
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny z funkcją rozdrabniania
- 2 słoiczki o pojemności ok. 80 ml
Przygotuj wcześniej
Świeże kasztany w skorupkach nacinamy od góry na krzyż i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200°C. Lekko studzimy i pozbawiamy skorupek, gdy są jeszcze gorące.
Krok 1: PRAŻYMY ORZECHY
Orzechy włoskie prażymy na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 2: MIKSUJEMY SKŁADNIKI MASŁA
Kasztany łączymy w naczyniu robota z uprażonymi orzechami i dokładnie rozdrabniamy. Dodajemy daktyle, sól oraz olej kokosowy i miksujemy składniki na gładką masę, stopniowo dolewając niewielkie ilości wody.
Miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji masła.
Krok 3: PRZEKŁADAMY MASŁO DO SŁOICZKÓW
Tak przygotowane masło przekładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni.
Zobacz podobne
przepisy
Tostowana kanapka z masłem orzechowym i owocami
Tosty na słodko? Czemu nie! Ta propozycja naprawdę kusi smakiem… Wystarczy chrupiąca bułka, masło orzechowe i owoce!

Masło żurawinowo-marcepanowe
Słodki dodatek do naleśników i gofrów? Masło z żurawiną i marcepanem sprawdzi się doskonale.

Stek wołowy z masłem paryskim
Masło paryskie pachnie świeżymi ziołami i winną szalotką! Doskonale smakuje z grillowanym stekiem i chrupiącą fasolką!

Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.

Komentarze (0)