Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- tortownicę o średnicy 20-22 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
KROK 1: WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy do letniej temperatury. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut, do wyrośnięcia. Następnie przez 3-4 minuty razem z mąką, solą, oliwą i odrobiną pieprzu zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
KROK 2: FORMUJEMY BUŁECZKI
Koperek myjemy i drobno siekamy. Dodajemy do ciasta wraz z 80 g startego sera i zagniatamy. Następnie posypujemy blat odrobiną mąki i dzielimy ciasto na 12 porcji. Formujemy okrągłe bułeczki, do środka każdej wkładamy po 1 osączonej oliwce. Bułeczki układamy w natłuszczonej tortownicy, jedną obok drugiej, i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
KROK 3: PIECZEMY BUŁECZKI
Bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy pozostałym serem i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Bułeczki drożdżowe z ananasem
Przygotuj bułeczki z nadzieniem ananasowym, które zachwycą Cię aromatem kardamonu, cynamonu i pistacji!
Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!
Włoskie bułeczki z bazylią i suszonymi pomidorami
Pachnące, wytrawne pieczywo na bazie drożdży. Idealne jako przystawka, dodatek do dań lub imprezowa przekąska.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Wigilijny makowiec
- Sernik piernikowy
- Domek z piernika
- Przekąski sylwestrowe
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Dorsz w czosnku i cytrynie
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
2762 dni temu
Kostka drożdży. Troche duzo , do pieczenia chleba na kg maki używam 20 g. Czy aby napewno kostka?
odpowiedz
2762 dni temu
42g to nie jest kostka drożdży. Kostka drożdży ma 100g. Więcej potrzeba ich w tym przepisie niż do pieczenia chleba, bo i ciasto jest cięższe przez ser, koperek i opcjonalne oliwki.
2764 dni temu
Szkoda, że brak jest podanej kaloryczności 1 porcjo potrawy. Można to oczywiście wyliczyć, ale było by wygodnie.
odpowiedz
2763 dni temu
Katarzyno, dziękujemy za sugestię :)