Pieczona mozzarella w prosciutto z sosem pomidorowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Pomidory z puszki przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy połowę ziół prowansalskich. Sos wylewamy do czterech naczyń żaroodpornych.

Mozzarelle odsączamy z zalewy, smarujemy odrobiną pesto, a następnie zawijamy dokładnie w plastry szynki prosciutto. Układamy po jednej kuli mozzarelli w naczyniach z sosem.

Pomidory układamy spodem ku górze. Nacinamy skórkę i miąższ, tworząc gwiazdkę (nacięcia nie powinny być zbyt głębokie). Pomidory posypujemy solą, pieprzem i pozostałymi ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu obok mozzarelli.

Naczynia z daniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut. Podajemy na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • AZgotuj AZgotuj
    3020 dni temu
    Włosi nauczyli mnie dodawać do takie potrawy inne mozzarelli, nie kuli, ona zawiera za duzo wody.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1834 dni temu
    Całe szczęście nie zdradziłeś o jakie mozzarelli chodzi
  • warszawiakGość warszawiakGość
    3114 dni temu
    nie jest to dobry pomysł z tym przepisem - 1. mozzarella się rozpłynia a 2. pomidor ze skórą jest nie dobry upieczony!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3231 dni temu
    Rafale, masz rację, że we Włoszech "prosciutto" oznacza zwykłą szynkę, w Polsce jednak pod tą nazwą rozumie się pewien konkretny gatunek włoskiej szynki. Jej pełna nazwa brzmi Prosciutto Crudo di Parma gdzie "Crudo" oznacza "surowy".

    odpowiedz

  • RafałGość RafałGość
    3233 dni temu
    Co wy z tym "prosciutto".. jak powiesz Włochowi w mięnym że chcesz prosciutto to galy na ciebie wywali, w najlepszym przypadku da ci ...zwykła szynkę, jak u nas. Szynka parmeńska to "Crudo di Parma", a wszelkie szynki suszone to Crudo.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3253 dni temu
    Wyszlo pieknie. Wg ponizszych rad dobrze zawinalem ser (wystarczyly 2 plasterki 'na zakladke'), trzymalem ciut dluzej chyba nawet niz 20 minut i pomidor byl taki jak trzeba, a ser ani sie nie splaszczyl ani nie wylal, dalej w srodku byl w formie kulki, a jednoczesnie fajnie sie ciagnal w czasie jedzenia. Bardzo fajny przepis, smaczne i sycace, mimo malej porcji.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3259 dni temu
    Drogi Gościu, mozzarella pod wpływem temperatury się rozpływa, dlatego by uniknąć spłaszczenia, należy ją dość ciasno zawinąć w szynkę. Jeśli pomidor nie przypiekł się wystarczająco, można danie potrzymać w piekarniku nieco dłużej - dłuższy czas pieczenia nie powinien płynąć niekorzystnie na ser, ale należy uważać, by szynka nie przyrumieniła się zbyt mocno.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3261 dni temu
    Dodam jeszcze ze gdybym potrzymala dluzej mozzraelle w piekarniku to wyszlaby guma. wszystkie skladniki kupilam w lidlu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3261 dni temu
    Zrobilam wczoraj i jestem ciut rozczarowana. Po pierwsze mozzarella splaszczyla sie podczas pieczenia i przypominala raczej nalesnik w szynce, puscila bialy sok ktory wymieeszal sie z sosem pomidorowym i danie wygladalo troche jak zupa z szynka. Nie wiem tez jaka byla idea dodania calego pomidora ktory nie zdazyl sie w 20minut ladnie zapiec i byl tym samym niepotrzebnym dodatkiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3265 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście można kilka sztuk zapiec w jednym naczyniu, jednak sugerujemy, by nie układać mozzarelli w naczyniu zbyt ściśle.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3265 dni temu
    czy można kilka sztuk upiec w jednym naczyniu?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3363 dni temu
    Super przepis ale muszę zmodyfikować z powodu braku4 naczyń żaroodpornych :( mam jedno duże podejrzewam nie będzie to samo ale strasznie mi się to spodobało jak wygląda danie i z pewnością tak smakuje a po upieczeniu postaram się przełożyć do małych miseczek oczywiście białych

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!