![Gryczane bułeczki z serem camembert Gryczane bułeczki z serem camembert](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/36630c1f77b1-f5b703e1e4ba-BS_ONLINE_KW37_KAROL_CHLEBEK_200818_MJ_0094.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny
- tortownicę
- ściereczkę
- kokilkę lub okrągłą foremkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn
Drożdże ucieramy z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Suche składniki ciasta dokładnie mieszamy w naczyniu robota.
W trakcie mieszania dodajemy mokre składniki i upłynniony rozczyn. Ciasto wyrabiamy w robocie na gładką, jednolitą masę, a następnie obtaczamy z każdej strony na desce oprószonej mąką.
Tak przygotowane przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3: Ugniatamy ciasto i pieczemy bułeczki
Ciasto ugniatamy na desce oprószonej mąką. Formujemy gruby wałek, który kroimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układamy po okręgu w tortownicy natłuszczonej oliwą i oprószonej mąką, tak by dotykały brzegów formy. Pośrodku ustawiamy żaroodporną kokilkę.
Bułeczki nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C.
Krok 4: Przygotowujemy camembert
Ścinamy skórkę z wierzchu sera camembert i układamy na nim listki tymianku. Ser przekładamy do dolnej części sztywnego opakowania (możemy również użyć kokilki lub okrągłej foremki) i pieczemy z bułeczkami ok. 5-10 minut.
Krok 5: Glazurujemy figi i podajemy bułeczki
Połówki fig glazurujemy skórką do góry na lekko rozgrzanym syropie klonowym przez ok. 30 sekund.
Bułeczki podajemy z podpieczonym serem camembert, na którym układamy połówki fig. Winogrona podgrzewamy chwilę na rozgrzanym syropie klonowym i przekładamy do kokilki.
Zobacz podobne
przepisy
Jogurtowe bułki bezglutenowe
Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.
![Jogurtowe bułki bezglutenowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/665555edccf3-480bb46bcf73-KW_37_Kinga_ParuzelÔÇôJogurtowe_buleczki_26377_19062018_MJ0695_RGB_OK_1250x700.webp)
Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!
![Bułeczki z chili](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d4d8a00364e9-5ae54429f43f-Chilibrotchen.webp)
Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
![Bułki maślane](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b0e199d9f851-1351df6400c5-Laktosefreie-Milchbroetchen2016.webp)
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
![Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7184b0e6e0cd-2896fbb2ba-KW_24_Wloskie_buleczki_z_bazylia_i_suszonymi_pomidorami_CZERWIEC_12790_S_113903_960x540.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Tort czekoladowo-kawowy
- Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami
- Zielony sok z jabłek, kiwi i jarmużu
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Kaczka z karmelizowanymi pomarańczami i żurawinami
- Bułeczki z serem i koperkiem
- Bułeczki z chili
- Chleb żytni na zakwasie
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Jabłkowe chipsy z cynamonem
- 5 sposobów na koktajle
- Orientalny deser ryżowo-kokosowy z mango
- Zrazy alpejskie z serem i szynką szwarcwaldzką w sosie pieczarkowo-szpinakowym z makaronem tagliatelle
- Racuszki na kefirze z owocami
- Pity z wegańskimi klopsami i domowym majonezem roślinnym
- Kanapka z kurczakiem, majonezem, awokado i jabłkiem
- CIASTO MILIONERA
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Dacquoise z musem z sera gorgonzola i karmelizowanymi gruszkami
- Sernik waniliowo-dyniowy
- Sylwestrowe przekąski z ciasta francuskiego
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Komentarze (6)
318 dni temu
mąka pszenna - 150 g mąka pszenna - 400 g 2 razy ta sama mąka?
odpowiedz
318 dni temu
Bardzo dziękujemy za uwagę! Faktycznie nie potrzebujemy dwa razy tej samej mąki – używamy 150 g mąki gryczanej i 400 g mąki pszennej. Lista składników jest już poprawiona, trzymamy kciuki, żeby bułeczki wyszły przepyszne! :)
1786 dni temu
Czy może być mąka orkiszowa zamiast zwykłej pszenne???
odpowiedz
1786 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :)
2142 dni temu
Panie Karolu!!! Wielka prośba o więcej bułeczek!!! Pozdrawiam serdecznie!!!
odpowiedz
1786 dni temu
popieram:)