Stek wołowy z masłem paryskim

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • patelnię grillową
  • mikser

KROK 1: Przygotowujemy masełko paryskie

Dwie kostki miękkiego masła wkładamy do misy miksera i ubijamy na niskich obrotach, aż nabierze konsystencji kremu.

Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Siekamy ząbki czosnku. Olej wlewamy na patelnię i lekko rozgrzewamy. Blanszujemy posiekaną cebulę i połowę czosnku na patelni. Drugą połowę czosnku dodajemy bezpośrednio do masła. Zblanszowane warzywa zalewamy winem. Zioła bardzo drobno siekamy i dodajemy do masła razem z posiekanym anchois oraz musztardą. Szalotkę studzimy. Do masła dodajemy otartą skórkę z cytryny i doprawiamy pieprzem, następnie dodajemy wystudzoną szalotkę. Całość miksujemy. Masło wykładamy na folię spożywczą i formujemy cukierka. Schładzamy w lodówce.

KROK 2: Blanszujemy fasolkę

Oczyszczoną fasolkę szparagową blanszujemy w osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, ale nadal chrupiąca – odcedzamy. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy fasolkę. Dodajemy posiekany czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy odrobinę posiekanego majeranku.

KROK 3: Grillujemy steki

Steki przekrawamy na pół i wmasowujemy w mięso oliwę. Posypujemy grubo mielonym czarnym pieprzem. Na mocno nagrzanej patelni grillowej grillujemy mięso z obu stron. Zmrożone masło wyciągamy z lodówki i kroimy w plastry, następnie rozwijamy z folii.

Na talerz wykładamy fasolkę, układamy polędwicę, a na niej plastry masła. Oprószamy pieprzem i dekorujemy majerankiem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami

Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Grzegorz Russak

Stek z jelenia

Wypróbuj ciekawy przepis na steki z mięsa jelenia! Podaj je jako przystawkę lub wraz z dodatkami na obiad!

Stek z jelenia

poziom trudności: średni czas przygotowania: 2:00 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri

Pomysł na sycący mięsny obiad prosto z grilla – połączenie kuszącej polędwicy wołowej z aromatyczną mieszanką ziół.

Stek z polędwicy wołowej z chimichurri

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:35 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Stek z grilla wołowy

Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Stek z grilla wołowy

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:45 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1016 dni temu
    Czy pieprzu nie powinno się użyć dopiero po przygotowaniu steka ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1016 dni temu
    Tak jak Karol wspomina w filmie, przypieczony pieprz nada mięsu niezwykłego aromatu, także jak najbardziej można go użyć przed smażeniem.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!