zobacz film Masło kasztanowe

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
  • 2 słoiczki o pojemności ok. 80 ml

Przygotuj wcześniej

Świeże kasztany w skorupkach nacinamy od góry na krzyż i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Lekko studzimy i pozbawiamy skorupek, gdy są jeszcze gorące.

Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY

Orzechy włoskie prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.

Krok 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASŁA

Kasztany łączymy w naczyniu robota z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy daktyle, sól oraz olej kokosowy i miksujemy składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody.

Miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji masła.

Krok 3: PRZEKŁADAMY MASŁO DO SŁOICZKÓW

Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!