Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- robot wielofunkcyjny
- tortownicę
- ściereczkę
- kokilkę lub okrągłą foremkę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C
Krok 1: Przygotowujemy rozczyn
Drożdże ucieramy z cukrem do uzyskania płynnej konsystencji.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Suche składniki ciasta dokładnie mieszamy w naczyniu robota.
W trakcie mieszania dodajemy mokre składniki i upłynniony rozczyn. Ciasto wyrabiamy w robocie na gładką, jednolitą masę, a następnie obtaczamy z każdej strony na desce oprószonej mąką.
Tak przygotowane przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Krok 3: Ugniatamy ciasto i pieczemy bułeczki
Ciasto ugniatamy na desce oprószonej mąką. Formujemy gruby wałek, który kroimy na 8 równych części. Z każdej części formujemy okrągłą bułeczkę.
Bułeczki układamy po okręgu w tortownicy natłuszczonej oliwą i oprószonej mąką, tak by dotykały brzegów formy. Pośrodku ustawiamy żaroodporną kokilkę.
Bułeczki nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190°C.
Krok 4: Przygotowujemy camembert
Ścinamy skórkę z wierzchu sera camembert i układamy na nim listki tymianku. Ser przekładamy do dolnej części sztywnego opakowania (możemy również użyć kokilki lub okrągłej foremki) i pieczemy z bułeczkami ok. 5-10 minut.
Krok 5: Glazurujemy figi i podajemy bułeczki
Połówki fig glazurujemy skórką do góry na lekko rozgrzanym syropie klonowym przez ok. 30 sekund.
Bułeczki podajemy z podpieczonym serem camembert, na którym układamy połówki fig. Winogrona podgrzewamy chwilę na rozgrzanym syropie klonowym i przekładamy do kokilki.
Zobacz podobne
przepisy
Jogurtowe bułki bezglutenowe
Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.
Bułeczki z chili
Przygotuj bułeczki z chili i zachwyć się zapachem świeżego pieczywa wypełniającym cały dom!
Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
Zobacz wszystkie
przepisy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
449 dni temu
mąka pszenna - 150 g mąka pszenna - 400 g 2 razy ta sama mąka?
odpowiedz
449 dni temu
Bardzo dziękujemy za uwagę! Faktycznie nie potrzebujemy dwa razy tej samej mąki – używamy 150 g mąki gryczanej i 400 g mąki pszennej. Lista składników jest już poprawiona, trzymamy kciuki, żeby bułeczki wyszły przepyszne! :)
1917 dni temu
Czy może być mąka orkiszowa zamiast zwykłej pszenne???
odpowiedz
1917 dni temu
Możesz spróbować takiej zamiany :)
2273 dni temu
Panie Karolu!!! Wielka prośba o więcej bułeczek!!! Pozdrawiam serdecznie!!!
odpowiedz
1917 dni temu
popieram:)