Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
- 2 słoiczki o pojemności ok. 80 ml
Przygotuj wcześniej
Świeże kasztany w skorupkach nacinamy od góry na krzyż i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Lekko studzimy i pozbawiamy skorupek, gdy są jeszcze gorące.
Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy włoskie prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASŁA
Kasztany łączymy w naczyniu robota z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy daktyle, sól oraz olej kokosowy i miksujemy składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody.
Miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji masła.
Krok 3: PRZEKŁADAMY MASŁO DO SŁOICZKÓW
Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!
Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.
Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!
Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Uszka z grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Przekąski sylwestrowe
- Kapusta z grochem
- Pieczona ryba po grecku
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)