![Stek wołowy z masłem paryskim Stek wołowy z masłem paryskim](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/2f75e67bee8f-76ae1dbc09e5-KW23_Karol-Okrasa-Stek-wolowy-z-maslem-i-smazona-fasolka_23199_10052017_mp_4421_RGB_OK.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- patelnię grillową
- mikser
KROK 1: Przygotowujemy masełko paryskie
Dwie kostki miękkiego masła wkładamy do misy miksera i ubijamy na niskich obrotach, aż nabierze konsystencji kremu.
Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy ząbki czosnku. Olej wlewamy na patelnię i lekko rozgrzewamy. Blanszujemy posiekaną cebulę i połowę czosnku na patelni. Drugą połowę czosnku dodajemy bezpośrednio do masła. Zblanszowane warzywa zalewamy winem. Zioła bardzo drobno siekamy i dodajemy do masła razem z posiekanym anchois oraz musztardą. Szalotkę studzimy. Do masła dodajemy otartą skórkę z cytryny i doprawiamy pieprzem, następnie dodajemy wystudzoną szalotkę. Całość miksujemy. Masło wykładamy na folię spożywczą i formujemy cukierka. Schładzamy w lodówce.
KROK 2: Blanszujemy fasolkę
Oczyszczoną fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, ale nadal chrupiąca – odcedzamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy fasolkę. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę posiekanego majeranku.
KROK 3: Grillujemy steki
Steki przekrawamy na pół i wmasowujemy w mięso oliwę. Posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Na mocno nagrzanej patelni grillowej grillujemy mięso z obu stron. Zmrożone masło wyciągamy z lodówki i kroimy w plastry, następnie rozwijamy z folii.
Na talerz wykładamy fasolkę, układamy polędwicę, a na niej plastry masła. Oprószamy pieprzem i dekorujemy majerankiem.
Zobacz podobne
przepisy
Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!
![Fasolka z masłem pieprzowym i stekami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1558429285ad-6b10859afada-Bohnengemuese-mit-Pfefferbutter.webp)
Stek z jelenia
Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!
![Stek z jelenia](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/64c4c25dd6ac-31dba91d34b4-Stek_z_jelenia_1250x700222.webp)
Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.
![Stek z polędwicy wołowej z chimichurri](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/0e689504a7da-771c6f18f3-Rumpsteak-mit-Chimichurri.webp)
Stek wołowy z grilla
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!
![Stek wołowy z grilla](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/589ba9489424-33eabf4724-stek_wolowy_GRILL_12522_S_-280_RGB_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczny pasztet z pistacjami i żurawiną
- Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów
- Pieczony kurczak z ziołami prowansalskimi i cytryną
- Piernik świąteczny
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Zapiekana bagietka ze szpinakiem
- Placek ze śliwkami i bezą
- Pikantna sałatka z ziemniakami, fasolką i łososiem
- Kurczak z sosem paprykowym
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Kurczak w winie
- Caprese w oliwie
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Kanapka z kurczakiem
- Galette gryczany z pomidorami
- Gruszki parowane w białym winie
- Wolno grillowane żeberka BBQ
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Lody tajskie
- Pieczone ziemniaki nadziewane
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Domowa ice tea z nektarynek
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Soba stir fry z wołowiną
- Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą
Komentarze (2)
675 dni temu
Czy pieprzu nie powinno się użyć dopiero po przygotowaniu steka ?
odpowiedz
674 dni temu
Tak jak Karol wspomina w filmie, przypieczony pieprz nada mięsu niezwykłego aromatu, także jak najbardziej można go użyć przed smażeniem.