• DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • tortownicę o średnicy 20-22 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

KROK 1: WYRABIAMY CIASTO

Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, do wyrośnięcia. Następnie przez 3-4 minuty razem z mąką, solą, oliwą i odrobiną pieprzu zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

KROK 2: FORMUJEMY BUŁECZKI

Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z 80 g startego sera i zagniatamy. Następnie posypujemy blat odrobiną mąki i dzielimy ciasto na 12 porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, do środka każdej wkładamy po 1 osączonej oliwce. Bułeczki układamy w natłuszczonej tortownicy, jedną obok drugiej, i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

KROK 3: PIECZEMY BUŁECZKI

Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy pozostałym serem i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    516 dni temu
    Kostka drożdży. Troche duzo , do pieczenia chleba na kg maki używam 20 g. Czy aby napewno kostka?

    odpowiedz

  • Piekarz Piekarz
    515 dni temu
    42g to nie jest kostka drożdży. Kostka drożdży ma 100g. Więcej potrzeba ich w tym przepisie niż do pieczenia chleba, bo i ciasto jest cięższe przez ser, koperek i opcjonalne oliwki.
  • Katarzyna Katarzyna
    518 dni temu
    Szkoda, że brak jest podanej kaloryczności 1 porcjo potrawy. Można to oczywiście wyliczyć, ale było by wygodnie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    517 dni temu
    Katarzyno, dziękujemy za sugestię :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram