Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
- 2 słoiczki o pojemności ok. 80 ml
Przygotuj wcześniej
Świeże kasztany w skorupkach nacinamy od góry na krzyż i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Lekko studzimy i pozbawiamy skorupek, gdy są jeszcze gorące.
Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy włoskie prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASŁA
Kasztany łączymy w naczyniu robota z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy daktyle, sól oraz olej kokosowy i miksujemy składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody.
Miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji masła.
Krok 3: PRZEKŁADAMY MASŁO DO SŁOICZKÓW
Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Makowiec japoński
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba z piekarnika
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
27 dni temu
Jakie kasztany użyć do przepisu?
Odpowiedz
26 dni temu
Przede wszystkim trzeba użyć kasztanów jadalnych, upieczonych i bez skorupek.