
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Pomidory z puszki przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy połowę ziół prowansalskich. Sos wylewamy do czterech naczyń żaroodpornych.
Mozzarelle odsączamy z zalewy, smarujemy odrobiną pesto, a następnie zawijamy dokładnie w plastry szynki prosciutto. Układamy po jednej kuli mozzarelli w naczyniach z sosem.
Pomidory układamy spodem ku górze. Nacinamy skórkę i miąższ, tworząc gwiazdkę (nacięcia nie powinny być zbyt głębokie). Pomidory posypujemy solą, pieprzem i pozostałymi ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu obok mozzarelli.
Naczynia z daniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut. Podajemy na gorąco.
Zobacz podobne
przepisy
Tradycyjne cannelloni
Niech na Twoim stole zawita prawdziwe, włoskie danie. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
Pyszna serowa przekąska z dodatkiem wina, doprawiona płatkami migdałów i rozmarynem oczaruje gości na każdym przyjęciu!

Makaron tagliolini z kalafiorem i goździkami
Klasyczne makaronowe wstążki z oryginalnym warzywnym sosem. Goździki dodają tej potrawie niepowtarzalnego smaku.

Gnocchi w sosie z gorgonzoli
Małe kluseczki podane w towarzystwie pysznego kremowego sosu na bazie śmietany i sera gorgonzola oczarują podniebienie.

Komentarze (12)
2047 dni temu
Włosi nauczyli mnie dodawać do takie potrawy inne mozzarelli, nie kuli, ona zawiera za duzo wody.
odpowiedz
862 dni temu
Całe szczęście nie zdradziłeś o jakie mozzarelli chodzi
2142 dni temu
nie jest to dobry pomysł z tym przepisem - 1. mozzarella się rozpłynia a 2. pomidor ze skórą jest nie dobry upieczony!
odpowiedz
2259 dni temu
Rafale, masz rację, że we Włoszech "prosciutto" oznacza zwykłą szynkę, w Polsce jednak pod tą nazwą rozumie się pewien konkretny gatunek włoskiej szynki. Jej pełna nazwa brzmi Prosciutto Crudo di Parma gdzie "Crudo" oznacza "surowy".
odpowiedz
2260 dni temu
Co wy z tym "prosciutto".. jak powiesz Włochowi w mięnym że chcesz prosciutto to galy na ciebie wywali, w najlepszym przypadku da ci ...zwykła szynkę, jak u nas. Szynka parmeńska to "Crudo di Parma", a wszelkie szynki suszone to Crudo.
odpowiedz
2281 dni temu
Wyszlo pieknie. Wg ponizszych rad dobrze zawinalem ser (wystarczyly 2 plasterki 'na zakladke'), trzymalem ciut dluzej chyba nawet niz 20 minut i pomidor byl taki jak trzeba, a ser ani sie nie splaszczyl ani nie wylal, dalej w srodku byl w formie kulki, a jednoczesnie fajnie sie ciagnal w czasie jedzenia. Bardzo fajny przepis, smaczne i sycace, mimo malej porcji.
odpowiedz
2287 dni temu
Drogi Gościu, mozzarella pod wpływem temperatury się rozpływa, dlatego by uniknąć spłaszczenia, należy ją dość ciasno zawinąć w szynkę. Jeśli pomidor nie przypiekł się wystarczająco, można danie potrzymać w piekarniku nieco dłużej - dłuższy czas pieczenia nie powinien płynąć niekorzystnie na ser, ale należy uważać, by szynka nie przyrumieniła się zbyt mocno.
odpowiedz
2289 dni temu
Dodam jeszcze ze gdybym potrzymala dluzej mozzraelle w piekarniku to wyszlaby guma. wszystkie skladniki kupilam w lidlu
odpowiedz
2289 dni temu
Zrobilam wczoraj i jestem ciut rozczarowana. Po pierwsze mozzarella splaszczyla sie podczas pieczenia i przypominala raczej nalesnik w szynce, puscila bialy sok ktory wymieeszal sie z sosem pomidorowym i danie wygladalo troche jak zupa z szynka. Nie wiem tez jaka byla idea dodania calego pomidora ktory nie zdazyl sie w 20minut ladnie zapiec i byl tym samym niepotrzebnym dodatkiem.
odpowiedz
2293 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście można kilka sztuk zapiec w jednym naczyniu, jednak sugerujemy, by nie układać mozzarelli w naczyniu zbyt ściśle.
odpowiedz
2293 dni temu
czy można kilka sztuk upiec w jednym naczyniu?
odpowiedz
2391 dni temu
Super przepis ale muszę zmodyfikować z powodu braku4 naczyń żaroodpornych :( mam jedno duże podejrzewam nie będzie to samo ale strasznie mi się to spodobało jak wygląda danie i z pewnością tak smakuje a po upieczeniu postaram się przełożyć do małych miseczek oczywiście białych
odpowiedz
zobacz wszystkie