Pieczona mozzarella z pomidorami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Pomidory z puszki przekładamy do blendera i miksujemy na gładki sos. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy połowę ziół prowansalskich. Sos wylewamy do czterech naczyń żaroodpornych.

Mozzarelle odsączamy z zalewy, smarujemy odrobiną pesto, a następnie zawijamy dokładnie w plastry szynki prosciutto. Układamy po jednej kuli mozzarelli w naczyniach z sosem.

Pomidory układamy spodem ku górze. Nacinamy skórkę i miąższ, tworząc gwiazdkę (nacięcia nie powinny być zbyt głębokie). Pomidory posypujemy solą, pieprzem i pozostałymi ziołami prowansalskimi i układamy w naczyniu obok mozzarelli.

Naczynia z daniem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na mniej więcej 15-20 minut. Podajemy na gorąco.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (12)

Avatar
  • AZgotuj AZgotuj
    3447 dni temu
    Włosi nauczyli mnie dodawać do takie potrawy inne mozzarelli, nie kuli, ona zawiera za duzo wody.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2261 dni temu
    Całe szczęście nie zdradziłeś o jakie mozzarelli chodzi
  • warszawiakGość warszawiakGość
    3542 dni temu
    nie jest to dobry pomysł z tym przepisem - 1. mozzarella się rozpłynia a 2. pomidor ze skórą jest nie dobry upieczony!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3659 dni temu
    Rafale, masz rację, że we Włoszech "prosciutto" oznacza zwykłą szynkę, w Polsce jednak pod tą nazwą rozumie się pewien konkretny gatunek włoskiej szynki. Jej pełna nazwa brzmi Prosciutto Crudo di Parma gdzie "Crudo" oznacza "surowy".

    odpowiedz

  • RafałGość RafałGość
    3660 dni temu
    Co wy z tym "prosciutto".. jak powiesz Włochowi w mięnym że chcesz prosciutto to galy na ciebie wywali, w najlepszym przypadku da ci ...zwykła szynkę, jak u nas. Szynka parmeńska to "Crudo di Parma", a wszelkie szynki suszone to Crudo.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3680 dni temu
    Wyszlo pieknie. Wg ponizszych rad dobrze zawinalem ser (wystarczyly 2 plasterki 'na zakladke'), trzymalem ciut dluzej chyba nawet niz 20 minut i pomidor byl taki jak trzeba, a ser ani sie nie splaszczyl ani nie wylal, dalej w srodku byl w formie kulki, a jednoczesnie fajnie sie ciagnal w czasie jedzenia. Bardzo fajny przepis, smaczne i sycace, mimo malej porcji.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3686 dni temu
    Drogi Gościu, mozzarella pod wpływem temperatury się rozpływa, dlatego by uniknąć spłaszczenia, należy ją dość ciasno zawinąć w szynkę. Jeśli pomidor nie przypiekł się wystarczająco, można danie potrzymać w piekarniku nieco dłużej - dłuższy czas pieczenia nie powinien płynąć niekorzystnie na ser, ale należy uważać, by szynka nie przyrumieniła się zbyt mocno.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3688 dni temu
    Dodam jeszcze ze gdybym potrzymala dluzej mozzraelle w piekarniku to wyszlaby guma. wszystkie skladniki kupilam w lidlu

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3688 dni temu
    Zrobilam wczoraj i jestem ciut rozczarowana. Po pierwsze mozzarella splaszczyla sie podczas pieczenia i przypominala raczej nalesnik w szynce, puscila bialy sok ktory wymieeszal sie z sosem pomidorowym i danie wygladalo troche jak zupa z szynka. Nie wiem tez jaka byla idea dodania calego pomidora ktory nie zdazyl sie w 20minut ladnie zapiec i byl tym samym niepotrzebnym dodatkiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3692 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście można kilka sztuk zapiec w jednym naczyniu, jednak sugerujemy, by nie układać mozzarelli w naczyniu zbyt ściśle.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3692 dni temu
    czy można kilka sztuk upiec w jednym naczyniu?

    odpowiedz

  • Anna Anna
    3790 dni temu
    Super przepis ale muszę zmodyfikować z powodu braku4 naczyń żaroodpornych :( mam jedno duże podejrzewam nie będzie to samo ale strasznie mi się to spodobało jak wygląda danie i z pewnością tak smakuje a po upieczeniu postaram się przełożyć do małych miseczek oczywiście białych

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Odkryj tajemnicę wyjątkowego smaku – przepis na pieczoną mozzarellę w prosciutto z sosem pomidorowym

Mozzarella z pomidorami to połączenie zaproponowane przez Włochów, które szybko przyjęło się na całym świecie. Obecnie ser mozzarella z pomidorami na jednym talerzu jest widokiem tak częstym, że nie budzi niczyjego zdziwienia. Zamiast tego pobudza kubki smakowe, składając obietnicę pysznego posiłku! Dlatego warto wiedzieć, że mozzarella to popularny włoski ser o delikatnej, kremowej konsystencji oraz subtelnym smaku. Jest on wyrabiany z mleka krowiego lub bawolego. Charakteryzuje się elastyczną strukturą, która po podgrzaniu powinna stać się przyjemnie ciągnąca. W naszym przepisie pieczona mozzarella występuje w towarzystwie starannie wyselekcjonowanych dodatków, które doskonale podkreślają jej potencjał. Dzięki temu przygotowana potrawa staje się idealną przystawką, która sprawdza się nie tylko serwowana przed specjałami kuchni włoskiej. Możesz podawać ją jako pyszną przekąskę bez względu na okoliczności. Choćby na zabawie z przyjaciółmi. Szczególnie wtedy, gdy motywem przewodnim jest Italia!

Mówiąc o nietuzinkowym smaku mozzarelli z pomidorami z naszego przepisu, musimy wspomnieć o tym, jak duży wpływ na charakter potrawy mają plastry szynki parmeńskiej. To włoska, surowa i podsuszana szynka wytwarzana w Parmie w regionie Emilia-Romania wyśmienicie dogaduje się z pesto i mozzarellą. Razem tworząc kompozycję, której trudno się oprzeć!

Pieczona mozzarella w prosciutto z sosem pomidorowym – wyjątkowa połączenie smaków!

Pamiętaj, że charakter potrawy jest wypadkową wszystkich wykorzystanych składników. A zatem mimo obecności mozzarelli, pesto i szynki parmeńskiej polecane danie nie smakowałoby tak dobrze, gdyby nie sos do pomidorów z mozzarellą. Jego sekret tkwi w prostocie. Jak wiesz, sos do pomidorów z mozzarellą powstaje ze zblendowanych pomidorów z puszki doprawionych solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jeśli jednak masz swoje indywidualne upodobania w kwestii doprawienia sosu, możesz pozwolić sobie na eksperymenty lub zdać się na intuicję. Inne przyprawy również mogą tu ciekawie zagrać. Choć zapewniamy, że nasz przepis jest niezawodny!

Prosta i szybka receptura na mozzarellę z piekarnika z włoskim twistem

Jedne z najważniejszych zalet naszej pieczonej mozzarelli z pomidorami to szybkość i łatwość jej przyrządzenia. Wystarczy na każdym kroku podążać za naszym przepisem, a przygotowanie całości zajmie Ci około 40 minut. Przy czym pieczenie potrawy w piekarniku zajmuje połowę wskazanego czasu. Przepis na tę mozzarellę w piekarniku zaliczamy do łatwych, co oznacza, że nie sprawi on kłopotów nawet początkującym kucharzom. Mimo tego jest w stanie zapewnić prawdziwie włoską ucztę dla podniebienia. A jednocześnie zapoznać poszukiwacza z najważniejszymi smakami Italii i otworzyć go na dalsze eksploracje!

Najczęściej zadawane pytania

Na sam koniec, żeby nie zostawić Cię z żadnymi wątpliwościami, zebraliśmy odpowiedzi na kilka popularnych pytań dotyczących pieczonej mozzarelli z pomidorami. Jeśli zatem jest jeszcze coś, o czym chcesz wiedzieć, zerknij poniżej!

Jak długo należy piec mozzarellę w prosciutto?

Zgodnie z naszym przepisem pieczona mozzarella z pomidorami powinna spędzić w piekarniku od 15 do 20 minut. Wcześniej jednak rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Może zająć to kilka minut.

Czy mogę użyć innego rodzaju sera zamiast mozzarelli?        

Mozzarella to ser o łagodnym smaku i uniwersalnym zastosowaniu kulinarnym. Wydaje się wręcz wymarzony do polecanej potrawy. Kiedy jednak nie przepadasz za tym gatunkiem sera czy nie masz akurat do niego dostępu, skuś się na inny wariant. Jedna z naszych propozycji to szwajcarski ser emmentaler. Na tym jednak Twoje możliwości się nie kończą. Mozzarellę pieczoną możesz wymienić na fetę, goudę, cheddar czy np. munster. Z pieczonymi pomidorami szczególnie często zestawiana jest pierwsza z wymienionych pozycji, czyli feta. Przy tym musisz pamiętać, że ten ser jest nieco bardziej wyrazisty w smaku i słony. Jeśli jednak to właśnie na takich wrażeniach Ci zależy – stawiaj na nią śmiało!

Jako niezawodny zamiennik mozzarelli często wymieniany bywa ser burrata o kremowej konsystencji. Choć jej krewniak z Apulii jest zdecydowanie mniej znany na świecie, zapewnia zbliżone doświadczenia kulinarne. Burrata ma delikatny, maślany smak z nutą słodyczy i świeżości. Ma on wielu miłośników! Sięgnij po niego wtedy, gdy mimo użycia zamiennika, pragniesz zachować oryginalny, włoski charakter dania!

Wracając jednak do mozzarelli – w Kuchni Lidla znajdziesz dużo innych ciekawych propozycji kulinarnych z tym serem. Jeśli zatem pieczona mozzarella z pomidorami nie ma już przed Tobą tajemnic, sięgnij po inne sprawdzone pomysły. Polecamy m.in. ryżowe krokiety z mozzarellą i pieczarkami, bruschetty z mozzarellą czy schab z mozzarellą i grillowaną cukinią. Albo też pyszne szparagi à la caprese. Jesteśmy pewni, że znajdziesz tu coś dla siebie. Życzymy Ci powodzenia w próbach kulinarnych z wykorzystaniem naszych przepisów!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!