Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- ściereczkę
- ręczny blender
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 225°C
Przygotuj wcześniej
- Podgrzej wodę i mleko tak, aby w momencie przygotowywania ciasta były ciepłe, a nie gorące. Roztop i przestudź masło.
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY I WYRABIAMY CIASTO DROŻDŻOWE
Drożdże kruszymy do miski, dodajemy cukier i rozcieramy, aż staną się płynne. W osobnej misce umieszczamy mąkę. Dodajemy sól, część mleka i wodę. Mieszamy.
Resztę mleka wlewamy do drożdży, mieszamy i dodajemy do mąki. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto dłońmi, aż składniki się połączą.
Ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i formujemy z niego kulę. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 2: FORMUJEMY CHACZAPURI
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Na blacie oprószonym mąką rozgniatamy obie części ciasta, formujemy z nich placki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5-1 cm.
Brzegi placków zawijamy do środka, a ich końce sklejamy, tworząc łódki. Placki przekładamy na blachę wyłożoną oprószonym mąką papierem do pieczenia.
Krok 3: FASZERUJEMY I PIECZEMY CHACZAPURI
Do łódeczek wkładamy mozzarellę. Fetę i ser libański łączymy ze sobą w misce. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Masę serową przekładamy do łódeczek.
Chaczapuri pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 225°C.
Krok 4: ZAPIEKAMY CHACZAPURI Z JAJKIEM
W zapieczonym serowym farszu tworzymy niewielkie wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Brzegi ciasta posypujemy mozzarellą.
Chaczapuri zapiekamy jeszcze chwilę, aż białko jajka się zetnie.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS I PODAJEMY CHACZAPURI
Pieczoną paprykę łączymy w wysokim naczyniu z posiekaną papryczką pepperoni, czosnkiem i oliwą. Blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chaczapuri podajemy z sosem adżika. Na wierzchu układamy gałązki szczypiorku i listki bazylii.
Zobacz podobne
przepisy
Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.
Pieczona mozzarella z pomidorami
Ser zawinięty w plastry szynki, zapieczony z pomidorami i pesto. Przepis na doskonałą przystawkę we włoskim stylu.
Gryczane bułeczki z serem camembert
Nie ma nic lepszego niż zapach pieczywa, które przygotujesz w domu! Sięgnij po przepis Karola i podaj najbliższym gryczane bułeczki z serem camembert i figami.
Pizza arabska z sałatką
Marzysz o szczypcie orientu w kuchni? Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pizzę w stylu arabskim z sałatką piyaz!
Chaczapuri adżarskie – co je wyróżnia?
Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy przepis na chaczapuri z serem w wersji adżarskiej. Gotowy wypiek ma w tym przypadku kształt łódki. Choć, co ciekawe, ciasto chaczapuri nie zawsze występuje wyłącznie w takiej odsłonie. Spotyka się także wypieki okrągłe, podłużne, w kształcie koperty czy kwadratowe. Nie da się jednak ukryć, że łódki prezentują się wyjątkowo estetycznie, co ma szczególne znaczenie, kiedy planujesz podać je gościom. Zresztą tę właśnie formę dość łatwo uzyskasz samodzielnie. Zatem nie przedłużając, sprawdź, o czym pamiętać, korzystając z przepisu na chaczapuri adżarskie!
Chaczapuri – co uwzględnić podczas robienia ciasta?
Podstawa w naszym przepisie to oczywiście sam placek chaczapuri. Choć nie wymaga on zaawansowanych umiejętności w dziedzinie gastronomii, warto pamiętać o kilku szczegółach. Oto one:
- Przepis na chaczapuri bazuje na mące pszennej. Radzimy Ci sięgnąć po wysokiej jakości mąkę, najlepiej taką stworzoną z myślą o wypiekach drożdżowych.
- Najlepiej użyć świeżych drożdży – rozpuść je w letniej wodzie przed dodaniem do mąki. Jeśli jednak nie uda Ci się ich zdobyć, bez obaw! Po prostu wykorzystaj wariant instant, który dodaje się bezpośrednio do ciasta. Z suchych drożdży nie trzeba robić zaczynu! Koniecznie uwzględnij prawidłowe proporcje. Otóż 15 g świeżych drożdży to ok. 7 g drożdży suszonych, czyli tyle, ile w jednej paczce.
- Każde, nawet szybkie chaczapuri potrzebuje dodatku soli. Nie rezygnuj z tego składnika, ponieważ wzmacnia on smak i wspomaga proces wyrastania ciasta.
- Możesz dodać do ciasta na chaczapuri odrobinę cukru. Wspomaga on aktywację drożdży, ale nie jest konieczny.
- Masło dodaje ciastu przyjemną miękkość i unikatowy smak – nie rezygnuj z niego!
- Mleko czyni chaczapuri gruzińskie cudownie wilgotnym i lekkim.
Aby chaczapuri z kuchni gruzińskiej smakowało perfekcyjnie i podbiło serca nawet najwybredniejszych smakoszy, musisz wybrać odpowiedni ser. W powyższym przepisie pojawiają się aż trzy sery wchodzące w skład farszu. Pierwszy z nich to labneh cieszący się popularnością głównie w Egipcie i na Półwyspie Arabskim. Zazwyczaj formuje się go w kulkę, obtacza w ziołach czy polewa oliwą. Przez wiele osób uznawany jest za ser gruziński do chaczapuri – nic dziwnego, pasuje do niego wprost idealnie. Jaki ser do chaczapuri wybrać poza nim? Jak wiesz, sugerujemy sięgnięcie po mozzarellę oraz ser feta. Poza tym w chaczapuri wykorzystuje się tradycyjne sery imeruli (świeży, kruchy ser górski) i sulguni (o elastycznej konsystencji). Te dwa sery w nadzieniu do chaczapuri fantastycznie się uzupełniają. Dzięki nim zyskuje ono fantastycznie kremową konsystencję i elastyczność, dlatego naprawdę trudno mu się oprzeć.
Jak zrobić chaczapuri? Tajemnice przepisu na sos adżika!
Nasz gruziński placek z serem nie smakowałby równie dobrze bez sosu do chaczapuri. Sos ten to oczywiście słynna adżika gruzińska! Jest on cudownie aromatyczny i dość pikantny, dzięki czemu dodaje charakteru tej przemyślanej kompozycji smaków. Powyższy przepis na adżikę zawiera jedną papryczkę chili, jeśli jednak kochasz bardzo pikantne dodatki, dodaj jej nieco więcej. Takie ogniste chaczapuri adżarskie również ma wielu zwolenników.
Tradycyjne chaczapuri, czyli pyszny wypiek o gruzińskim rodowodzie
Chaczapuri w kuchni gruzińskiej to potrawa tak ważna, jak pizza we Włoszech czy tortilla w Hiszpanii. Choć obcokrajowcy postrzegają je jako prawdziwy rarytas, dla Gruzinów stanowi ono najprostszą potrawę przyrządzaną z łatwo dostępnych w danym regionie składników. W końcu podstawa przepisu na chaczapuri to po prostu mąka pszenna i twaróg. Przy czym każda gruzińska gospodyni ma swój własny, unikalny przepis na chaczapuri, a samo danie różni się w zależności od tego, co ma pod ręką.
Zresztą składniki, które trafiają do tego pysznego wypieku, są zależne również od regionu. Co więcej, chaczapuri z przepisu gruzińskiego nie zawsze ma taki sam kształt, nadzienie, a nawet ciasto! Według Gruzinów najprostszy przepis na to, jak zrobić chaczapuri to po prostu użycie dobrego sera oraz dowolnego ciasta. Może być to ciasto drożdżowe, francuskie czy chlebowe.
Gotowe ciasto na gruzińskie chaczapuri w jego kraju ojczystym można nabyć w większości piekarni oraz większych sklepach. Podpowiadamy więc, że nie musisz kurczowo trzymać się naszych wskazówek, choć jeśli masz do czynienia z tym smakowitym wypiekiem po raz pierwszy, bezpieczniej pozostać wiernym oryginalnej recepturze. To zwiększa szanse powodzenia na wypiek perfekcyjnego chaczapuri po adżarsku.
Podsumowując, na pewno nie masz już wątpliwości, jak zrobić chaczapuri, które powala na kolana! Określamy je średnim poziomem trudności, ale z pewnością sobie poradzisz. Wystarczy, że uzbroisz się w cierpliwość oraz postąpisz zgodnie z naszymi instrukcjami. Przy czym adżarskie chaczapuri to tylko jedna z przepysznych propozycji z Kuchni Lidla. W naszej bogatej kolekcji przepisów znajdziesz również mnóstwo innych inspiracji z różnych części świata oraz z Polski. Mamy nadzieję, że Twoja przygoda z potrawami gruzińskim, z chaczapuri na czele, okaże się udana.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Piwne muffinki z malinami
- Penne z białą kiełbasą i pieczoną papryką
- Delikatny włoski sernik z ricottą i malinami
- Saksońskie ciasto drożdżowe z marcepanem
- Polenta z sosem z pieczonej papryki
- Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
- Zielone warzywa z dipem romesco
- Wegańskie cinnamon rollsy z dyni
- Burgery z tofu
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Empanada galicyjska
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
- Sałatka z chrupiącym kalmarami
- Risotto in bianco
- Kokosowe krewetki z sosem mango
- Kurczak w curry z imbirem i limonką
- Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami
- Halibut w beszamelu z duszonym porem
- Omlet z zielonymi szparagami i czosnkiem niedźwiedzim
- Indyk z salsą truskawkową
- Dorsz z pappardelle z marchewki
- Gruszki parowane w białym winie
- Kisiel gryczany z boczkiem
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Kabanosy w cieście francuskim
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (10)
1404 dni temu
Ciasto wyszło idealne z tego przepisu. To najlepszy przepis na chaczapuri a korzystałam już z kilku i żane nie wychodziły tak smaczne jak te. Szczerze polecam! Zrobiłam 8szt z podwójnej porcji ;)
odpowiedz
1680 dni temu
Z podanych składników na ciasto wychodzą 4 a nie 2 łódeczki,
odpowiedz
1644 dni temu
To trzeba było zrobić większe, u mnie działa, POZDRAWIAM
1519 dni temu
Albo dwa wielkie statki...
1748 dni temu
skąd ser libański?
odpowiedz
1748 dni temu
Ser ten dostępny jest w tygodniu orientalnym w Lidlu :)
1750 dni temu
DD :) Czy ciasto można zamrozić, ew. już gotowe danie. pozdrawiam
odpowiedz
1750 dni temu
Ciasto można zamrozić natychmiast po wyrobieniu. Jeśli chodzi o mrożenie całego dania - zdecydowanie odradzamy :)
1786 dni temu
Przepis łatwy w wykonaniu a chaczapuri wyszło bardzo smaczne ale składników jest na dwa MEGA duże albo 4 takie jak na zdjęciu i filmie.
odpowiedz
1980 dni temu
ale fajne lubie to
odpowiedz