
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 20-22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, do wyrośnięcia. Następnie przez 3-4 minuty razem z mąką, solą, oliwą i odrobiną pieprzu zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: FORMUJEMY BUŁECZKI
Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z 80 g startego sera i zagniatamy. Następnie posypujemy blat odrobiną mąki i dzielimy ciasto na 12 porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, do środka każdej wkładamy po 1 osączonej oliwce. Bułeczki układamy w natłuszczonej tortownicy, jedną obok drugiej, i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
KROK 3: PIECZEMY BUŁECZKI
Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy pozostałym serem i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Studzimy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Makowiec japoński
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (4)
3062 dni temu
Kostka drożdży. Troche duzo , do pieczenia chleba na kg maki używam 20 g. Czy aby napewno kostka?
Odpowiedz
3062 dni temu
42g to nie jest kostka drożdży. Kostka drożdży ma 100g. Więcej potrzeba ich w tym przepisie niż do pieczenia chleba, bo i ciasto jest cięższe przez ser, koperek i opcjonalne oliwki.
3064 dni temu
Szkoda, że brak jest podanej kaloryczności 1 porcjo potrawy. Można to oczywiście wyliczyć, ale było by wygodnie.
Odpowiedz
3063 dni temu
Katarzyno, dziękujemy za sugestię :)