
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Szalotki przekroić na pół. Wymieszać ze sobą: czerwone wino, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, oliwę z oliwek, cabulę szalotkę i świeży rozmaryn.
Mięso zalać marynatą, przykryć i odstawić na noc do lodówki.
Steki grillować po 5 min z każdej strony lub dłużej w zależności od upodobania.
Jak podawać
Przed podaniem posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz podobne
przepisy
Grillowana karkówka w piwie
Gdy wykąpiesz karkówkę w piwnej marynacie, ona odwdzięczy Ci się niepowtarzalnym, subtelnym smakiem.

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.

Grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy
Boczek, kiełbasa, cebula i doskonale dobrana mieszanka przypraw - oto sposób na udane szaszłyki z grilla.

Karkówka czosnkowo-śliwkowa z grilla
Karkówka to prawdziwy grillowy klasyk. Dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego i powideł nabiera głębokiego smaku.

Stek wołowy z grilla – niezrównana klasyka z Kuchni Lidla
Gdy mowa o najpopularniejszych formach serwowania mięsa – z pewnością należy do nich stek. To nic innego jak gruby zazwyczaj kawałek czerwonego mięsa, wołowiny, dziczyzny lub wieprzowiny, przyrządzony na grillu, w piekarniku lub na patelni. A jeśli już o stekach mowa, nasza propozycja z pewnością należy do najciekawszych propozycji przyrządzania tej potrawy. Przybywamy bowiem z opcją wymarzoną dla dorosłych, wymagających smakoszy – ze stekiem wołowym w marynacie z czerwonego wina. Z naszego przepisu dowiesz się, jak zamarynować mięso, a później grillować je, by zjeść ze smakiem!
Nasz przepis na stek wołowy to przepis bardzo łatwy – w smakowitą rzeczywistość zamienisz go już w 45 minut! Zanim jednak przyjrzymy się przepisowi na stek z grilla Kuchni Lidla, powiedzmy coś o historii i typologii steków.
Trudno jednoznacznie stwierdzić, kiedy zaczęła się historia tego dania. Pieczonym mięsem upolowanych zwierząt raczyli się już ludzie pierwotni, a w starożytności namiętnie pieczono je na rusztach. Sama nazwa „stek” ma prawdopodobnie rodowód nordycki. W średniowieczu „steik” na pieczone mięso mawiali wikingowie. O ile nie sposób dociec, kto jako pierwszy jadł steki z grilla, o tyle z łatwością możemy stwierdzić, komu zawdzięczamy popularyzację tej potrawy. Oczywiście Amerykanom, którzy w XIX wieku zaczęli na masową skalę hodować bydło. Stek już od czasów Dzikiego Zachodu stał się charakterystycznym elementem kultury amerykańskiej. W całym kraju powstały lokale, w których można było zjeść świetny stek grill – do dzisiaj nazywa się je steakhouse’ami.
Stek z grilla – przepis, któremu możesz zaufać!
Jak zatem przygotować najlepszy stek na grillu? Tak jak możesz przeczytać w naszym przepisie, w pierwszej kolejności zajmij się marynatą. Obierz i podziel na pół dwie cebule szalotki. Teraz w jednym naczyniu wymieszaj 50 ml czerwonego wina (może być to wino bezalkoholowe) oraz wymienione w przepisie przyprawy i zioła. Dodaj do tego cebulę, a następnie zanurz w pojemniku z marynatą podzielone na plastry mięso wołowe. Jeśli zależy Ci na soczystych stekach, podziel mięso na plastry o grubości 3-4 cm. Wtedy jednak uzyskasz zaledwie 2-3 duże steki. Jeśli preferujesz nieco bardziej wypieczone – mogą być cieńsze. Dzieląc mięso na plastry o grubości do 2 cm, uzyskasz z 800 gramów mięsa 4 steki. Mięso wołowe na steki z grilla powinno spędzić w marynacie w lodówce całą noc.
Następnego dnia możesz już przejść do grillowania steków. Długość obróbki termicznej uzależniona powinna być zarówno od grubości plastrów mięsa, jak i Twoich preferencji. Załóżmy, że zdecydowałaś się lub zdecydowałeś na steki o grubości 2 cm. Jeśli zależy Ci na stekach krwistych, czyli rare, każdy z nich piecz przez 2 minuty na każdej ze stron. Jeśli na średnio wysmażonych – przez 3-4 minuty. Gdybyś natomiast miała lub miał ochotę na prawie wypieczone steki, optymalny czas na każdą ze stron to 5 minut. Czas potrzebny, by Twój stek z grilla stał się naprawdę dobrze wypieczonym stekiem, to jakieś 7-8 minut!
Stek z grilla gazowego – jak je przyrządzić?
Czy po raz pierwszy zamierzasz przygotować steki z grilla gazowego? Zastanawiasz się, jak je upiec? Otóż musisz wiedzieć, że zasady grillowania wołowiny są takie same dla grilla „tradycyjnego” i tego z gazem. Zaletą tego drugiego jest oczywiście łatwość rozpalania. Ogień wzniecasz błyskawicznie! Trzeba zatem zaznaczyć, że steki z grilla gazowego będą gotowe nieco wcześniej, mimo że czas pieczenia jest taki sam w przypadku obu rodzajów palenisk.
Jak zrobić steka na grillu? Wskazówki
Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad, które mogą okazać się użyteczne, jeśli zastanawiasz się, jak zrobić steka z grilla. Pamiętaj, żeby mięso wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed rozpoczęciem grillowania. To bardzo ważne dla równomiernego jego wypieczenia! W przeciwnym przypadku może dojść do sytuacji, w której skórka będzie przypieczona, a środek letni lub nawet surowy! Oczywiście wrzucenie na ruszt mięsa wprost z lodówki może okazać się korzystne wtedy, gdy zależy nam na steku wyjątkowo krwistym.
Inna nasza porada dotyczy umiejscowienia steka na ruszcie. Powinien on wylądować na najgorętszej części rusztu. Pamiętaj, aby mięso obrócić tylko jednokrotnie, z wykorzystaniem szczypiec, w połowie czasu grillowania. A co po upieczeniu? Steka nie spożywaj bezpośrednio po zdjęciu z rusztu. Pozwól mu odpocząć przez jakieś 10 minut pod folią aluminiową.
Marynata do steka na grilla – z czym stek wołowy smakuje najlepiej?
Być może po wypróbowaniu naszego przepisu na stek wołowy i naszej autorskiej marynaty zastanawiasz się, jak przyprawić steka na grilla, żeby uzyskać ciekawe efekty kulinarne. Oto kilka naszych pomysłów.
Dorośli – wyłącznie dorośli — smakosze mogą zdecydować się na marynatę z whisky, sosem Worcestershire, miodem, musztardą, czosnkiem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Ponownie jak w przypadku naszej oryginalnej marynaty, mięso powinno nasycać się towarzystwem marynaty przez całą noc.
Innym popularnym typem marynaty do steków wołowych jest marynata ostra. Przygotujesz ją np. z wykorzystaniem oliwy, kminku, papryki ostrej, soku z limonki i czosnku. Możesz polubić też marynatę barbecue. Jej składniki to sos barbecue (w naszym katalogu znajdziesz też pomysł na domowy sos barbecue), sos Worcerstershire, oliwa, papryka wędzona, sól i pieprz. Możesz oczywiście zniuansować ją ostrzejszymi akcentami.
Jak wybierać steki wołowe na grilla?
Wiedza związana z tym, jak przyprawić steki wołowe na grilla, jest bezcenna. O wiele większe znaczenie ma jednak wybór odpowiedniego gatunku mięsa. Do bezsprzecznie najlepszych opcji należą m.in. ribeye, rostbef, polędwica wołowa czy porterhouse. Co więcej, wybierając steki wołowe na grilla, warto zwrócić uwagę na cechę taką jak marmurkowatość. Najlepsze steki wołowe to te, w których dostrzeżesz sporo białych nitek tłuszczu. Jeśli natomiast mowa o kolorze steków wołowych z grilla, najlepiej o gatunku mięsa świadczy ciemnoczerwona barwa. Czerwoną flagą są natomiast steki brązowe lub szare.
Mamy pewność, że korzystając naszych porad, przygotujesz przepyszne steki wołowe z grilla. Może jednak interesują Cię również przepisy na inne grillowane przysmaki? Jeśli tak, rzuć okiem na grillowaną karkówkę w piwie albo karkówkę czosnkowo-śliwkową z grilla. Doskonale podczas garden party ze znajomymi smakować będą też grillowane szaszłyki z boczku i kiełbasy. Fani kiełbasek mogą natomiast dowiedzieć się czegoś ciekawego z przepisu na grillowane kiełbaski w boczku. W naszym katalogu przepisów coś dla siebie znajdą również Ci, dla których grille to okazja do nasycenia się przepysznymi warzywami. Jeśli i Ty należysz do tych osób, poznaj przepis na marynowane szaszłyki warzywne z grilla! Koniecznie przypomnij sobie również, jak przygotować wspaniałe ziemniaki z grilla – smak beztroskiej młodości i niezapomnianych letnich ognisk!
Wypróbuj klasyczne steki wołowe na grilla według pomysłu Kuchni Lidla. A później poświęć też nieco uwagi innym wyszukanym pomysłom na grilla!
Zobacz przepisy
na święta
- Sałatka z selera i jajek z ziołami
- Pascha wielkanocna
- Wielkanocna babka ponczowa
- Sernik z białą czekoladą i mango
- Mazurek pomarańczowy
- Rolada makowa
- Sernik cytrynowy na zimno
- Regionalny mazurek wielkanocny
- Pasztet z kaczki z suszonymi owocami
- Jajka w mięsie mielonym z sosem tatarskim
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Wegański tort wielkanocny z czekoladowym gniazdem
- Babka cytrynowa wielkanocna
- Różowe jajka z kremem chrzanowym
- Domowy zakwas na żurek
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Gofry szpinakowe z jajkiem sadzonym i wędzonym łososiem
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Babeczki z kajmakiem
- Babka adwokatowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3066 dni temu
Ile soli i pieprzu dodać żeby stek był najlepszy?
odpowiedz
2201 dni temu
po łyżeczce na każdy.....
1327 dni temu
kilo
3132 dni temu
Steki wołowe polskich producentów, mam na myśli w szczególności Sokołów - NIE NADAJĄ się do jedzenia. Technika przyrządzenia nie ma tutaj nic do rzeczy. Przygotowałem zgodnie z najlepszą sztuką ( ma doświadczenie kulinarne , sok nie wyciekł z mięsa, było pozostawione aby odpoczęło). Zawsze z polskiej wołowiny wychodzi mi PODESZWA. Żałuję i ubolewam ale w Polsce tego po prostu nie umiemy ( złe sztuki, brak sezonowania, zła jakość ) albo jesteśmy oszukiwani przez producentów i handel. Szkoda czasu i pieniędzy na to.
odpowiedz
3084 dni temu
Lechu masz rację ale zwykły "Kowalski" nie będzie zamawiać nie wiadomo skąd steka wołowego. Zresztą stek winien być z solą, a nie tam fiu bziu.
3938 dni temu
Witam. minusy - cena - szczelnie zapakowane (nie ma możliwości zobaczyć steaka) plus + bardzo dobry pomysł na steaki wołowe, ale lepszej jakości!
odpowiedz
3940 dni temu
Niestety nam też trafił się śmierdzący kawałek z serii Deluxe :( kawałek własnie się robi i mam nadzieję, że nic nam nie będzie ,bo szkoda wyrzucić za taką kasę...
odpowiedz
3940 dni temu
Przepyszny, aromatyczny i soczysty stek. Proponuję również zamiast polędwicy antrykot. Dla hardkorowców skócenie czasu grilowania do 3 min. z każdej strony- prawdziwy kwisty (ale bez przesady) stek
odpowiedz
4005 dni temu
Hello! Jestem fanem polędwicy wołowej, odkąd pojawiła się w Lidlu często serwuję ją całej rodzinie. Zazwyczaj kupuję polską z firmy Biernacki - jest okay choć czasem trzeba powycinać trochę tłuszczu. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem brazylijską - kupiłem bez wahania. Niestety jak piszą przedmówcy trafił mi się niezbyt świeży kawałek - mimo odległego terminu przydatności do spożycia mięso nieprzyjemnie pachniało. Nie było świeże. Żal było wyrzucić i po długim marynowaniu oraz dłuższym niż zwykle smażeniu zostało ono skonsumowane i nikt się nie rozchorował. Kilka dni temu zaryzykowałem po raz kolejny - mięso ma być zjedzone w nadchodzące święta. Zobaczymy czy będzie okay. Niemniej lidlowym kupcom zalecam staranniejszą selekcję dostawców.
odpowiedz
4056 dni temu
Tak masz rację! Nie byłeś jedyny . Mnie tez się taki kawałek trafił. Nie polecam!
odpowiedz
4228 dni temu
Wszystko ok. tylko nie kupujcie tej wołowiny - ja wtopiłem bo trafiłem na śmierdzący kawałek, którego nie dość że nie można zobaczyć przez opakowanie to jeszcze taki zonk ze smakiem:/ 1 kg polędwicy to ok. 100 zł zależnie od sklepu i jeśli nie można kupić świeżej to nie bawcie się w takie wynalazki jak Beef Master - szkoda czasu, zdrowia i pieniędzy
odpowiedz
zobacz wszystkie