Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- mikser
KROK 1: Przygotowujemy masełko paryskie
Dwie kostki miękkiego masła wkładamy do misy miksera i ubijamy na niskich obrotach, aż nabierze konsystencji kremu.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy ząbki czosnku. Olej wlewamy na patelnię i lekko rozgrzewamy. Blanszujemy posiekaną cebulę i połowę czosnku na patelni. Drugą połowę czosnku dodajemy bezpośrednio do masła. Zblanszowane warzywa zalewamy winem. Zioła bardzo drobno siekamy i dodajemy do masła razem z posiekanym anchois oraz musztardą. Szalotkę studzimy. Do masła dodajemy otartą skórkę z cytryny i doprawiamy pieprzem, następnie dodajemy wystudzoną szalotkę. Całość miksujemy. Masło wykładamy na folię spożywczą i formujemy cukierka. Schładzamy w lodówce.
KROK 2: Blanszujemy fasolkę
Oczyszczoną fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, ale nadal chrupiąca – odcedzamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy fasolkę. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę posiekanego majeranku.
KROK 3: Grillujemy steki
Steki przekrawamy na pół i wmasowujemy w mięso oliwę. Posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Na mocno nagrzanej patelni grillowej grillujemy mięso z obu stron. Zmrożone masło wyciągamy z lodówki i kroimy w plastry, następnie rozwijamy z folii.
Na talerz wykładamy fasolkę, układamy polędwicę, a na niej plastry masła. Oprószamy pieprzem i dekorujemy majerankiem.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makowiec japoński
- Ryba z piekarnika
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik pistacjowy
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Łazanki
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
- Krokiety z mięsem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Spaghetti carbonara
- Klasyczna sałatka grecka
- Piernik świąteczny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (2)
1141 dni temu
Czy pieprzu nie powinno się użyć dopiero po przygotowaniu steka ?
Odpowiedz
1140 dni temu
Tak jak Karol wspomina w filmie, przypieczony pieprz nada mięsu niezwykłego aromatu, także jak najbardziej można go użyć przed smażeniem.