobno posiekaną szałwią. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Krok 8: PODAJEMY DANIE

Kopytka w sosie przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy salsę z pomidorów. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy parmezanem lub serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Patrycja Patrycja
    40 dni temu
    Właśnie jesteśmy po konsumpcji! Bardzo polecam wypróbować ten przepis! Niby taki banalny ( bo kopytka), ale z leśnymi grzybami i kasztanami na prawdę jest niezwykle miłą odmianą. U nas grzyby leśne świeżo zebrane, kopytka z ziemniaków i batatów, słodkie pomidorki koktailowe i oliwa z orzechów włoskich:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram