Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny
- tortownicę
- ściereczkę
- kokilkę lub okrągłą foremkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn
Drożdże ucieramy z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Suche składniki ciasta dokładnie mieszamy w naczyniu robota.
W trakcie mieszania dodajemy mokre składniki i upłynniony rozczyn. Ciasto wyrabiamy w robocie na gładką, jednolitą masę, a następnie obtaczamy z każdej strony na desce oprószonej mąką.
Tak przygotowane przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3: Ugniatamy ciasto i pieczemy bułeczki
Ciasto ugniatamy na desce oprószonej mąką. Formujemy gruby wałek, który kroimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układamy po okręgu w tortownicy natłuszczonej oliwą i oprószonej mąką, tak by dotykały brzegów formy. Pośrodku ustawiamy żaroodporną kokilkę.
Bułeczki nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C.
Krok 4: Przygotowujemy camembert
Ścinamy skórkę z wierzchu sera camembert i układamy na nim listki tymianku. Ser przekładamy do dolnej części sztywnego opakowania (możemy również użyć kokilki lub okrągłej foremki) i pieczemy z bułeczkami ok. 5-10 minut.
Krok 5: Glazurujemy figi i podajemy bułeczki
Połówki fig glazurujemy skórką do góry na lekko rozgrzanym syropie klonowym przez ok. 30 sekund.
Bułeczki podajemy z podpieczonym serem camembert, na którym układamy połówki fig. Winogrona podgrzewamy chwilę na rozgrzanym syropie klonowym i przekładamy do kokilki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Łazanki
- Świąteczne pierniczki
- Ryba z piekarnika
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Śledzie po kaszubsku
- Boczek pieczony
- Ciasto na pierogi
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pieczona ryba po grecku
- Klasyczna sałatka grecka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
780 dni temu
mąka pszenna - 150 g mąka pszenna - 400 g 2 razy ta sama mąka?
Odpowiedz
780 dni temu
Bardzo dziękujemy za uwagę! Faktycznie nie potrzebujemy dwa razy tej samej mąki – używamy 150 g mąki gryczanej i 400 g mąki pszennej. Lista składników jest już poprawiona, trzymamy kciuki, żeby bułeczki wyszły przepyszne! :)
2248 dni temu
Czy może być mąka orkiszowa zamiast zwykłej pszenne???
Odpowiedz
2248 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :)
2604 dni temu
Panie Karolu!!! Wielka prośba o więcej bułeczek!!! Pozdrawiam serdecznie!!!
Odpowiedz
2248 dni temu
popieram:)