Kurczak pieczony w całości
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • naczynie żaroodporne
  • folię spożywczą
  • piekarnik rozgrzany do temp. 220°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA

Skrzydełka kurczaka wywijamy, aby nie były luźne. Następnie odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu z okolic kupra.

KROK 2: FASZERUJEMY KURCZAKA

Cebule kroimy w ósemki, a czosnek obieramy. Natkę pietruszki dość drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, dokładnie ze sobą łączymy i faszerujemy nimi wnętrze kurczaka.

KROK 3: MARYNUJEMY KURCZAKA

Przyprawę do kurczaka przesypujemy do miseczki. Następnie zalewamy ją oliwą i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy wierzch kurczaka, a także po delikatnym podniesieniu skóry na piersi jego wnętrze. Tak przygotowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy szczelnie w folie spożywczą i przekładamy do lodówki na min. 2 godziny.

KROK 4: PIECZEMY KURCZAKA

Po 2 godzinach marynowania, kurczaka odwijamy z folii spożywczej i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180°C, podlewamy kurczaka szklanką wody i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Przez cały czas pieczenia, co ok. 15 minut, kurczaka podlewamy gromadzącym się na dnie naczynia sosem.

KROK 5: PODAJEMY KURCZAKA

Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie kroimy mięso na porcje i podajemy z ulubionymi dodatkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (41)

Avatar
  • Gość Gość
    1826 dni temu
    A po diabła ta oliwa z oliwek ? jakbyśmy nie mieli swoich , lepszych olejów. Smród tej oliwy pasuje do pieczeni , jak przysłowiowy "wół do karety"

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1826 dni temu
    Jeśli nie pasuje Ci oliwa z oliwek, użyj oleju rzepakowego. Jeden i drugi sprawdzi się tu dobrze :)
  • Gość Gość
    1808 dni temu
    Prawda najzdrowszy olej rzepakowy i to nasz Polski Kujawski oliwa przy jego właściwościach maleńka proszę powróćcie do rodzimych produktów są najlepsze i najzdrowsze a w kuchni o to chodzi smacznie i zdrowo
  • Gość Gość
    1767 dni temu
    Oliwa z oliwek jest o wiele zdrowsza i jest mniej kaloryczna niż zwykły olej słonecznikowy a do tego jest dużym faworytem na nie jednym stole, bo jest wielouzytkowy jak i do sałatek, tak i do pieczenia a nawet do niektórych fit koktajli:)
  • Gość Gość
    1465 dni temu
    Dokładnie, olej rzepakowy najzdrowszy dla nas! Oliwa z oliwek to dieta typowo śródziemnomorska..
  • Gość Gość
    856 dni temu
    Jak kupujesz najtańsza oliwę to może i śmierdzi. Albo nie potrafisz gotowac. Robiłem kurczaka według tego przepisu i wyszedł bardzo dobry.
  • Gość Gość
    723 dni temu
    Co kto lubi ja lubię oliwę z oliwek ale np.: do sosów sałatkowych a do pieczenia olej rzepakowy ;-)
  • Gość Gość
    307 dni temu
    Po 1 - niegrzecznie Pan pisze. Po 2 - to akurat olej rzepakowy jest zupełnie nie do przyjęcia ze względu właśnie na swój okropny smak, szczególnie odczuwalny wtedy, kiedy chce się go dodać do czegokolwiek innego niż smażenie. Dlatego niech Pan nie krytykuje, skoro pasują Panu tak okropne smaki. Ja wolę użyć oleju słonecznikowego czy oliwy z oliwek.
  • Gość Gość
    307 dni temu
    I po 3 - śmieszne jest to Pana oraz podobnych Panu osób twierdzenie, że coś musi być automatycznie smaczne tylko dlatego, że pochodzi z Polski, a co zwyczajnie nie zawsze jest prawdą. Poza tym nasza kuchnia jest smaczna, choć nie wszystko, ale zarazem dość tłusta i w dużej mierze na produktach mącznych z pszenicy, a tym samym b. niezdrowa.
  • adi adi
    1884 dni temu
    taaa z piwkiem lepiej smakuje. Ja podlewałem najpierw kurczaka, a później siebie, tak jest najlepiej

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2060 dni temu
    podlałem piwem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2058 dni temu
    Dobry pomysł!
  • Gość Gość
    2557 dni temu
    bardzo dobry przepis, akurat pieklismy w zamnknietym naczyniu , byl soczysty i kruchy:)

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    2750 dni temu
    No a przyprawa prymat ona jest z solą to nie za dużo całe opakowanie ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2899 dni temu
    Przyprawa do kurczaka, super :/

    odpowiedz

  • Magda Magda
    2905 dni temu
    Wyśmienity, marynowalam całą noc i odłożył piersi dodatkowo cytryna, zamiast woda podałam rosołem, pierwszy raz kurczak wyszedł mi pyszny i soczysty!! Polecam

    odpowiedz

  • Asia Asia
    2922 dni temu
    A jak ustawić piekarnik? Na grzałkę, nawiew górny, dolny? Kompletnie się nie znam na tym....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2920 dni temu
    Grzenie góra-dół :)
  • Monika Monika
    2953 dni temu
    Woda do podlania ma być letnia, dobrze ciepła czy gorąca?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2952 dni temu
    Moniko, woda powinna być gorąca, gdyż inaczej mięso może być twarde i łykowate.
  • Monika Monika
    2952 dni temu
    Dziękuję :-)
  • Gość Gość
    2928 dni temu
    Taka... wiosenna.
  • Emilia Emilia
    3010 dni temu
    Gdy podlewalam kurczaka woda zgodnie z przepisem moje naczynie zaroodporne popekalo w drobny mak:(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2999 dni temu
    moje niestety też :/
  • Gość Gość
    2957 dni temu
    bo musiałaś podlewać gorącą albo nawet wrzątkiem, aby różnica temperatur była jak najmniejsza
  • Gość Gość
    3058 dni temu
    a piec ustawiamy na termoobieg? mozna razem z kurczakiem upiec ziemianki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3058 dni temu
    Nie ustawiamy termoobiegu. A kurczaka można piec razem z ziemniakami. Pamiętaj jednak, by ziemniaki włożyć nieco później do piekarnika.
  • Gość Gość
    3330 dni temu
    przepis ok, ale polecam cebulkę podsmażyć, bo bez tego wychodzi jak ugotowana, a nie upieczona

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3570 dni temu
    Malgosiu, najlepiej piecz kurczaka bez termoobiegu. Jeśli nie masz takiej opcji, zmniejsz podane temperatury o 10 stopni i piecz z termoobiegiem.

    odpowiedz

  • Malgosia Malgosia
    3570 dni temu
    Jak piec? Termoobieg moze byc? :-) :-) :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3618 dni temu
    aatkaa, kurczak może się marynować całą noc :)

    odpowiedz

  • aatkaa aatkaa
    3618 dni temu
    Czy kurczak moze stac w lodowce cala noc po zamarynowaniu i dopier upieczony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3791 dni temu
    wiolko, możesz zastąpić oliwę innym olejem, którego używasz np. rzepakowym lub słonecznikowym.

    odpowiedz

  • wiolka wiolka
    3792 dni temu
    a czy koniecznie musi byc oliwa z oliwek a jakis inny tluszcz moze byc zamiast??

    odpowiedz

  • Krzysztof Gość Krzysztof Gość
    3814 dni temu
    Robię tak pierwszy raz. Włożyłem do środka trochę posiekanego lubczyka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3828 dni temu
    karolka87 nie, kurczaka pieczemy bez przykrycia.

    odpowiedz

  • karolka87 karolka87
    3829 dni temu
    Czy naczynie żaroodporne ma być przykryte pokrywką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3837 dni temu
    Nikita, dodatek cytryny jest świetnym pomysłem :)

    odpowiedz

  • Nikita Nikita
    3838 dni temu
    pychotka dzisiaj robimy go znowu polecam, ja też dodaje trochę cytryny jest super :)

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    3896 dni temu
    fantastyczny przepis,ja skropiłam jeszcze kurczaka sokiem z cytryny.Mąż był zachwycony.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3905 dni temu
    Taji najsmaczniejsy,u mnie jeszcze sporo czosnku i kurczaczek wychodzi super.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!