Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blachę piekarnikową
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Zagniatamy ciasto
Drożdże kruszymy i rozrabiamy z cukrem w 300 ml letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Wysuszone papryczki chili ucieramy drobno w moździerzu i zagniatamy z mąką, 3 łyżeczkami soli, oliwą i zaczynem drożdżowym przez 3 minuty na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Krok 2: Przygotowujemy masło z chili
Świeżą papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i siekamy. Masło stapiamy, podsmażamy na nim chili przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: Pieczemy bułeczki
Ciasto jeszcze raz zagniatamy na odrobinie mąki i dzielimy na 12 porcji. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie smarujemy masłem wymieszanym z chili i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez ok. 30 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia. Podajemy świeże.
Zobacz podobne
przepisy
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i karmelizowaną gruszką
Pyszne drożdżówki według przepisu naszego cukiernika. Świetnie się sprawdzą jako słodkie drugie śniadanie!
Bułki maślane
To doskonały dodatek do śniadania na słodko. Smakują tak samo wyśmienicie z dodatkami, jak i bez.
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Bułeczki z serem i koperkiem
Wypróbuj przepis na pyszne bułeczki, które dodadzą Ci energii o poranku.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
- Wegetariańskie chili z batatami
- Jabłecznik
- Drożdżówki z marcepanem i brzoskwiniami
- Kruche makowe ciasteczka
- Świąteczne risotto
- Zupa jabłkowo-ziemniaczana
- Chleb słonecznikowy z bakaliami
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Gryczane bułeczki z serem camembert
- Chili con carne z wędzonym boczkiem
- Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
- Chlebek proteinowy
- Gofry z jogurtem i truskawkami
- Pieczeń rzymska
- Sylwestrowe przekąski Pawła Małeckiego
- Smoothie z mango
- Zupa z fasolki szparagowej
- Makaron z fasolką szparagową
- Wegańska fajita z pieczarek portobello i papryki
- Kanapka wyścigowa wyścigówka
- Trufle dyniowe z białą czekoladą
- Roladki z pizzy (low carb)
- Makowe ślimaczki
- Placek ze śliwkami
- Wieniec morelowo-figowy
- Sałatka z amarantusem
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)