Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki i całość gotujemy około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Do sosu dodajemy bulion, goździki oraz podzielone na niewielkie części różyczki kalafiora. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy około 30-40 minut, aż kalafior zmięknie.
Gdy sos będzie już gotowy, osobno w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Z sosu wyjmujemy goździki. Makaron odcedzamy, przekładamy do garnka z sosem i całość trzymamy na ogniu jeszcze przez minutę. Na końcu dodajemy starty drobno ser, mieszamy i natychmiast nakładamy na talerze.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ryba z piekarnika
- Piernik świąteczny
- Jajka na miękko
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Kutia
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Łazanki
- Śledź w oleju
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Spaghetti carbonara
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Świąteczne pierniczki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (7)
1624 dni temu
Mam pytanie, pierwszy raz będę robić to danie i nie wiem za bardzo o jaki bulion chodzi. Czy ktoś mógłby poratować?
Odpowiedz
1623 dni temu
Możesz wykorzystać zarówno bulion warzywny, jak i mięsny. Ten pierwszy będzie nieco delikatniejszy w smaku, drugi na pewno bardziej wyrazisty. Bulion możesz zrobić dzień wcześniej i przechować do czasu przygotowywania makaronu tagliolini :)
3220 dni temu
Gotujemy40 minut niewielkie części różyczki kalafiora? To co z tego wyjdzie papka kalafiorowo-pomidorowa.
Odpowiedz
3219 dni temu
Kalafior gotujemy do miękkości, oczywiście może to zająć mniej czasu :)
3989 dni temu
diablo38, cieszymy się i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów Kuchni Lidla!
Odpowiedz
3992 dni temu
Szkoda ze nie mozna wstawiac swoich fotek z takimi samymi potrawami. Musze przyznac ze przepisy LIDLA sa naprawde w deche. Kilkanascie potraw juz przygotowalem z ich przepisow i bylo naprawde spoko. Pozdrawiam wszystkich i polecam. :)
Odpowiedz
4076 dni temu
Pyszne.
Odpowiedz