Kurczak pieczony w całości
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skrzydełka kurczaka wywijamy, by nie były luźne. Odcinamy nadmiar skóry i tłuszczu z okolicy kupra.

Cebule kroimy w ósemki. Czosnek obieramy. Natkę pietruszki siekamy. Warzywa mieszamy razem i faszerujemy nimi wnętrze kurczaka.

Przyprawę do kurczaka mieszamy z oliwą z oliwek i gotową marynatą nacieramy dokładnie wierzch kurczaka. Delikatnie podważamy skórę na piersi i smarujemy kurczaka także pod skórą. Gotowego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki mniej więcej na 2 godziny.

Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, odwijamy kurczaka z folii spożywczej i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, podlewamy kurczaka szklanką wody. Kurczaka pieczemy przez 1½ godziny. Podczas pieczenia co 15 minut polewamy równomiernie całego kurczaka sosem zbierającym się na dnie naczynia.

Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie kroimy kurczaka na porcje i nakładamy na talerze.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Gość Gość
    56 dni temu
    podlałem piwem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    54 dni temu
    Dobry pomysł!
  • Gość Gość
    553 dni temu
    bardzo dobry przepis, akurat pieklismy w zamnknietym naczyniu , byl soczysty i kruchy:)

    odpowiedz

  • Daniel Daniel
    746 dni temu
    No a przyprawa prymat ona jest z solą to nie za dużo całe opakowanie ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    895 dni temu
    Przyprawa do kurczaka, super :/

    odpowiedz

  • Magda Magda
    901 dni temu
    Wyśmienity, marynowalam całą noc i odłożył piersi dodatkowo cytryna, zamiast woda podałam rosołem, pierwszy raz kurczak wyszedł mi pyszny i soczysty!! Polecam

    odpowiedz

  • Asia Asia
    918 dni temu
    A jak ustawić piekarnik? Na grzałkę, nawiew górny, dolny? Kompletnie się nie znam na tym....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    916 dni temu
    Grzenie góra-dół :)
  • Monika Monika
    949 dni temu
    Woda do podlania ma być letnia, dobrze ciepła czy gorąca?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    948 dni temu
    Moniko, woda powinna być gorąca, gdyż inaczej mięso może być twarde i łykowate.
  • Monika Monika
    948 dni temu
    Dziękuję :-)
  • Gość Gość
    924 dni temu
    Taka... wiosenna.
  • Emilia Emilia
    1006 dni temu
    Gdy podlewalam kurczaka woda zgodnie z przepisem moje naczynie zaroodporne popekalo w drobny mak:(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    995 dni temu
    moje niestety też :/
  • Gość Gość
    953 dni temu
    bo musiałaś podlewać gorącą albo nawet wrzątkiem, aby różnica temperatur była jak najmniejsza
  • Gość Gość
    1054 dni temu
    a piec ustawiamy na termoobieg? mozna razem z kurczakiem upiec ziemianki?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1054 dni temu
    Nie ustawiamy termoobiegu. A kurczaka można piec razem z ziemniakami. Pamiętaj jednak, by ziemniaki włożyć nieco później do piekarnika.
  • Gość Gość
    1326 dni temu
    przepis ok, ale polecam cebulkę podsmażyć, bo bez tego wychodzi jak ugotowana, a nie upieczona

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1566 dni temu
    Malgosiu, najlepiej piecz kurczaka bez termoobiegu. Jeśli nie masz takiej opcji, zmniejsz podane temperatury o 10 stopni i piecz z termoobiegiem.

    odpowiedz

  • Malgosia Malgosia
    1566 dni temu
    Jak piec? Termoobieg moze byc? :-) :-) :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1614 dni temu
    aatkaa, kurczak może się marynować całą noc :)

    odpowiedz

  • aatkaa aatkaa
    1614 dni temu
    Czy kurczak moze stac w lodowce cala noc po zamarynowaniu i dopier upieczony?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1787 dni temu
    wiolko, możesz zastąpić oliwę innym olejem, którego używasz np. rzepakowym lub słonecznikowym.

    odpowiedz

  • wiolka wiolka
    1788 dni temu
    a czy koniecznie musi byc oliwa z oliwek a jakis inny tluszcz moze byc zamiast??

    odpowiedz

  • Krzysztof Gość Krzysztof Gość
    1810 dni temu
    Robię tak pierwszy raz. Włożyłem do środka trochę posiekanego lubczyka.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1824 dni temu
    karolka87 nie, kurczaka pieczemy bez przykrycia.

    odpowiedz

  • karolka87 karolka87
    1825 dni temu
    Czy naczynie żaroodporne ma być przykryte pokrywką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1833 dni temu
    Nikita, dodatek cytryny jest świetnym pomysłem :)

    odpowiedz

  • Nikita Nikita
    1834 dni temu
    pychotka dzisiaj robimy go znowu polecam, ja też dodaje trochę cytryny jest super :)

    odpowiedz

  • KASIA KASIA
    1892 dni temu
    fantastyczny przepis,ja skropiłam jeszcze kurczaka sokiem z cytryny.Mąż był zachwycony.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1901 dni temu
    Taji najsmaczniejsy,u mnie jeszcze sporo czosnku i kurczaczek wychodzi super.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram