![Masło kasztanowe Masło kasztanowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/b8f42845b39a-742ff23e7184-1250x700_KW_47_kinga_maslo_kasztanowe.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
- 2 słoiczki o pojemności ok. 80 ml
Przygotuj wcześniej
Świeże kasztany w skorupkach nacinamy od góry na krzyż i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Lekko studzimy i pozbawiamy skorupek, gdy są jeszcze gorące.
Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy włoskie prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASŁA
Kasztany łączymy w naczyniu robota z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy daktyle, sól oraz olej kokosowy i miksujemy składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody.
Miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji masła.
Krok 3: PRZEKŁADAMY MASŁO DO SŁOICZKÓW
Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!
![Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2d46972af8d2-c4515ad89b-kanapka_z_maslem_orzechowym_new.webp)
Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.
![Masło żurawinowo-marcepanowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/9de0bd877a1d-adb33a445bc1-Marzipan-Butter.webp)
Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!
![Stek wołowy z masłem paryskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1ab34eb19599-76ae1dbc09e5-KW23_Karol-Okrasa-Stek-wolowy-z-maslem-i-smazona-fasolka_23199_10052017_mp_4421_RGB_OK.webp)
Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.
![Masło z miechunką i orzechami pekan](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7bffcb6b351e-e4091e4a5a82-Physalis-Pekannuss-Butter.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
- Konfitura cytrynowa
- Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
- Zielona maślanka
- Placki z dyni z gruszką, imbirem i twarożkiem – przepis
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Kuskus z żurawinami i pomarańczami
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Zupa instant
- Masło truskawkowe
- Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
- Wegański krem ziołowy
- Cytrynowy sernik w słoiku
- 2 sposoby na kaczkę i mandarynki
- Chili sin carne con tofu
- Filet z pstrąga w szynce szwarcwaldzkiej z szałwią i szparagami
- Kluski śląskie z jarmużem i wędzonym pstrągiem
- Pieczone gołąbki z sosem musztardowym
- Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
- Sałatka z kaszą gryczaną, pieczarkami i czerwoną fasolą
- Słodka pizza owocowa
- Makaron z sosem brzoskwiniowo-pomidorowym
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Indyk caprese
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Rolada cytrynowa
- Papiloty z dorsza
- Pizza z czekoladą
Komentarze (0)