zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • robot wielofunkcyjny
  • tortownicę
  • ściereczkę
  • kokilkę lub okrągłą foremkę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C

Krok 1: Przygotowujemy rozczyn

Drożdże ucieramy z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto

Suche składniki ciasta dokładnie mieszamy w naczyniu robota.

W trakcie mieszania dodajemy mokre składniki i upłynniony rozczyn. Ciasto wyrabiamy w robocie na gładką, jednolitą masę, a następnie obtaczamy z każdej strony na desce oprószonej mąką.

Tak przygotowane przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Krok 3: Ugniatamy ciasto i pieczemy bułeczki

Ciasto ugniatamy na desce oprószonej mąką. Formujemy gruby wałek, który kroimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.

Bułeczki układamy po okręgu w tortownicy natłuszczonej oliwą i oprószonej mąką, tak by dotykały brzegów formy. Pośrodku ustawiamy żaroodporną kokilkę.

Bułeczki nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C.

Krok 4: Przygotowujemy camembert

Ścinamy skórkę z wierzchu sera camembert i układamy na nim listki tymianku. Ser przekładamy do dolnej części sztywnego opakowania (możemy również użyć kokilki lub okrągłej foremki) i pieczemy z bułeczkami ok. 5-10 minut.

Krok 5: Glazurujemy figi i podajemy bułeczki

Połówki fig glazurujemy skórką do góry na lekko rozgrzanym syropie klonowym przez ok. 30 sekund.

Bułeczki podajemy z podpieczonym serem camembert, na którym układamy połówki fig. Winogrona podgrzewamy chwilę na rozgrzanym syropie klonowym i przekładamy do kokilki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Anna Anna
    6 dni temu
    Panie Karolu!!! Wielka prośba o więcej bułeczek!!! Pozdrawiam serdecznie!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram