zobacz film Chaczapuri z serem i sosem adżika

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • ściereczkę
  • ręczny blender
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 225°C

Przygotuj wcześniej

  • Podgrzej wodę i mleko tak, aby w momencie przygotowywania ciasta były ciepłe, a nie gorące. Roztop i przestudź masło.

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY I WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE

Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy, aż staną się płynne. W osobnej misce umieszczamy mąkę. Dodajemy sól, część mleka i wodę. Mieszamy.

Resztę mleka wlewamy do drożdży, mieszamy i dodajemy do mąki. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto dłońmi, aż składniki się połączą.

Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i formujemy z niego kulę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2: FORMUJEMY CHACZAPURI

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Na blacie oprószonym mąką rozgniatamy obie części ciasta, formujemy z nich placki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm.

Brzegi placków zawijamy do środka, a ich końce sklejamy, tworząc łódki. Placki przekładamy na blachę wyłożoną oprószonym mąką papierem do pieczenia.

Krok 3: FASZERUJEMY I PIECZEMY CHACZAPURI

Do łódeczek wkładamy mozzarellę. Fetę i ser libański łączymy ze sobą w misce. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Masę serową przekładamy do łódeczek.

Chaczapuri pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 225°C.

Krok 4: ZAPIEKAMY CHACZAPURI Z JAJKIEM

W zapieczonym serowym farszu tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Brzegi ciasta posypujemy mozzarellą.

Chaczapuri zapiekamy jeszcze chwilę, aż białko jajka się zetnie.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY CHACZAPURI

Pieczoną paprykę łączymy w wysokim naczyniu z posiekaną papryczką pepperoni, czosnkiem i oliwą. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Chaczapuri podajemy z sosem adżika. Na wierzchu układamy gałązki szczypiorku i listki bazylii.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Katarzyna Katarzyna
    981 dni temu
    Ciasto wyszło idealne z tego przepisu. To najlepszy przepis na chaczapuri a korzystałam już z kilku i żane nie wychodziły tak smaczne jak te. Szczerze polecam! Zrobiłam 8szt z podwójnej porcji ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1256 dni temu
    Z podanych składników na ciasto wychodzą 4 a nie 2 łódeczki,

    odpowiedz

  • Ten Gość Ten Gość
    1220 dni temu
    To trzeba było zrobić większe, u mnie działa, POZDRAWIAM
  • Gość Gość
    1096 dni temu
    Albo dwa wielkie statki...
  • OLA.S OLA.S
    1325 dni temu
    skąd ser libański?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1325 dni temu
    Ser ten dostępny jest w tygodniu orientalnym w Lidlu :)
  • Maria S. Maria S.
    1326 dni temu
    DD :) Czy ciasto można zamrozić, ew. już gotowe danie. pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1326 dni temu
    Ciasto można zamrozić natychmiast po wyrobieniu. Jeśli chodzi o mrożenie całego dania - zdecydowanie odradzamy :)
  • Gość Gość
    1362 dni temu
    Przepis łatwy w wykonaniu a chaczapuri wyszło bardzo smaczne ale składników jest na dwa MEGA duże albo 4 takie jak na zdjęciu i filmie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1557 dni temu
    ale fajne lubie to

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!