
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrzydełka kurczaka wywijamy, by nie były luźne. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu z okolicy kupra.
Cebule kroimy w ósemki. Czosnek obieramy. Natkę pietruszki siekamy. Warzywa mieszamy razem i faszerujemy nimi wnętrze kurczaka.
Przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą z oliwek i gotową marynatą nacieramy dokładnie wierzch kurczaka. Delikatnie podważamy skórę na piersi i smarujemy kurczaka także pod skórą. Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki mniej więcej na 2 godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, odwijamy kurczaka z folii spożywczej i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka szklanką wody. Kurczaka pieczemy przez 1½ godziny. Podczas pieczenia co 15 minut polewamy równomiernie całego kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy kurczaka na porcje i nakładamy na talerze.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Kurczak po amerykańsku
Przysmak dla miłośników amerykańskiej kuchni - kurczak podawany ze smażonymi ziemniakami.

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Komentarze (39)
1454 dni temu
A po diabła ta oliwa z oliwek ? jakbyśmy nie mieli swoich , lepszych olejów. Smród tej oliwy pasuje do pieczeni , jak przysłowiowy "wół do karety"
odpowiedz
1454 dni temu
Jeśli nie pasuje Ci oliwa z oliwek, użyj oleju rzepakowego. Jeden i drugi sprawdzi się tu dobrze :)
1436 dni temu
Prawda najzdrowszy olej rzepakowy i to nasz Polski Kujawski oliwa przy jego właściwościach maleńka proszę powróćcie do rodzimych produktów są najlepsze i najzdrowsze a w kuchni o to chodzi smacznie i zdrowo
1395 dni temu
Oliwa z oliwek jest o wiele zdrowsza i jest mniej kaloryczna niż zwykły olej słonecznikowy a do tego jest dużym faworytem na nie jednym stole, bo jest wielouzytkowy jak i do sałatek, tak i do pieczenia a nawet do niektórych fit koktajli:)
1093 dni temu
Dokładnie, olej rzepakowy najzdrowszy dla nas! Oliwa z oliwek to dieta typowo śródziemnomorska..
484 dni temu
Jak kupujesz najtańsza oliwę to może i śmierdzi. Albo nie potrafisz gotowac. Robiłem kurczaka według tego przepisu i wyszedł bardzo dobry.
351 dni temu
Co kto lubi ja lubię oliwę z oliwek ale np.: do sosów sałatkowych a do pieczenia olej rzepakowy ;-)
1512 dni temu
taaa z piwkiem lepiej smakuje. Ja podlewałem najpierw kurczaka, a później siebie, tak jest najlepiej
odpowiedz
1688 dni temu
podlałem piwem.
odpowiedz
1686 dni temu
Dobry pomysł!
2185 dni temu
bardzo dobry przepis, akurat pieklismy w zamnknietym naczyniu , byl soczysty i kruchy:)
odpowiedz
2378 dni temu
No a przyprawa prymat ona jest z solą to nie za dużo całe opakowanie ?
odpowiedz
2527 dni temu
Przyprawa do kurczaka, super :/
odpowiedz
2533 dni temu
Wyśmienity, marynowalam całą noc i odłożył piersi dodatkowo cytryna, zamiast woda podałam rosołem, pierwszy raz kurczak wyszedł mi pyszny i soczysty!! Polecam
odpowiedz
2550 dni temu
A jak ustawić piekarnik? Na grzałkę, nawiew górny, dolny? Kompletnie się nie znam na tym....
odpowiedz
2548 dni temu
Grzenie góra-dół :)
2581 dni temu
Woda do podlania ma być letnia, dobrze ciepła czy gorąca?
odpowiedz
2580 dni temu
Moniko, woda powinna być gorąca, gdyż inaczej mięso może być twarde i łykowate.
2580 dni temu
Dziękuję :-)
2556 dni temu
Taka... wiosenna.
2638 dni temu
Gdy podlewalam kurczaka woda zgodnie z przepisem moje naczynie zaroodporne popekalo w drobny mak:(
odpowiedz
2627 dni temu
moje niestety też :/
2585 dni temu
bo musiałaś podlewać gorącą albo nawet wrzątkiem, aby różnica temperatur była jak najmniejsza
2686 dni temu
a piec ustawiamy na termoobieg? mozna razem z kurczakiem upiec ziemianki?
odpowiedz
2686 dni temu
Nie ustawiamy termoobiegu. A kurczaka można piec razem z ziemniakami. Pamiętaj jednak, by ziemniaki włożyć nieco później do piekarnika.
2957 dni temu
przepis ok, ale polecam cebulkę podsmażyć, bo bez tego wychodzi jak ugotowana, a nie upieczona
odpowiedz
3198 dni temu
Malgosiu, najlepiej piecz kurczaka bez termoobiegu. Jeśli nie masz takiej opcji, zmniejsz podane temperatury o 10 stopni i piecz z termoobiegiem.
odpowiedz
3198 dni temu
Jak piec? Termoobieg moze byc? :-) :-) :-)
odpowiedz
3246 dni temu
aatkaa, kurczak może się marynować całą noc :)
odpowiedz
3246 dni temu
Czy kurczak moze stac w lodowce cala noc po zamarynowaniu i dopier upieczony?
odpowiedz
3419 dni temu
wiolko, możesz zastąpić oliwę innym olejem, którego używasz np. rzepakowym lub słonecznikowym.
odpowiedz
3420 dni temu
a czy koniecznie musi byc oliwa z oliwek a jakis inny tluszcz moze byc zamiast??
odpowiedz
3442 dni temu
Robię tak pierwszy raz. Włożyłem do środka trochę posiekanego lubczyka.
odpowiedz
3456 dni temu
karolka87 nie, kurczaka pieczemy bez przykrycia.
odpowiedz
3457 dni temu
Czy naczynie żaroodporne ma być przykryte pokrywką?
odpowiedz
3465 dni temu
Nikita, dodatek cytryny jest świetnym pomysłem :)
odpowiedz
3466 dni temu
pychotka dzisiaj robimy go znowu polecam, ja też dodaje trochę cytryny jest super :)
odpowiedz
3524 dni temu
fantastyczny przepis,ja skropiłam jeszcze kurczaka sokiem z cytryny.Mąż był zachwycony.
odpowiedz
3533 dni temu
Taji najsmaczniejsy,u mnie jeszcze sporo czosnku i kurczaczek wychodzi super.
odpowiedz
zobacz wszystkie