zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • 2 blachy piekarnikowe
  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°

Krok 1: Robimy zaczyn  

Łączymy składniki marynaty

Do miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną i żytnią. Na środku robimy zagłębienie. Drożdże utarte z 2 łyżkami cukru mieszamy z ciepłym mlekiem i wlewamy całość w zagłębienie. Odrobinę mąki mieszamy z płynem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym – wlewamy
do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy sól i całość dokładnie zagniatamy. Gdy składniki się połączą, dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, oprószamy mąką, miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Krok 2: Karmelizujemy gruszki

 Farsz nakładamy na schab

Gruszki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 5 x 5 mm. Na suchą patelnię wrzucamy gruszki, zasypujemy je cukrem żelującym i na dość dużym ogniu, ciągle mieszając, karmelizujemy je. Owoce przecedzamy na sicie tak, aby sok ściekł na czystą patelnię, na której układamy połówki śliwek pozbawionych pestek. Śliwki karmelizujemy z obu stron. Na końcu śliwki oprószamy cynamonem, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.

 

Krok 3: Nakładamy gruszki i śliwkę na bułeczki

Łączymy składniki marynaty

Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki. Wykładamy na deskę oprószoną mąką, dzielimy na 10 równych części, z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia (między bułeczkami robimy dość duże odstępy). Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy karmelizowaną gruszkę, następnie na środku układamy śliwkę (tak aby miejsce po pestce było u góry). W miejsce pestki ponownie wkładamy trochę skarmelizowanej gruszki. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, wstawiamy blachy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy ok. 10–12 minut. 

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  •  Krystyna Krystyna
    538 dni temu
    Ale pychota ! Muszę je zrobić , bo pana Pawła przepisy zawsze mi się udają .Pozdrawiam !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    537 dni temu
    Krystyno, koniecznie podziel się później z nami smakowymi wrażeniami! :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram