Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- naczynie żaroodporne
- folię spożywczą
- piekarnik rozgrzany do temp. 220°C
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Skrzydełka kurczaka wywijamy, aby nie były luźne. Następnie odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu z okolic kupra.
KROK 2: FASZERUJEMY KURCZAKA
Cebule kroimy w ósemki, a czosnek obieramy. Natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dokładnie ze sobą łączymy i faszerujemy nimi wnętrze kurczaka.
KROK 3: MARYNUJEMY KURCZAKA
Przyprawę do kurczaka przesypujemy do miseczki. Następnie zalewamy ją oliwą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy wierzch kurczaka, a także po delikatnym podniesieniu skóry na piersi jego wnętrze. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy szczelnie w folie spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 2 godziny.
KROK 4: PIECZEMY KURCZAKA
Po 2 godzinach marynowania, kurczaka odwijamy z folii spożywczej i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, podlewamy kurczaka szklanką wody i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Przez cały czas pieczenia, co ok. 15 minut, kurczaka podlewamy gromadzącym się na dnie naczynia sosem.
KROK 5: PODAJEMY KURCZAKA
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie kroimy mięso na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.
Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (41)
1826 dni temu
A po diabła ta oliwa z oliwek ? jakbyśmy nie mieli swoich , lepszych olejów. Smród tej oliwy pasuje do pieczeni , jak przysłowiowy "wół do karety"
odpowiedz
1826 dni temu
Jeśli nie pasuje Ci oliwa z oliwek, użyj oleju rzepakowego. Jeden i drugi sprawdzi się tu dobrze :)
1808 dni temu
Prawda najzdrowszy olej rzepakowy i to nasz Polski Kujawski oliwa przy jego właściwościach maleńka proszę powróćcie do rodzimych produktów są najlepsze i najzdrowsze a w kuchni o to chodzi smacznie i zdrowo
1767 dni temu
Oliwa z oliwek jest o wiele zdrowsza i jest mniej kaloryczna niż zwykły olej słonecznikowy a do tego jest dużym faworytem na nie jednym stole, bo jest wielouzytkowy jak i do sałatek, tak i do pieczenia a nawet do niektórych fit koktajli:)
1465 dni temu
Dokładnie, olej rzepakowy najzdrowszy dla nas! Oliwa z oliwek to dieta typowo śródziemnomorska..
856 dni temu
Jak kupujesz najtańsza oliwę to może i śmierdzi. Albo nie potrafisz gotowac. Robiłem kurczaka według tego przepisu i wyszedł bardzo dobry.
723 dni temu
Co kto lubi ja lubię oliwę z oliwek ale np.: do sosów sałatkowych a do pieczenia olej rzepakowy ;-)
307 dni temu
Po 1 - niegrzecznie Pan pisze. Po 2 - to akurat olej rzepakowy jest zupełnie nie do przyjęcia ze względu właśnie na swój okropny smak, szczególnie odczuwalny wtedy, kiedy chce się go dodać do czegokolwiek innego niż smażenie. Dlatego niech Pan nie krytykuje, skoro pasują Panu tak okropne smaki. Ja wolę użyć oleju słonecznikowego czy oliwy z oliwek.
307 dni temu
I po 3 - śmieszne jest to Pana oraz podobnych Panu osób twierdzenie, że coś musi być automatycznie smaczne tylko dlatego, że pochodzi z Polski, a co zwyczajnie nie zawsze jest prawdą. Poza tym nasza kuchnia jest smaczna, choć nie wszystko, ale zarazem dość tłusta i w dużej mierze na produktach mącznych z pszenicy, a tym samym b. niezdrowa.
1884 dni temu
taaa z piwkiem lepiej smakuje. Ja podlewałem najpierw kurczaka, a później siebie, tak jest najlepiej
odpowiedz
2060 dni temu
podlałem piwem.
odpowiedz
2058 dni temu
Dobry pomysł!
2557 dni temu
bardzo dobry przepis, akurat pieklismy w zamnknietym naczyniu , byl soczysty i kruchy:)
odpowiedz
2750 dni temu
No a przyprawa prymat ona jest z solą to nie za dużo całe opakowanie ?
odpowiedz
2899 dni temu
Przyprawa do kurczaka, super :/
odpowiedz
2905 dni temu
Wyśmienity, marynowalam całą noc i odłożył piersi dodatkowo cytryna, zamiast woda podałam rosołem, pierwszy raz kurczak wyszedł mi pyszny i soczysty!! Polecam
odpowiedz
2922 dni temu
A jak ustawić piekarnik? Na grzałkę, nawiew górny, dolny? Kompletnie się nie znam na tym....
odpowiedz
2920 dni temu
Grzenie góra-dół :)
2953 dni temu
Woda do podlania ma być letnia, dobrze ciepła czy gorąca?
odpowiedz
2952 dni temu
Moniko, woda powinna być gorąca, gdyż inaczej mięso może być twarde i łykowate.
2952 dni temu
Dziękuję :-)
2928 dni temu
Taka... wiosenna.
3010 dni temu
Gdy podlewalam kurczaka woda zgodnie z przepisem moje naczynie zaroodporne popekalo w drobny mak:(
odpowiedz
2999 dni temu
moje niestety też :/
2957 dni temu
bo musiałaś podlewać gorącą albo nawet wrzątkiem, aby różnica temperatur była jak najmniejsza
3058 dni temu
a piec ustawiamy na termoobieg? mozna razem z kurczakiem upiec ziemianki?
odpowiedz
3058 dni temu
Nie ustawiamy termoobiegu. A kurczaka można piec razem z ziemniakami. Pamiętaj jednak, by ziemniaki włożyć nieco później do piekarnika.
3330 dni temu
przepis ok, ale polecam cebulkę podsmażyć, bo bez tego wychodzi jak ugotowana, a nie upieczona
odpowiedz
3570 dni temu
Malgosiu, najlepiej piecz kurczaka bez termoobiegu. Jeśli nie masz takiej opcji, zmniejsz podane temperatury o 10 stopni i piecz z termoobiegiem.
odpowiedz
3570 dni temu
Jak piec? Termoobieg moze byc? :-) :-) :-)
odpowiedz
3618 dni temu
aatkaa, kurczak może się marynować całą noc :)
odpowiedz
3618 dni temu
Czy kurczak moze stac w lodowce cala noc po zamarynowaniu i dopier upieczony?
odpowiedz
3791 dni temu
wiolko, możesz zastąpić oliwę innym olejem, którego używasz np. rzepakowym lub słonecznikowym.
odpowiedz
3792 dni temu
a czy koniecznie musi byc oliwa z oliwek a jakis inny tluszcz moze byc zamiast??
odpowiedz
3814 dni temu
Robię tak pierwszy raz. Włożyłem do środka trochę posiekanego lubczyka.
odpowiedz
3828 dni temu
karolka87 nie, kurczaka pieczemy bez przykrycia.
odpowiedz
3829 dni temu
Czy naczynie żaroodporne ma być przykryte pokrywką?
odpowiedz
3837 dni temu
Nikita, dodatek cytryny jest świetnym pomysłem :)
odpowiedz
3838 dni temu
pychotka dzisiaj robimy go znowu polecam, ja też dodaje trochę cytryny jest super :)
odpowiedz
3896 dni temu
fantastyczny przepis,ja skropiłam jeszcze kurczaka sokiem z cytryny.Mąż był zachwycony.
odpowiedz
3905 dni temu
Taji najsmaczniejsy,u mnie jeszcze sporo czosnku i kurczaczek wychodzi super.
odpowiedz
zobacz wszystkie