
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ściereczkę
- ręczny blender
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 225°C
Przygotuj wcześniej
- Podgrzej wodę i mleko tak, aby w momencie przygotowywania ciasta były ciepłe, a nie gorące. Roztop i przestudź masło.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY I WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy, aż staną się płynne. W osobnej misce umieszczamy mąkę. Dodajemy sól, część mleka i wodę. Mieszamy.
Resztę mleka wlewamy do drożdży, mieszamy i dodajemy do mąki. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto dłońmi, aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i formujemy z niego kulę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2: FORMUJEMY CHACZAPURI
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Na blacie oprószonym mąką rozgniatamy obie części ciasta, formujemy z nich placki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm.
Brzegi placków zawijamy do środka, a ich końce sklejamy, tworząc łódki. Placki przekładamy na blachę wyłożoną oprószonym mąką papierem do pieczenia.
Krok 3: FASZERUJEMY I PIECZEMY CHACZAPURI
Do łódeczek wkładamy mozzarellę. Fetę i ser libański łączymy ze sobą w misce. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Masę serową przekładamy do łódeczek.
Chaczapuri pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 225°C.
Krok 4: ZAPIEKAMY CHACZAPURI Z JAJKIEM
W zapieczonym serowym farszu tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Brzegi ciasta posypujemy mozzarellą.
Chaczapuri zapiekamy jeszcze chwilę, aż białko jajka się zetnie.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY CHACZAPURI
Pieczoną paprykę łączymy w wysokim naczyniu z posiekaną papryczką pepperoni, czosnkiem i oliwą. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chaczapuri podajemy z sosem adżika. Na wierzchu układamy gałązki szczypiorku i listki bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!

Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.

Pieczona mozzarella w prosciutto z sosem pomidorowym
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.

Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Komentarze (10)
981 dni temu
Ciasto wyszło idealne z tego przepisu. To najlepszy przepis na chaczapuri a korzystałam już z kilku i żane nie wychodziły tak smaczne jak te. Szczerze polecam! Zrobiłam 8szt z podwójnej porcji ;)
odpowiedz
1256 dni temu
Z podanych składników na ciasto wychodzą 4 a nie 2 łódeczki,
odpowiedz
1220 dni temu
To trzeba było zrobić większe, u mnie działa, POZDRAWIAM
1096 dni temu
Albo dwa wielkie statki...
1325 dni temu
skąd ser libański?
odpowiedz
1325 dni temu
Ser ten dostępny jest w tygodniu orientalnym w Lidlu :)
1326 dni temu
DD :) Czy ciasto można zamrozić, ew. już gotowe danie. pozdrawiam
odpowiedz
1326 dni temu
Ciasto można zamrozić natychmiast po wyrobieniu. Jeśli chodzi o mrożenie całego dania - zdecydowanie odradzamy :)
1362 dni temu
Przepis łatwy w wykonaniu a chaczapuri wyszło bardzo smaczne ale składników jest na dwa MEGA duże albo 4 takie jak na zdjęciu i filmie.
odpowiedz
1557 dni temu
ale fajne lubie to
odpowiedz
zobacz wszystkie