
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- 2 blachy piekarnikowe
- papier do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°
Krok 1: Robimy zaczyn
Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i żytnią. Na środku robimy zagłębienie. Drożdże utarte z 2 łyżkami cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i wlewamy całość w zagłębienie. Odrobinę mąki mieszamy z płynem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym – wlewamy
do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy sól i całość dokładnie zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, oprószamy mąką, miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Krok 2: Karmelizujemy gruszki
Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 5 x 5 mm. Na suchą patelnię wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je. Owoce przecedzamy na sicie tak, aby sok ściekł na czystą patelnię, na której układamy połówki śliwek pozbawionych pestek. Śliwki karmelizujemy z obu stron. Na końcu śliwki oprószamy cynamonem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Nakładamy gruszki i śliwkę na bułeczki
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki. Wykładamy na deskę oprószoną mąką, dzielimy na 10 równych części, z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (między bułeczkami robimy dość duże odstępy). Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy karmelizowaną gruszkę, następnie na środku układamy śliwkę (tak aby miejsce po pestce było u góry). W miejsce pestki ponownie wkładamy trochę skarmelizowanej gruszki. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, wstawiamy blachy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy ok. 10–12 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Mundialówki
Dwukolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem z mango i ananasa. Ciekawy sposób na odmienienie klasycznych pączków!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!

Wieniec drożdżowy z powidłami
Pachnące, złociste ciasto z dodatkiem powideł i suszonych śliwek. Wygląda naprawdę imponująca, a smakuje doskonale!

Zobacz przepisy
na lato
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Grochówka wojskowa
- Gruszki w syropie
- Ravioli ze szpinakiem — przepis, który pokochasz
- Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Zwijane zrazy wołowe
- Kurczak pieczony w całości
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Babka ziemniaczana z boczkiem
- Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis
- Sałatka gyros
- Ramen
- Gulasz węgierski
- Francuskie makaroniki
- Dżem gruszkowo-cynamonowy
- Corn dog
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3228 dni temu
Ale pychota ! Muszę je zrobić , bo pana Pawła przepisy zawsze mi się udają .Pozdrawiam !
odpowiedz
3227 dni temu
Krystyno, koniecznie podziel się później z nami smakowymi wrażeniami! :)